Coprofagie: poep eten door honden

Hè bah, mijn hond eet poep! Het eten van poep is een veel voorkomend probleem bij honden. We vinden het vies en het is voor ons ongewenst gedrag. Maar waarom eet je hond poep? En kan het kwaad? En belangrijker, hoe ga je als eigenaar hiermee om?

Coprofagie ontlasting eten door honden

Wat is coprofagie?

De wetenschappelijke naam voor het eten van ontlasting (poep) is coprofagie. Hieronder valt het eten van de eigen poep, of dat van andere honden, dieren of mensen. Hoewel honden het zelf waarschijnlijk niet vies vinden, willen mensen wel graag van deze vervelende eigenschap bij hun hond af. Naast dat je dier ervan uit zijn bek gaat stinken, kan coprofagie ook voor onder andere braken en diarree zorgen en kan je hond besmet raken met parasieten.

Waarom eet een hond poep?

Er zijn veel mogelijke redenen te vinden waarom je hond poep eet. De oorzaken kunnen te maken hebben met het gedrag, of medisch van oorsprong zijn. We hebben een aantal oorzaken op een rij gezet.

Gedrag:

  • Honger of vraatzucht
    Honger kan een simpele oorzaak zijn van het eten van uitwerpselen. Een hond met honger (bijvoorbeeld een zwerfhond), of een hond die minder te eten krijgt omdat hij moet afvallen, zal alles eten wat hij tegenkomt en wat aantrekkelijk ruikt. Wanneer je hond moet afvallen vanwege overgewicht kan je dit doen zonder dat hij erge honger hoeft te lijden. De dierenarts verkoopt voeding die extra vezelrijk is en ervoor zorgt dat je hond geen hongergevoel heeft. Soms denkt men dat een poep etende hond een tekort aan voedingsstoffen heeft. Hier zijn echter geen wetenschappelijke aanwijzingen voor. Als je hond een complete voeding krijgt is het zeer onwaarschijnlijk dat je dier tekorten ontwikkelt. Is je hond plotseling hongeriger dan normaal, zonder dat hier een verklaring voor is, neem dan contact op met je dierenarts om een onderliggende medische aandoening uit te sluiten.
  • Teefjes met een nest pups
    Het is normaal gedrag voor een moederhond om de ontlasting van haar pups te eten. Ze stopt hier vanzelf mee als de pups groot genoeg zijn. Sommige pups nemen dit gedrag van de moederhond over. Ook zij stoppen hier vanzelf weer mee. Een enkele keer kan het toch voorkomen dat een van de pups als volwassen hond nog steeds ontlasting wil eten. Teefjes nemen dit gedrag iets vaker over dan reuen.
  • Ongeschikte omgeving
    Er is een te beperkte ruimte voor de hond. Bijvoorbeeld te lang in een kleine, afgesloten ruimte verblijven zoals een bench.
  • Ongeschikte sociale omgeving
    De hond heeft weinig of geen toegang tot andere honden
  • De aanwezigheid van zieke of oudere honden
    Soms wordt poep van zieke of oude honden opgegeten om de ren schoon te houden.

Medisch:

  • Parasieten
    Soms kan een hond ontlasting eten door de aanwezigheid van lint- of spoelwormen in zijn lichaam. Laat een ontlastingsonderzoek doen bij de dierenarts als je je hond hierop wil controleren.
  • Ongeschikte diëten
    De hond krijgt een voeding met daarin onvoldoende voedingsstoffen of calorieën.
  • Malabsorbtie syndromen
    Dit zijn ziekten waarbij er niet voldoende voedingsstoffen uit de darmen opgenomen worden.
  • Metabole ziektes
    Er zijn ziektes die de eetlust verhogen, zoals diabetes, ziekte van Cushing en schildklierziektes.
  • Medicijnen
    De hond krijgt medicijnen die de eetlust verhogen, zoals bijvoorbeeld steroïden.
  • Angststoornis
    Honden met een angststoornis kunnen hierdoor poep gaan eten.
  • Dwangmatigheid
    Naast excessief achter de staart aan jagen of continu likken op een bepaalde plek, is poep eten een wat minder bekende dwangstoornis bij honden.

In veel gevallen is er voor het eten van ontlasting geen duidelijke oorzaak te vinden. Mogelijk vinden sommige honden de ontlasting van honden of andere dieren ook gewoon lekker.

Waarom eet een pup poep?

Heb je een pup die poep eet, dan kan je hondje dit gezien hebben in het nest. Ook speelt er soms nieuwsgierigheid mee. In veel gevallen stopt het gedrag na een poosje vanzelf. Bij pups die te vroeg uit het nest gehaald worden is het eten van ontlasting vaker een probleem. Dit is dan ook een van de redenen dat pups niet te jong bij hun moeder weggehaald mogen worden. Probeer niet te veel aandacht aan dit gedrag te besteden, anders kan je hondje het eten van poep juist interessant gaan vinden.

Ook wanneer er te streng omgegaan wordt met de pup tijdens de zindelijkheidstraining, kan je dier uit angst zijn uitwerpselen gaan opeten. Geef dus geen reactie op het binnen poepen of plassen en ruim de uitwerpselen direct op, zonder dat je hondje dit ziet. Een pup die niet in aanraking komt met ontlasting kan deze ook niet opeten!

Zorg verder voor voldoende afleiding en houd je pup niet te veel in de bench. Een hond zal in een kleine ruimte eerder geneigd zijn om zijn uitwerpselen op te eten dan in een grote ruimte.

Hoe ga je met een poep etende hond om?

Probeer niet te veel aandacht te schenken aan een poep etende hond, hoe moeilijk dit ook is. Roep je hond indien mogelijk naar je toe, voordat hij of zij de kans krijgt om poep te eten. Beloon met je stem of met wat lekkers, wanneer je hond naar je toe komt

Sommige honden zullen het poep eten dan gaan gebruiken om aandacht te krijgen. Dit kan ook gebeuren als je boos wordt als je hond poep eet. Dat is voor de hond ook een vorm van aandacht. Haal de poep niet uit de bek van je hond. Naast dat dit vies is, kan het er toe leiden dat je hond jou zal willen vermijden, of de poep willen verdedigen. Mogelijk zal je hond de poep een volgende keer nog sneller proberen weg te schrokken.

Hoe kan je een hond afleren poep te eten?

Een volwassen hond afleren of weerhouden van poep eten blijkt erg lastig. Om coprofagie te voorkomen en nieuw gedrag aan te leren is het goed je in de mogelijke oorzaken van het gedrag te verdiepen. Het is belangrijk bij een poep etende hond om eerst naar de dierenarts te gaan omdat er mogelijk een medische oorzaak voor kan zijn.

Kies voor een strategie (zie onderstaande tips) en wees hierin consequent. Betrek ook eventuele andere gezinsleden erbij die de hond ook uitlaten en vergeet de uitlaatservice niet. Zo weet je zeker dat jullie allemaal dezelfde tactiek gebruiken. Het is erg belangrijk om je hond nooit te straffen voor het eten van poep. Dit kan juist averechts werken.

Tips voor het voorkomen van poep etende honden

Wil je voorkomen dat je hond poep eet, of wil je het afleren, lees dan onze tips:

  • Spreek met je dierenarts over de mogelijkheid van medische oorzaken (zie boven) bij jouw hond.
  • Laat je hond enkel aan de riem uit. Zo kun je ervoor zorgen dat jullie niet in de buurt van hondenpoep komen en komt je hond ook niet in de verleiding.
  • Leer het gedrag van je hond buiten kennen. Let bijvoorbeeld op zijn manier van snuffelen. Veel honden reageren anders als ze iets ruiken wat ze willen eten, dan wanneer ze gewoon aan het snuffelen zijn. Zo kan je het gedrag van je hond op tijd en op een rustige manier afbreken.
  • Leid eventueel je hond tijdens de wandeling af met speelgoed, of met je stem, wanneer je dier in de buurt komt van poep.
  • Geef je hond dagelijks voldoende beweging en voorkom verveling.
  • Zorg voor een gepaste fysieke en sociale omgeving. Honden hebben voldoende ruimte en contact met andere honden nodig.
  • Beloon je dier als hij geen poep eet, terwijl dit wel binnen zijn bereik lag.

Poep etende honden kunnen Giardia oplopen

Door het eten ontlasting kan je hond besmet raken met de Giardia parasiet. Dit is een darmparasiet die lastig te bestrijden is. Je merkt niet altijd dat je hond met Giardia besmet is, zodat je hond ongemerkt andere honden kan besmetten. Vooral voor jonge, oude en verzwakte honden vormt Giardia een infectie risico.

Veelgestelde vragen over poep etende honden

Waarom eet een hond poep?

Soms ontstaat het eten van poep in het nest en blijft een hond dit doen. Ook honger of de aanwezigheid van parasieten kunnen redenen zijn waarom een hond poep eet. Soms is er geen aantoonbare reden te vinden en vindt een hond het gewoon lekker.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond poep eet?

Zorg dat je hond altijd aangelijnd uitgelaten wordt en vermijd drukke uitlaatvelden. Leid hem tijdens de wandeling af met iets lekkers of speelgoed. Word niet boos en beloon je dier als het goed gaat.

Waarom eet een hond zijn eigen poep?

Je hond kan uit honger of vraatzucht zijn eigen poep proberen te eten. Na een poosje kan dit gedrag ook een gewoonte worden.

Waarom eet een pup poep?

Een pup kan het poep eten gezien hebben bij zijn moeder en dit gedrag kopiëren. Ook nieuwsgierigheid kan hierbij een rol spelen. Een pup die gestraft wordt tijdens het zindelijk maken kan uit angst zijn eigen poep opeten.