Hou je kat gezond met vaccinaties voor je kitten en kat

Een gezonde kat is een gelukkige kat. Een gelukkige kat betekent een tevreden eigenaar! Als het aankomt op de gezondheid en het welzijn van je kat, geldt: voorkomen is beter dan genezen. De beste bescherming voor je kat of kitten bied je door ze te vaccineren.

je kat vaccineren

Waarom heeft mijn kat of kitten vaccinaties nodig?

Als eigenaar doe je er alles aan om je kat zo gezond mogelijk te houden. Hier horen entingen tegen verschillende ziekten ook bij. Het is een effectieve manier om vervelende ziekten bij je kat te weren. Vaccinaties kunnen je kat beschermen tegen aandoeningen zoals niesziekte en kattenziekte. Als je je kat naar een kattenpension brengt, zijn deze vaccinaties zelfs verplicht. Een ziekte waar niet voor geënt is kan mild verlopen, maar kan ook levensbedreigend zijn.

Wat voor vaccinaties kan mijn kat krijgen?

Je dierenarts kan je het beste vertellen welke vaccinaties van belang zijn voor je kat. Over het algemeen wordt er tegen de volgende ziekteverwekkers gevaccineerd:

  • Feline herpesvirus (FHV) en feline calicivirus (FCV)
  • Feline parvovirus (FPV)
  • Feline leukemie virus (FeLV)
  • Chlamydophila felis
  • Hondsdolheid (rabiës)

De twee meestvoorkomende virussen, het feline herpesvirus (FHV) en het feline calicivirus (FCV), zijn verantwoordelijk voor niesziekte. De symptomen van niesziekte zijn te vergelijken met die van verkoudheid bij mensen. De kat gaat niezen, krijgt een loopneus, plakkerige ogen en een zere keel. Een infectie met niesziekte kan blijvend klachten veroorzaken, ook wanneer deze behandeld wordt. Je kat jaarlijks vaccineren is een effectieve manier om bescherming te bieden tegen niesziekte. Er zijn veel verschillende virusstammen die niesziekte bij je kat kunnen veroorzaken, dus volledige bescherming bieden is onmogelijk. Een vaccinatie zorgt er wel voor dat de ziekte een stuk milder verloopt.

Het feline parvovirus (FPV) is een zeer besmettelijk en vaak dodelijk virus. Het veroorzaakt kattenziekte. Besmette katten ervaren plotseling ernstig braken en diarree. De vaccinatie tegen kattenziekte is erg effectief. Na de boosterenting is het vaccin drie jaar werkzaam.

Feline leukemievirus (FeLV) is een virus dat het immuunsysteem van je kat aanvalt, waardoor hij vatbaarder wordt voor infecties en ziektes. Geïnfecteerde katten takelen na verloop van tijd af. Gewichtsverlies, lusteloosheid, koorts, diarree en terugkerende luchtweginfecties zijn symptomen van het feline leukemievirus. Er is geen behandeling beschikbaar voor geïnfecteerde katten. Secundaire infecties zijn niet ongewoon, dus een vaccinatie is erg belangrijk.

Chlamydophila felis is een zwakke bacterie die wordt doorgegeven door direct contact tussen katten. De bacterie veroorzaakt conjunctivitis, een ontsteking van het slijmvlies van het oog. Geïnfecteerde katten krijgen naast conjunctivitis last van lopende, plakkerige ogen, een loopneus en gaan niezen. Chlamydophila felis kan worden behandeld met antibiotica, maar een vaccinatie is effectiever om de ziekte te voorkomen. Niet alle dierenartsen zijn voorstander van deze enting, dus of de enting wordt gegeven kan per praktijk verschillen.

Hondsdolheid wordt gegeven als je kat mee gaat naar het buitenland. Het is verplicht je kat minimaal drie weken voor vertrek te vaccineren. Bij sommige landen is dit langer. Controleer ruim voor vertrek wat de invoereisen van het bestemmingsland zijn. Deze vaccinatie wordt in het Europese paspoort van je kat genoteerd met handtekening van de dierenarts. Het vaccin is drie jaar werkzaam.

Vaccineren van kittens

Kittens en jonge katten zijn extra vatbaar voor ziekten omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Het is daarom belangrijk dat ze op jonge leeftijd al gevaccineerd worden. Als trotse eigenaar van een kitten is het belangrijk om hem of haar met negen weken oud te laten vaccineren. Vier weken later moet de kitten de boostervaccinatie krijgen om hem volledig te beschermen.

Welke vaccinaties zijn belangrijk voor jouw kat?

Over het algemeen wordt gevaccineerd voor niesziekte en kattenziekte. Het vaccin voor niesziekte is één jaar werkzaam en moet dus jaarlijks gegeven worden. Voor kattenziekte hoeft maar eens in de drie jaar te worden gevaccineerd omdat de enting drie jaar werkzaam is. De overige vaccins zijn optioneel en alleen belangrijk als er veel katten samen in een omgeving zitten, zoals in een fokkerij of pension. Vraag je dierenarts om advies over het vaccineren van je kat.

Heb je nog vragen over vaccinaties bij je kat of kitten?

Als je nog vragen hebt over het vaccineren van je kat, vraag dan je dierenarts om advies. Hij of zij zal je graag alles vertellen wat je wilt weten.