Titeren: onnodig vaccineren voorkomen

Met een titerbepaling kun je achterhalen of er nog voldoende antistoffen tegen bepaalde ziekten in het bloed zitten. Zo vaccineer je niet onnodig. Dit is ook handig als je vóór je vakantie wilt weten of je dier nog voldoende beschermd is.

Vaccineren is nodig om je huisdier te beschermen tegen besmettelijke en levensbedreigende ziekten. Tegelijkertijd zorgt een hoog percentage ingeënte dieren ervoor dat ziekten niet de kans krijgen op grote schaal uit te breken. Te veel of te vaak vaccineren echter heeft geen nut. Het is bovendien onnodig belastend voor het lichaam van je huisdier.

Titerbepaling titeren

Wat is een titerbepaling/titeren?

Door een vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan. Daarmee kan het afweersysteem van het dier direct schadelijke ziekteverwekkers uitschakelen. De werking van de antistoffen en dus de duur van de bescherming is per dier verschillend. Om te weten of er nog voldoende antistoffen in het bloed aanwezig zijn, kun je een titelbepaling laten doen door middel van een bloedtest. Dit heet titeren.

Met titeren neemt je dierenarts een buisje bloed af. Dat wordt onderzocht in een laboratorium. Het duurt een paar dagen voordat de uitslag er is. Een snellere methode is de Vaccicheck. Hierbij is maar een klein druppeltje bloed nodig en is de uitslag binnen een uur bekend. De meeste dierenklinieken bieden deze optie aan.

Wel/niet geschikt

Niet bij elke vaccinatie worden antistoffen aangemaakt. Daarom kun je niet alle vaccinaties checken.

wel geschikt voor titeren niet geschikt voor titeren
Hond Kat Hond Kat
Hondenziekte Kattenziekte Ziekte van Weil Niesziekte
Hepatitis Calici Besmettelijke hondenhoest
Parvo Herpes

Voor rabiës (hondsdolheid) is een titerbepaling niet in alle landen rechtsgeldig.

Wanneer titer je?

Je kunt titeren op het moment dat je anders een vaccinatie zou geven.

  • Als de moederhond voldoende antistoffen heeft, kan ze die ‘meegeven’ aan haar pups. Deze kun je dus testen bij zes, negen en twaalf weken.
  • Bij een volwassen hond elk jaar. Als er van een antistof is gebleken dat die nog drie jaar werkzaam is, dan is elk jaar titeren niet nodig.
  • Als blijkt dat er wel gevaccineerd moet worden, dan kan dat in principe meteen gebeuren.

Waar is een titerbepaling geldig?

Steeds meer pensions, hondenverenigingen, etc. accepteren een bloedtest dat een hond voldoende beschermd is tegen de drie voor titeren geschikte ziekten. Voor landen waar een rabiësenting verplicht is, is een titerbepaling niet rechtsgeldig. Kijk hiervoor op de site van de ambassade van het land waar je naartoe reist. Dit geldt ook voor de landen waar je doorheen reist op weg naar je eindbestemming.

Kritisch zijn als het op de gezondheid van je huisdier aankomt, is prima. Ermee gokken is niet verstandig. Vraag je dierenarts om advies. Zo kun je een gefundeerde beslissing nemen over het vaccineren of titeren van je huisdier.