Coprofagie: poep eten door honden

Poep eten is een veel voorkomend probleem bij honden. De wetenschappelijke naam voor het eten van ontlasting is coprofagie. We vinden het vies en het is voor ons ongewenst gedrag. Maar waarom eet je hond poep? En kan het kwaad? En belangrijker, hoe leer je je hond dit af?

Coprofagie ontlasting eten door honden

Oorzaken van poep eten

Je hond eet zijn ontlasting op, of dat van andere honden of dieren. Dit is een vervelende eigenschap die bij de volwassen hond lastig af te leren is. Om het gedrag te voorkomen of af te leren is het goed je te verdiepen in de mogelijke oorzaken van dit gedrag. We hebben een aantal oorzaken op een rij gezet.

Honger of vraatzucht

Honger kan een simpele oorzaak zijn van het eten van uitwerpselen. Een hond met honger, of een hond die moet afvallen, zal alles eten wat hij tegenkomt en wat aantrekkelijk ruikt. Als je hond overgewicht heeft en af moet vallen kan je dit doen zonder dat hij honger hoeft te lijden. Er is speciale voeding op de markt die extra vezelrijk is en ervoor zorgt dat het hongergevoel minimaal blijft.

Soms denkt men dat het eten van ontlasting komt door een tekort aan voedingsstoffen. Echter, wanneer je je hond een complete voeding geeft is de kans hierop niet waarschijnlijk.

Zogende teef

Wanneer een moederhond de ontlasting van haar pups eet is dit een normale zaak. Ze stopt hier vanzelf mee als de pups groot genoeg zijn.

Medicijnen

Een enkele keer ontstaat coprofagie door het gebruik van medicijnen of door een spijsverteringsstoornis. Raadpleeg je dierenarts wanneer je vermoed dat je hond hier last van heeft.

Parasieten

Soms kan een hond ontlasting eten door de aanwezigheid van lint- of spoelwormen in zijn lichaam. Laat een ontlastingsonderzoek doen bij de dierenarts als je je hond hierop wil controleren.

In veel gevallen is er voor het eten van ontlasting geen duidelijke oorzaak te vinden. Vaak vinden honden de ontlasting van honden of dieren ook gewoon lekker.

Mijn pup eet zijn poep op

Pups eten ook wel eens ontlasting op omdat ze dit gezien hebben in het nest. In veel gevallen stopt het gedrag na een poosje vanzelf. Bij pups die te vroeg uit het nest gehaald worden is het eten van ontlasting vaker een probleem. Dit is een van de redenen dat pups niet te jong bij hun moeder weggehaald mogen worden. Probeer niet te veel aandacht aan dit gedrag te besteden, anders kan je hondje het eten van poep juist interessant gaan vinden. Ook wanneer er te streng omgegaan wordt met de pup tijdens de zindelijkheidstraining, kan hij uit angst zijn uitwerpselen gaan opeten. Geef dus geen reactie op het binnen poepen of plassen en ruim de uitwerpselen direct op, zonder dat je hondje dit ziet. Een pup die niet in aanraking komt met ontlasting kan deze ook niet opeten!

Zorg verder voor voldoende afleiding en houd je pup niet te veel in de bench. Een hond zal in een kleine ruimte eerder geneigd zijn om zijn uitwerpselen op te eten dan in een grote ruimte.

Gevolgen van coprofagie

Het eten van ontlasting vinden we erg vies. Maar dit gedrag brengt ook risico’s met zich mee. Je dier kan ervan gaan braken of diarree krijgen. En als de poep besmet is met bepaalde bacteriën of virussen, dan is dit ongezond voor je hond. Ook loopt je dier een sterk verhoogde kans op een besmetting met parasieten. Eet je hond ook paardenmest? Wanneer dit paard net medicijnen of een antiwormmiddel heeft gekregen, zitten deze middelen nog in de mest en kunnen zo een gevaar vormen voor je hond. Naast dit alles gaat je hond uit zijn bek ruiken als hij poep eet.

Wat kan je doen om het eten van ontlasting tegen te gaan?

Laat je hond altijd aan de lijn uit. Zo ben je er op tijd bij als je hond ontlasting wil gaan eten en kan je hem corrigeren. Beloon hem als hij de ontlasting niet meer op wil eten. Voor honden die hun eigen ontlasting eten kan het gebruik van het middel Fagostop-C ondersteuning bieden. Dit middel vult eventuele tekorten aan en maakt de ontlasting onaantrekkelijk.

Kom je er zelf niet uit? Raadpleeg dan je dierenarts. Hij of zij kan een lichamelijke oorzaak voor het eten van ontlasting uitsluiten en je meer advies geven, of doorverwijzen naar een gedragstherapeut. Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.