Kat adopteren

Er zijn erg veel leuke en lieve katten in Nederland die wachten op een nieuw baasje en een fijn thuis. Een kat adopteren is dus een nobele daad. Omdat veel katten tegenwoordig een leeftijd van wel 16 jaar of ouder bereiken, moet je goed nadenken over het adopteren van een kat. Je neemt een beslissing die van invloed is op heel wat komende jaren voor jullie beiden. We vertellen je in dit artikel alles wat te maken heeft met het adopteren van een kat.

Adoptie kat

Hoe werkt adoptie van katten?

De meest gangbare manier voor de adoptie van katten, is uit het dierenasiel of een kattenopvang. Hier zitten katten die opgevangen zijn na een poosje op straat gezworven te hebben, of waarvan afstand is gedaan. Bijvoorbeeld doordat het vorige baasje niet meer voor de kat kon zorgen.

Vaak kan je via de website al een kijkje nemen naar de katten die wachten op een baasje en een nieuw thuis. De katten uit een dierenasiel of opvang zijn meestal gezond verklaard, gevaccineerd, gechipt en behandeld tegen parasieten.

Een andere manier is een kat overnemen van een bekende, of via een herplaatsingsplatform op internet. In het laatste geval weet je niet zeker wat de geschiedenis en de gezondheidsstatus van de kat is.

Tip! Zorg ervoor dat je de chip van de adoptie kat zo snel mogelijk op jouw naam met bijbehorend telefoonnummer registreert. Je hoopt het niet, maar mocht jouw kat per ongeluk naar buiten ontsnappen of vermist raken, dan weten ze dat jij het nieuwe baasje bent.

Hoe vind je de juiste adoptie kat?

Het is goed om jouw woonsituatie en wensen vooraf te bespreken met het asiel of de opvang. Zo kan er een goede match gezocht worden met een kat waarvan het karakter en het verleden het beste past bij jouw wensen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een timide kat in een erg druk gezin te plaatsen, of een kat die gewend is buiten te leven naar een flat te verhuizen. Wees eerlijk en transparant hierin, zodat de adoptie van de kat niet uitdraait op een teleurstelling en jouw kat zich gelukkig voelt in zijn nieuwe huis.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt is het belangrijk dat je vervolgens wat tijd met de kat doorbrengt. Kijk hoe het dier op jou reageert en hoe jij je erbij voelt. Onthoud dat sommige katten door vervelende gebeurtenissen uit het verleden en door stress zich anders kunnen gedragen dan dat ze straks bij jou thuis doen.

Overdenk de kosten bij het adopteren van een kat

Voor het adopteren van een kat vragen de meeste instanties een adoptievergoeding. Hoe hoog deze kosten zijn, varieert per instantie. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de kosten die er gemaakt zijn voor het dier, zoals de verzorging, de vaccinaties, het chippen, middelen tegen parasieten en eventueel een castratie of sterilisatie. Het adopteren van een kitten is meestal duurder dan een volwassen kat.

Daarnaast moet je rekening houden met de aanschaf van spullen in huis. Denk hierbij aan een reismand, voeding, voer- en drinkbakje, speelgoed en een kattenbak.

Adopteer je een senior kat? Houd dan rekening met mogelijke extra kosten voor de verzorging en het dierenartsbezoek.

Kitten adopteren

Wanneer je een kitten wil adopteren, zal het waarschijnlijk sneller bij jou thuis gewend zijn dan een volwassen kat. Aan de andere kant moet een kitten wel alles nog leren. Bijvoorbeeld zijn behoefte op de kattenbak doen en leren dat de gordijnen er niet zijn om in te klimmen. Je zal een kitten dus moeten opvoeden.

Een jonge kat uit het asiel is altijd goed gevaccineerd, gechipt, behandeld tegen parasieten en soms zelfs al gecastreerd of gesteriliseerd.

Waar moet je op letten als je een kat gaat adopteren?

Bij het adopteren van een kat, zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

 • Jouw woonsituatie
  Kan de kat straks naar buiten, of niet?
 • Andere huisdieren
  Heb je al een kat in huis, of andere huisdieren? Zorg dat je nieuwe kat hiermee overweg kan.
 • Tijd en aandacht
  Is jouw kat veel alleen thuis? Wanneer je zelf veel van huis bent, zal je moeten zorgen dat jouw kat zich niet verveelt.
 • De gezinssamenstelling
  Is er een baby in huis, of misschien een peuter die achter de kat aan zal rennen? Veel katten vinden de aanwezigheid van kleine kinderen stressvol.
 • Zoek je een jonge kat of een oudere?
  Een jonge kat moet nog veel leren, terwijl een oudere kat al echt een karakter heeft gevormd.

Veelgestelde vragen over katten adopteren

Waar kan ik een kat adopteren?

Je kunt een kat adopteren via een asiel of een kattenopvang. Op de website van de Dierenbescherming kan je een lijst vinden met katten die een nieuw baasje zoeken. Ook kan je direct een kat overnemen van iemand anders.

Op welke leeftijd kun je het beste een kat adopteren?

De beste leeftijd om een kitten te adopteren is rond de twaalf weken. Dit is de leeftijd waarop een kitten klaar is om bij de moeder weg te gaan. Voor een volwassen kat geldt geen ideale leeftijd. Zorg dat je de verhuizing van jouw geadopteerde kat goed voorbereidt.

Hoeveel moet je thuis zijn voor een adoptie kitten?

Zorg dat je de eerste dagen na de adoptie thuis bent. Ga hierna steeds korte tijd van huis en bouw deze tijd langzaam op. Zo heeft het kitten rustig de tijd om aan zijn nieuwe omgeving en aan jou te wennen. Laat een volwassen kat na de adoptie zeker acht weken binnen, om ervoor te zorgen dat het dier niet terugloopt naar het vorige adres.