Puppycursus

Wil je jouw puppy beter leren kennen? Ga dan op puppycursus! Tijdens deze wekelijkse training leer je op een positieve manier om te gaan met jouw nieuwe pup. Daarnaast is het voor je hondje een goede manier om naar jou te leren luisteren en om soortgenootjes te ontmoeten. Door middel van een puppycursus voed je jouw puppy precies op zoals jij dit wil. En hier heb je de rest van het hondenleven plezier van!

Puppy cursus

Wat is een puppycursus?

Tijdens een puppycursus leren jij en je hondje erg veel. Jouw puppy leert er de basisbeginselen van het omgaan met mensen, maar ook wat bijvoorbeeld een halsband is en hoe het met andere honden om moet gaan. Jij leert tegelijkertijd van een professional hoe je je hondje het beste kunt opvoeden, of hoe je omgaat met bepaalde (lastige) situaties. Ook krijgen jullie oefeningen voor thuis.

Je puppy mag al jong een cursus volgen. Je kunt er het beste mee starten wanneer jouw puppy een week bij jou in huis is.

Waarom is puppy training belangrijk?

Een puppy training is niet alleen belangrijk om je hondje te socialiseren en de commando’s aan te leren. Door één of meerdere keren per week bewust met je pup te trainen, versterk je ook jullie band die een leven lang zal blijven.

Dit is een greep uit wat je allemaal leert op puppycursus:

 • De gangbare commando’s zoals: zit, lig en volg. Wanneer je hondje wat ouder is wordt er ook geoefend met loslopen en hier komen.
 • Jij als baasje leert veel over het gedrag van je puppy, zodat je hem of haar beter gaat begrijpen en weet hoe je goed moet reageren.
 • Er wordt aandacht besteed aan het positief belonen van je puppy. Zo leer jij hoe je ongewenst gedrag omzet in positief gedrag, zonder dat je boos wordt. Dit zorgt voor wederzijds respect en vertrouwen.
 • Je puppy leert het gedrag van andere honden kennen en komt met verschillende soorten honden in aanraking, zowel groot als klein.
 • Er wordt aandacht besteed aan uiteenlopende situaties waar je hondje mee te maken kan krijgen. Sommige cursussen geven training op verschillende locaties, zoals in het bos of het park.
 • Je leert spelletjes doen met je hond. Het spelen is een belangrijk onderdeel van een gezonde ontwikkeling van je hondje. En als jullie gevorderd zijn, dan kan jouw puppy bijvoorbeeld leren speuren.

Wanneer begin je met een puppycursus?

De beste leeftijd wanneer je met een puppycursus begint, is als jouw hondje 9 tot 12 weken oud is. In deze periode is je pup zeer leergierig, niet snel bang en kan het alle prikkels nog snel verwerken. Krijg je jouw pup op oudere leeftijd, begin dan zo snel mogelijk met de training. Weet wel dat je dan een belangrijke periode mist: de tweede socialisatiefase.

Vanaf welke leeftijd je uiteindelijk met de puppycursus begint, hangt ook af van het vaccinatieschema. Als je hondje nog niet volledig beschermd is tegen besmettelijke infectieziekten, mag je wel een puppycursus volgen, maar is het raadzaam om intensief contact met andere honden te beperken. Vraag ook op de hondenschool wat de regels zijn rondom het starten van een puppycursus.

Wat kost een puppycursus?

De kosten tussen verschillende puppycursussen kunnen nogal wisselen. Reken op ongeveer €20,- per groepsles van een uur.

Wat een puppy cursus precies kost is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Volg je een groepsles of een privéles? Groepslessen zijn doorgaans goedkoper en jij en je puppy leren veel van de andere cursisten. Privélessen zijn vooral handig als je een probleem met je hond ervaart, waar je graag één op één aan werkt.
 • De locatie van de hondenschool is van invloed op de puppycursus kosten.
 • Vaak krijg je korting als je een aantal lessen vooruit betaalt, bijvoorbeeld door middel van een kaart met beurten.
 • Soms is een basiscursus iets goedkoper dan een cursus voor gevorderden, of juist andersom.
 • Mogelijk speelt het niveau van de hondentrainer ook een rol bij de prijs van de cursus.

Informeer altijd bij jouw hondenschool naar keuze wat de kosten zijn van een puppycursus. Sommige hondenscholen hebben een wachtlijst. Houd hier al rekening mee als je op zoek bent naar een puppy.

Veelgestelde vragen

Is een puppycursus verplicht?

Een puppycursus is niet verplicht als je een pup hebt, maar wordt wel sterk aangeraden. Wanneer je investeert in de training tijdens het eerste levensjaar van jouw hondje, heb je hier de rest van het hondenleven profijt van. Daarnaast is het lastig om ongewenst gedrag op latere leeftijd nog af te leren.