Hydrotherapie bij je hond

Als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling bij je hond kan de dierfysiotherapeut hydrotherapie inzetten. Dit is een behandeling waarbij de hond op een loopband onder water loopt, of volledig moet zwemmen.

Een behandeling met hydrotherapie heeft vele voordelen ten opzichte van een behandeling op de grond. In dit artikel vertellen we alles over een behandeling met hydrotherapie.

Hydrotherapie bij de hond

Hoe werkt hydrotherapie?

Letterlijk betekent het woord hydrotherapie “genezing in het water”. Het wordt vaak toegepast bij de hond en minder vaak bij katten. Dit is omdat zij teveel stress ervaren door het water. De hond loopt of zwemt in een bassin met water, de aquatrainer, en bouwt zo spieren op. De opwaartse druk van het water voorkomt dat het lichaam door het gewicht van de hond belast wordt. Dit is ideaal om pijn te verlichten of om te revalideren.

Het water wordt verwarmd, waardoor de bloedvaten in de huid open gaan staan. De bloedtoevoer naar de spieren neemt hierdoor toe en de afvalstoffen kunnen makkelijker afgevoerd worden. Het bewegen onder water is erg goed voor het hart, de longen en de conditie van de hond. Door de hoogte van het water in de aquatrainer aan te passen kan de training zwaarder of lichter gemaakt worden.

Behandeling met hydrotherapie

Een behandeling met hydrotherapie is altijd een onderdeel van een fysiotherapeutisch behandelplan. Dit plan stelt de dierfysiotherapeut in overleg met de behandelend dierenarts op. De fysiotherapeut bepaalt in dit plan de snelheid van de loopband, de hoogte van het water, de temperatuur van het water en de frequentie waarmee de hond moet trainen. Preventieve behandelingen zijn ook mogelijk. Hierbij is een verwijzing van de dierenarts niet nodig.

In deze situaties kan hydrotherapie bij de hond helpen:

  • Revalidatie na blessure, operatie of ongeluk
  • Gewrichts- en botproblemen. Bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie
  • Rugproblemen
  • Knieproblemen
  • Artrose
  • Spondylose
  • Diverse ouderdomsklachten
  • Overgewicht
  • Preventie van blessures
  • Verminderde conditie

Voorafgaand aan de therapie zal de hond eerst bekend gemaakt worden met de aquatrainer zonder water erin. Eventueel kan het lopen op de loopband op deze manier rustig ontdekt worden. Je mag als eigenaar gewoon bij de behandelingen aanwezig zijn. In het geval van een geplande operatie is het raadzaam alvast voor de operatie een afspraak bij de hydrotherapie in te plannen. Op deze manier kan de hond wennen aan de aquatrainer, zonder dat de operatiewond onnodig belast wordt. Een behandeling met hydrotherapie kan meestal plaatsvinden vanaf tien dagen na de operatie. Bij een orthopedische operatie is dit vanaf zes weken na de operatie.

Kan je hydrotherapie vervangen door gewoon zwemmen?

Je hond “gewoon” laten zwemmen in water is niet hetzelfde als zwemmen tijdens hydrotherapie. Bij zwemmen in de natuur is het niet mogelijk gericht te trainen op bijvoorbeeld rug of knie. De intensiteit en warmte van het water is ook niet aan te passen. En er kan niet getraind worden met het lopen in het water. Dat wil niet zeggen dat zwemmen in het water buiten niet goed voor je hond kan zijn. Echter, wanneer de dierenarts een aandoening of blessure bij je hond heeft ontdekt, is het raadzaam het zwemmen altijd bij de fysiotherapie te doen.

Niet alle dierfysiotherapeuten gebruiken een aquatrainer. Zoek je meer informatie over hydrotherapie? Of wil je graag met je hond hiermee starten? Informeer dan bij je dierenarts. Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.