Vijf manieren om je hond koel te houden – voorkom oververhitting

De zomers in Nederland kunnen behoorlijk warm worden. Bij temperaturen boven 27 graden Celsius treedt er voor mensen een hitteplan in werking. Maar wat kan je doen om je hond koel te houden tijdens warme zomerdagen? We geven je vijf tips tegen oververhitting bij je hond.

je hond afkoelen

Hoe weet ik dat mijn hond het te warm heeft?

Honden transpireren niet zoals mensen dat doen. Ze raken hun warmte kwijt via de voetzooltjes en de tong. Dit zorgt ervoor dat jouw geliefde viervoeter zichzelf moeizaam koel kan houden en het dus snel te warm kan krijgen.

Zo herken je een oververhitte hond:

  • Snel en veel hijgen
  • Rode slijmvliezen en tong
  • Geen eetlust
  • Lusteloosheid

 

Dit is een gevaarlijke situatie want hitteshock ligt op de loer. Een hond met hitteshock heeft een verhoogde ademhaling, verhoogde hartslag, kwijlt en zal niet meer reageren op zijn omgeving. Soms geeft het dier ook over. Ga je huisdier in dit geval voorzichtig afkoelen en bel direct de dierenarts. Dit is een levensbedreigende situatie! Een hond met hitteshock overleeft dit vaak niet en indien wel dan kunnen belangrijke organen blijvende schade eraan overhouden.

Vijf manieren om je hond koel te houden

Zorg op warme dagen dat je je hond genoeg manieren geeft om af te kunnen koelen.

  1. Zorg voor voldoende schaduw en drinkwater. De drinkfles voor onderweg is ideaal als je gaat wandelen.
  2. Heb je een achtertuin? Laat je hond gerust een kuil graven waar hij in kan gaan liggen. Hoe dieper de kuil, hoe koeler de grond.
  3. Wandel niet op het heetst van de dag en vermijd asfalt. Dit kan zo warm worden dat het de voetzooltjes van je huisdier verbrandt. Ga ook niet met hem fietsen.
  4. Zoek het water op, laat je hond bijvoorbeeld zwemmen of pootjebaden in een meer. Let hierbij wel op dat er geen blauwalg in zit. Ga je naar de zee, waar weinig schaduw is, smeer dan speciale zonnecrème voor dieren op de dunbehaarde lichaamsdelen van je hond, zoals neus en buik. Bekijk vooraf op welke stranden je met je behaarde vriend welkom bent. En vergeet de parasol niet. Geen zwemwater in de buurt? Ga met hoge temperaturen liever niet te ver met de auto rijden. Zet dan een kinderzwembadje klaar waar je hond zich in kan afkoelen.
  5. Lukt het niet om je dier een koele plek te bieden? Denk dan eens aan een speciale koelmat of een verkoelende halsband voor honden.

Hond koel houden

Toch oververhit? Zo koel je je hond af

Pas met warm weer extra op met dieren met een korte schedel, zoals de mopshond of de buldog. Zij raken hun warmte moeilijker kwijt vanwege de kortere snuit. Laat je hond nooit alleen achter in de auto of de caravan, ook niet bij lagere temperaturen. Raakt je hond zijn warmte niet snel genoeg kwijt? Help hem dan met koelen. Gebruik vochtige, koude handdoeken en leg deze in de liezen of in de hals en op de poten. Je kan ook water op de poten en in de liezen laten stromen. Gebruik hiervoor geen ijskoud water want dit werkt averechts! Door het koude water trekken de bloedvaten samen en kan hij zijn warmte juist minder goed kwijt. Laat je hond altijd langzaam afkoelen. Bij een te snelle afkoeling kan juist onderkoeling ontstaan.

Vermoed je dat je hond oververhit begint te raken, of dit al is, bel dan direct een dierenarts. Dit kan een levensbedreigende situatie zijn! Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.