Haal de pup vroeg op bij de fokker
Om je hondje een zo goed mogelijke eerste nacht te geven, is het raadzaam je pup ’s morgens op te halen bij de fokker. Zo kan je jouw puppy op het gemak laten wennen aan de eerste dag in het nieuwe huis, de nieuwe spullen en natuurlijk ook aan jou. Een bijkomend voordeel is dat je pup door al deze nieuwe indrukken moe is geworden en ’s nachts mogelijk sneller tevreden in slaap valt.
Zorg voor een bekende en vertrouwde geur
Het is aan te raden om de vertrouwde geur uit het nest mee te nemen naar jouw huis. Dit doe je bijvoorbeeld door een dekentje uit het nest in het nieuwe mandje van je pup te leggen. Deze nestgeur kan de eerste dagen na de verhuis een echte steun zijn voor jouw puppy.
Eventueel kan je ook een warmteknuffel in het mandje leggen. Dit is een knuffel die je in de magnetron kunt opwarmen. De warmte van de knuffel bootst de rust van het nest een beetje na. Ook zijn hiervoor speciale puppy snuggles te koop.
Waar slaapt de puppy?
Bedenk vooraf waar je jouw puppy wil laten slapen. Is dit in de woonkamer, de gang of misschien in de keuken? Probeer je puppy op deze plek zo snel mogelijk een vertrouwde plek te geven, zoals een mand of een bench.
Puppy laten slapen in een bench
Sommige pups zijn al gewend om in een bench te slapen. Dit is een veilige en overzichtelijke plek voor je kleintje. Als dit zo is, dan is het handig om ook bij jou in huis een bench te gebruiken. Dit kan uitkomst bieden als je even je handen vrij wil hebben, zonder dat je puppy in de weg loopt. Ook kan je zo voorkomen dat je pup op onderzoek uit gaat als jij van huis bent.
Kent jouw puppy de bench nog niet? Laat hem er dan langzaam aan wennen en doe de eerste nacht de deur niet dicht. Dit kan beangstigend zijn en ervoor zorgen dat je pup de bench niet leuk vindt. Oefen overdag door je puppy korte momenten in de bench te laten slapen, waarbij je het deurtje open laat. Sluit de deur pas echt als je hondje volledig gewend is aan de bench.
Puppy laten slapen in een mand
Je hebt vast al een mooie mand voor je hondje uitgezocht. Het zou fijn zijn als dit direct een veilige slaapplaats voor jouw maatje is. Toch kan een mand nog te groot en dus te onveilig voor je puppy zijn. Ook nodigt een grote mand eerder uit tot nachtelijke wandelingen door de kamer.
Wanneer dit het geval is, gebruik dan een doosje of bench, zolang je puppy de geborgenheid van een kleine slaapplaats nodig heeft. Hoe ouder en groter je pup wordt, hoe meer kans er is dat de nieuwe mand als een fijne slaapplaats aanvoelt. Je zult zien dat je hond er vanzelf gebruik van gaat maken.
Eerste nachten bij de pup slapen
De eerste dagen kan je jouw puppy in een doosje of mandje naast je bed laten slapen. Je kunt je puppy zo goed in de gaten houden en hem of haar eventueel nog een extra keer laten plassen. Wees voorzichtig met de trap. Puppy’s weten vaak nog niet wat een trap precies is, dus zorg ervoor dat hier geen ongelukken mee gebeuren.
Een andere mogelijkheid is dat jij de eerste nacht bij je pup gaat slapen, bijvoorbeeld in de huiskamer. Dit kan helpen bij het wennen aan het nieuwe, grote huis. Hoeveel nachten je bij je pup moet slapen kan sterk wisselen, maar meestal is het niet meer dan een paar nachten nodig.
De puppy piept ‘s nachts
Piept je hondje ’s nachts plotseling, dan kan dit een voorbode zijn dat je pup zijn behoefte moet doen. Ga dan altijd even met hem naar buiten. Pups die net het nest hebben verlaten kunnen de eerste dagen nog regelmatig piepen. Dit betekent niet dat jouw puppy telkens iets nodig heeft. Controleer bij piepen steeds of alles nog goed gaat, maar reageer er verder niet te veel op.
Piept je puppy erg veel dan kan dit een uiting van pijn of ongemak zijn. Ga dan altijd even langs de dierenarts, zodat je zeker weet dat er niets aan de hand is. Piept je pup ’s nachts in de bench, dan kan dit zijn omdat je hondje nog niet gewend is er zo lang in te zitten.
Plan een plaspauze in
Een puppy moet in de eerste weken ongeveer elke twee uur plassen. Het is goed hierop in te spelen, door regelmatig een plaspauze in te plannen. Doe dit op de momenten dat het voor de hand liggend is dat je hondje moet plassen. Bijvoorbeeld na het eten, na het spelen, als je hondje net wakker is en vlak voordat de nacht begint.
Na een poosje kan je puppy zijn behoefte beter ophouden en kun je de plaspauzes langzaam afbouwen door er steeds meer tijd tussen te laten. Zo help je jouw hondje bij het zindelijk worden.
Na de eerste nacht
Het zal een paar dagen duren voordat je puppy volledig gewend is aan jou en het nieuwe huis. Na deze eerste dagen dat je puppy in huis is, kan je beginnen met het opvoeden en socialiseren van je hondje. Je moet je puppy alleen laten slapen, leren wennen aan het buiten wandelen, het contact met soortgenoten en nog veel meer. Het is aan te raden om met je hondje op puppycursus te gaan.
Veelgestelde vragen
Hoeveel slaapt een pup?
Wanneer je puppy net bij jou in huis is, heeft het nog erg veel slaap nodig. Hij of zij zal het grootste gedeelte van de dag slapen en het is ook belangrijk dat je jouw puppy deze rust geeft. Wees niet verbaasd dat dit 16 tot 18 uur per etmaal is.
Wat moet ik doen als mijn puppy niet wil slapen?
Als je puppy niet wil slapen, kan het zijn dat zijn omgeving te onrustig is. Ook een pup die overprikkeld is, door te weinig slaap en te veel activiteiten, kan hierdoor overactief raken en niet willen slapen. Een andere mogelijkheid is dat je pup simpelweg nog niet moe genoeg is.
Hoeveel nachten moet ik bij de pup slapen?
Het verschilt per hond hoeveel nachten je bij je kleintje moet slapen. Misschien is jouw pup wel erg zelfverzekerd, waardoor je jouw puppy al snel alleen kan laten slapen. Is jouw hondje wat onzeker, of minder snel gewend in jouw huis, dan kan het wat langer duren. De meeste pups zijn na een week voldoende gewend om alleen te slapen.
Waarom piept een puppy?
Er zijn ontzettend veel redenen waarom een puppy piept. Een van de meest voorkomende redenen is als je pup moet plassen of poepen. Ook kan ongeduld, frustratie, honger en niet alleen willen zijn meespelen. Blijft je hondje gedurende de dag langdurig piepen, dan raden we aan de dierenarts te bezoeken.