Plast je hond soms binnenshuis? Plast of drinkt hij vaker of meer dan normaal? Vaak plassen en drinken zijn veelvoorkomende symptomen bij honden en kunnen het gevolg zijn van verschillende ziekten.
Te denken valt aan onder andere: urineweginfectie, diabetes, baarmoederontsteking en nierproblemen. Als je merkt dat je hond abnormaal veel drinkt of plast, wacht dan niet met contact opnemen met je dierenarts. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter de kans is dat je hond op tijd de juiste behandeling krijgt.
Wees alert als je hond vaker of meer plast dan normaal, incontinentie vertoont, in huis plast of meer plast en drinkt dan hij normaal doet. Deze symptomen kunnen ook wijzen op een gedragsstoornis. Vooral bij honden die actief zijn maar niet voldoende gestimuleerd worden.
Zorg dat je hond altijd vrije toegang heeft tot drinkwater
Als je vermoedt dat je hond meer drinkt of plast dan normaal, is het belangrijk dat het dier altijd vrije toegang heeft tot water. Anders bestaat het risico dat het dier vochtverlies zal lijden. Om erachter te komen hoeveel je hond precies drinkt, kun je steeds precies een liter water aan zijn kom toevoegen. Als de kom leeg is schrijf je op hoeveel water je hond verbruikt. Het is uiteraard afhankelijk van hoeveel je hond beweegt en hoe groot je hond is, hoeveel hij drinkt. Een hond heeft ongeveer per kilogram lichaamsgewicht 50 milliliter water nodig.
Wanneer moet ik hulp zoeken?
- Als je hond abnormaal veel urineert.
- Als je hond vaak en veel drinkt.
- Als je hond binnenshuis plast.
De dierenarts kan adviseren een urineonderzoek te doen en om een urinemonster vragen van je hond, hou er in dit geval rekening mee dat:
- Een monster (2 ml tot 10 ml) van de ochtendurine het beste is.
- Het eerste of laatste deel van de urine niet gebruikt moet worden, om te voorkomen dat er deeltjes van de huid of vuil meekomen.
Soms vindt de dierenarts op basis van het urineonderzoek de mogelijke oorzaak achter het vaak plassen en drinken. Meestal is er aanvullend bloedonderzoek nodig.
Zo ziet het urine onderzoek eruit
Allereerst wordt er gekeken naar het uiterlijk van de urine. Is de kleur anders dan normaal of is het troebel? Vervolgens wordt de urine gecontroleerd op bloed, eiwitten, glucose (suiker) en op zuurtegraad. Ook de concentratie van de urine wordt gemeten. De urine gaat in een centrifuge en het neerslag wordt onder een microscoop bekeken. Er wordt gekeken of er afwijkende cellen of kristallen aanwezig zijn. Mocht het nodig zijn, wordt de urine op kweek gezet. Hiervoor heeft de dierenarts steriele urine nodig. Wanneer dit het geval is zal de dierenarts dit op de praktijk afnemen bij de hond, door middel van een punctie uit de blaas. Dit gebeurt met een steriele naald en is pijnloos voor je hond.
Mogelijke behandelingen
De verdere behandeling is afhankelijk van wat er uit alle onderzoeken komt. Zo wordt urineweginfectie vaak behandeld met antibiotica, chirurgie voor baarmoederontsteking en insulinetherapie en gewichtsverlies bij diabetes. In het zeldzame geval van kanker kan de behandeling bestaan uit medicijnen, straling en chirurgie, afhankelijk van het soort.
Ziekten waarop de symptomen meer plassen en/of drinken kunnen duiden
- Blaasontsteking: treedt het vaakst op bij teefjes. Dit duidt op een verhoogd risico op bepaalde ziekten, zoals: nierziekten, diabetes en de ziekte van Cushing.
- Baarmoederontsteking: komt vaak voor bij oudere teefjes. Andere symptomen zijn soms uitvloeiing aan de vulva, moeheid, braken, koorts, zwelling en pijn in de onderbuik.
- Diabetes: geldt meestal voor honden van middelbare leeftijd. Andere symptomen kunnen zijn gewichtsverlies, ondanks de toegenomen eetlust.
- Nierziekten: andere symptomen zijn verlies van eetlust, vermagering en braken.
- Leverziekte: andere kenmerken zijn maag- en darmproblemen en neurologische symptomen.
- De ziekte van Cushing: veroorzaakt door overmatige productie van het lichaamseigen stresshormoon cortisol en wordt meestal gezien bij oudere honden. Andere symptomen zijn toegenomen eetlust, haaruitval, intolerantie en zwakte in de spieren.
- Tumorziekten: bepaalde tumorziekten hebben symptomen, zoals veel dorst en plassen, verlies van eetlust en vermoeidheid.
Wanneer je hond meer drinkt en meer plast, wacht dan niet te lang af en raadpleeg een dierenarts. Ook wanneer je twijfelt over de symptomen, of wanneer je meer informatie wenst.