Diabetes bij honden: herken de signalen van suikerziekte bij je hond

Net als bij mensen en katten komt diabetes, ook suikerziekte genoemd, bij honden steeds vaker voor. In dit artikel leggen we uit wat suikerziekte bij je hond is, hoe je de signalen van diabetes herkent en waar je terecht kan voor hulp en advies.

suikerziekte hond

Plast je hond meer? Drinkt en eet hij meer, maar valt hij af? Dit kan wijzen op suikerziekte. Bezoek zo snel mogelijk je dierenarts als je deze symptomen bij je hond ziet.

Wat is diabetes?

Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel in de voeding van de hond. Het lichaam zet koolhydraten om naar suikers (glucose) en geven de lichaamscellen energie. Insuline is de tegenhanger van glucose. De alvleesklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van insuline. Samen zorgen glucose en insuline ervoor dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht blijft. Als een van deze twee wegvalt, raakt het evenwicht verstoord.

Weetjes over suikerziekte bij je hond

  • Suikerziekte bij je hond is een ongeneeslijke ziekte. Het wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier stopt met het produceren van het hormoon insuline.
  • Diabetes is een van de meest voorkomende hormonale ziektes bij honden.
  • Honden kunnen vanaf een leeftijd van 18 maanden last krijgen van suikerziekte. Diabetes wordt echter het meest vastgesteld bij honden met een leeftijd tussen zeven en tien jaar.
  • Suikerziekte komt meer voor bij teven dan bij reuen: ongeveer 70 procent van de honden met suikerziekte is teef.
  • Elke hond kan last krijgen van suikerziekte, maar een aantal rassen zijn er gevoeliger voor dan andere. Gevoelige rassen zijn de poedel, teckel, Engelse springerspaniël, dwergschnauzer en cairnterriër.
  • Een hond kan diabetes krijgen ten gevolge van andere ziektes, zoals bij de ziekte van Cushing

Wat gebeurt er bij diabetes?

De alvleesklier van een gezonde hond produceert insuline. Het lichaam gebruikt dit hormoon om de suiker in het bloed, de bloedsuikerspiegel, te reguleren. Zonder insuline kan dit namelijk te hoog worden. Insuline wordt in het lichaam getransporteerd om cellen te laten groeien en gedijen.

Als het niet mogelijk is de bloedsuikerspiegel te reguleren, kan de hond hyperglycemie krijgen (hoge bloedsuiker). Dit kan voor meer dorst (polydipsie), meer honger (polyphagie) en vaker plassen (polyurie) zorgen.

Signalen en symptomen van diabetes bij honden

  • Toegenomen dorst
  • Meer plassen
  • Toegenomen honger
  • Gewichtsverlies (overgewicht komt veel voor bij honden met diabetes)

Diabetes kan net als bij mensen voor meerdere gezondheidsproblemen zorgen als het niet behandeld wordt. Honden met suikerziekte worden gevoeliger voor aandoeningen zoals staar en urineweginfecties. Diabetes is echter goed te onderhouden. Veel honden kunnen een fijn, actief leven leiden met de ziekte. Als de ziekte onbehandeld blijft, zal de hond er uiteindelijk overlijden.

De verschillende typen suikerziekte bij de hond

Type II diabetes komt bij honden bijna niet voor. De meeste honden lijden aan diabetes type I. Bij deze vorm van suikerziekte kan de hond geen insuline meer aanmaken en heeft dus insulinebehandelingen nodig om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden. Net als bij mensen bestaan deze behandelingen uit dagelijkse injecties met insuline. Het kan als eigenaar zorgwekkend klinken om je hond elke dag een injectie te moeten geven. Je dierenarts kan je echter goed uitleggen hoe je je hond het beste behandelt. Zo leer je snel hoe je je hond zijn dagelijkse medicijnen geeft.

Een hond met diabetes moet regelmatig naar de dierenarts voor een gezondheidscontrole. Daarbij moet je dierenarts raadplegen als je een verandering ziet in eetlust of dorst, als ze duizelig overkomen of flauwvallen.

Kan ik mijn hond helpen met voeding?

Een gebalanceerd dieet kan helpen de bloedsuikerspiegel van je hond te stabiliseren. Er zijn veel gespecialiseerde voedingen beschikbaar. Je dierenarts kan je advies geven over wat en hoeveel je je hond het best kan voeren. Ook adviseert je dierenarts over de tijdstippen waarop je het beste kunt voer en injecties kunt geven.

Diabetes is een serieuze aandoening. Net als bij alle aandoeningen is op tijd ontdekken en behandelen het beste. Neem daarom direct contact op met je dierenarts als je een van de bovengenoemde signalen bij je huisdier ziet.

Wil je meer weten?

Vraag je dierenarts om meer advies over diabetes bij je hond of vind hier een dierenarts bij je in de buurt.