Pijn en stijfheid bij je hond of kat: herken artrose tijdig

Zoals mensen soms stijfheid en pijn in hun gewrichten en spieren ervaren, doen honden en katten dit ook. Als een huisdier op jonge leeftijd erg actief en onvoorzichtig is, kan dit later een nadelige invloed hebben op zijn botten en gewrichten. Je hond of kat kan last krijgen van artrose: slijtage van de gewrichten.

Herken artrose bij je hond

Symptomen van artrose bij je hond of kat

 • Moeite met opstaan
 • Startkreupelheid
 • Meer hijgen tijdens het lopen
 • Kreupel lopen
 • Minder willen bewegen
 • Minder springen
 • Je hond of kat trekt zich terug / minder sociaal
 • Meer slapen
 • Slechte(re) vachtverzorging

 

Wat is artrose?

Artrose, ook wel osteoartritis, is een aandoening aan de gewrichten. Artrose bij honden en katten komt veel voor. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de katten boven 12 jaar last heeft van artrose. Bij honden krijgt één op de vijf ooit in zijn leven last van artrose. Alhoewel artrose meer bij oudere dieren wordt gezien, wil dit niet zeggen dat het leeftijdsgerelateerd is. Ook jonge honden en katten kunnen last krijgen van artrose.

Gewrichten zorgen ervoor dat wij en onze dieren kunnen bewegen. Een gezond, soepel gewricht zoals je knie, elleboog of enkel werkt als een goed geolied scharnier. Door beschadiging of irritatie kan dit echter veranderen. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Gewrichtspijn, ontstekingen en bewegingsbeperking zijn het gevolg. Het goed geoliede scharnier verandert dan in een stram, roestig scharnier. Artrose bij honden wordt vooral gezien bij gewrichtsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie en patella luxatie (losse knieschijf). Door deze problemen ontstaat irritatie aan het gewricht met artrose tot gevolg. Bij katten zien we het eerder in de rug, heup, elleboog en schouder. In tegenstelling tot honden lopen katten met artrose vaak niet mank.

Symptomen van artrose

Artrose is slijtage, wat wil zeggen dat het in de meeste gevallen geleidelijk ontstaat. Een belangrijk symptoom van artrose is gewrichtspijn. Dit uit zich in moeite met opstaan en startkreupelheid. Honden en katten met artrose zullen ’s ochtends moeilijker of stram bewegen als ze hun mand uitkomen. Na een paar stappen wordt het bewegen soepeler. Honden kunnen ook eerder kreupel gaan lopen en meer gaan hijgen tijdens het wandelen. Katten zullen minder snel omhoog springen en minder gebruik maken van de krabpaal. Ook vachtverzorging wordt minder doordat sommige plekken moeilijk te bereiken zijn door pijn. In sommige gevallen plassen katten naast de kattenbak. Dieren die pijn hebben door de artrose kunnen zich meer terugtrekken en meer slapen.

Diagnose

De diagnose voor artrose kan op verschillende manieren worden gesteld. Vaak ziet een eigenaar dat zijn of haar dier stram loopt of pijn lijkt te hebben. Op basis van deze klachten doet de dierenarts onderzoek. Dit kan met lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Sommige afwijkingen kunnen beter op een andere manier in beeld worden gebracht. Een voorbeeld hiervan is elleboogdysplasie. Bij deze aandoening werkt een CT-scan het beste.

Dieren laten pijn niet altijd zien

Het is daarom verstandig je dierenarts je hond of kat te laten onderzoeken als je één of meerdere symptomen van artrose ziet of als je huisdier al op leeftijd is. Laat hem controleren met de seniorencheck. Samen met je dierenarts kun je dan kijken naar een eventueel passende behandeling.

 

Herken artrose bij je kat

Behandeling

Artrose doet in veel gevallen pijn. Dieren laten dit echter niet altijd zien. Soms heeft je hond of kat veel pijn, maar weet hij of zij dit goed te verbergen. Mocht je symptomen van artrose zien, dan is het verstandig je hond of kat na te laten kijken door de dierenarts. Zo kun je samen met je dierenarts een eventuele behandeling tegen de pijn inzetten.

Omdat artrose een progressieve, chronische ziekte is, is er geen genezing mogelijk. In veel gevallen bestaat de behandeling daarom uit pijnstillers, voeding en supplementen en de juiste beweging:

 • Gepaste beweging: Beweging is bij artrose belangrijk. Door te bewegen worden de gewrichten gesmeerd. Ook bouwt de hond of kat daarmee spieren op, wat overbelasting van de gewrichten voorkomt.
 • Wel: rechtlijnige en gelijkmatige bewegingen, meerdere keren per dag. Wandelen aan de riem, langs de fiets lopen en zwemmen zijn goede oefeningen voor spieropbouw en -behoud.
 • Niet: belastende en explosieve bewegingen. Met andere honden/ballen spelen, traplopen, in en uit de auto springen kunnen artrose en pijn verergeren.
 • Fysiotherapie: fysiotherapie kan een goede ondersteuning bieden bij honden of katten met artrose. Het helpt het natuurlijke bewegingspatroon te herstellen. Daarbij kan de fysiotherapeut oefeningen en tips meegeven om de gewrichten van je huisdier soepel te houden.
 • Gezond lichaamsgewicht: Overgewicht is belastend voor het hele lichaam en de gezondheid. Daarbij kan het extra belasting betekenen voor de gewrichten. Hou het lichaamsgewicht daarom goed in de gaten en vraag in de dierenkliniek om advies over een gezond gewicht voor je huisdier.
 • Voeding en supplementen: Bepaalde voedingsstoffen kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij honden en katten met artrose. Onder andere omega-3-vetzuren, glucosamine, chondroïtine, antioxidanten en/of collageen kunnen gewrichtskraakbeen ondersteunen en ontstekingen remmen. Hierdoor kan het gebruik van pijnstillers worden verminderd. Gepaste diëten kunnen je hond of kat daarbij helpen op gewicht te blijven of gewicht te verliezen.
 • Medicatie: Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen helpen ontstekingen te verminderen en daarmee pijn te reduceren. Met minder pijn zal je hond of kat weer meer willen bewegen, wat meer spieropbouw mogelijk maakt. Met beweging verbruikt je hond of kat meer energie, waardoor het makkelijker is je huisdier op gewicht te houden.

Artrose is een vervelende aandoening. Met de juiste begeleiding voor je huisdier zorg je ervoor dat je hond of kat nog een tijd lang met plezier beweegt. Vraag je dierenarts om advies over artrose en wat jij als eigenaar voor je huisdier kunt betekenen. Laat de gezondheid van je oudere hond of kat controleren met de Gezondheidscheck voor oudere honden of oudere katten.