De verzorging van de oudere kat

We willen natuurlijk allemaal dat onze geliefde katten fit en gezond oud worden. Vanaf de leeftijd van ongeveer 8 jaar spreken we over een oudere, of senior kat. Wanneer je dier eenmaal deze hogere leeftijd bereikt, is het raadzaam de verzorging op zijn leeftijd aan te passen. We geven je hier tips voor de verzorging van je oudere kat.

Oudere kat

Observeer je kat

In eerste instantie merk je niet dat je kat ouder aan het worden is. Veel ouderdomskwalen beginnen subtiel en je zal ze niet meteen herkennen. Dat is niet vreemd. Een hoop ziektes en aandoeningen worden voor jou als baasje pas goed zichtbaar als ze al verder gevorderd zijn. Observeer daarom dagelijks het gedrag van je dier. Slaapt hij meer dan anders? Drinkt hij meer dan eerst? Springt hij net wat moeizamer op de bank? Kleine veranderingen in het gedrag van je kat kunnen het begin van een aandoening zijn.

Wanneer je een aandoening op tijd ontdekt, is een behandeling vaak nog mogelijk. Hiermee kan je de levensduur van je kat aanzienlijk verlengen. Raadpleeg altijd een dierenarts wanneer je kleine veranderingen aan je kat opmerkt.

Sommige oudere katten mankeren niets, maar verliezen wat meer controle over de blaas en darmen, waardoor de nood ineens hoog kan zijn. Schaf dan een (extra) kattenbak in huis aan.

Neem kleine veranderingen in het gedrag van je kat serieus, het kan de levensduur van je dier aanzienlijk verlengen. Een gezondheidscheck bij de dierenarts helpt bij het tijdig ontdekken van ouderdomskwalen.

Het gebit

Senior katten ontwikkelen makkelijk tandsteen op het gebit. Tandsteen kan zorgen voor tandvleesontsteking en het verlies van tanden en kiezen. Dit zijn kenmerken van gebitsproblemen bij je kat:

  • Speekselen (te herkennen aan natte voorpootjes of een nat bekje)
  • Moeizaam kauwen
  • Gewichtsverlies
  • Slechte adem

Het voeren van harde brokjes kan helpen het gebit van je dier schoon te houden. Ook het poetsen van de tanden is een belangrijk onderdeel van de gebitsverzorging van je dier.

Het gewicht

Een goed gewicht is belangrijk voor een actief, gezond en lang leven van je kat. Bij het ideale gewicht zijn de ribben van het dier niet zichtbaar, maar wel eenvoudig te voelen.

Overgewicht – Is je kat te zwaar, verergert dit de slijtage aan de gewrichten. Ook kan er een verhoogde bloeddruk ontstaan en neemt het risico op suikerziekte en hart- en longproblemen toe.

Ondergewicht – Wanneer je kat te mager wordt kan dit wijzen op onderliggende aandoeningen zoals hartkwalen, nier– en schildklierproblemen en tumoren.

Twijfel je of jouw huisdier een goed gewicht heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Ook wanneer je vermoedt dat je dier over- of ondergewicht heeft.

Voedingstips voor de oudere kat

Wanneer je kat een dagje ouder wordt, is het raadzaam hem een aangepaste voeding te geven. Seniorvoeding is ervoor gemaakt om de ouder wordende lichaamsfuncties van je kat zo goed mogelijk te ondersteunen. Het heeft een aangepast energiegehalte en het geeft een extra ondersteuning voor de spijsvertering, de blaas en de nierfunctie.

Voor dieren die een gevoelig tandvlees hebben is het aan te raden zachte voeding te geven. Ook voor katten die weinig drinken, is zachte voeding een manier om wat extra vocht binnen te krijgen.

Heeft je dier specifieke problemen of aandoeningen? Een speciale dieetvoeding kan helpen. Met aangepaste voeding kunnen de symptomen van allerlei ziektes verbeterd of zelfs verholpen worden.

Vaccinaties

Juist bij een senior kat is het belang van vaccineren groot. Het immuunsysteem werkt vaak wat minder goed, waardoor allerlei ziektes eerder toe kunnen slaan. De dierenarts vaccineert op maat. Dit wil zeggen dat het van de persoonlijke omstandigheden van je kat afhangt welke vaccinatie hij jaarlijks krijgt en welke hij minder vaak moet hebben. Voordat je dier gevaccineerd wordt, krijgt hij eerst een gezondheidscheck.

Gezondheidscheck

Laat je senior kat ten minste een keer per jaar nakijken door een dierenarts. Tijdens deze gezondheidscheck wordt er extra gekeken naar verschijnselen die kunnen wijzen op specifieke ouderdomskwalen. Ook kan er een bloeddrukmeting of bloedonderzoek gedaan worden. Met een tijdige diagnose kunnen veel aandoeningen al in een vroeg stadium opgespoord worden, waardoor een eventuele behandeling nog mogelijk is. In de maand oktober staat de senior kat in veel dierenklinieken centraal. Deze gezondheidscheck wordt dan aangeboden met een verlaagd tarief.

Meer lezen? Bekijk hier welke signalen er op gezondheidsproblemen kunnen wijzen bij je oudere kat.

Toch liever een dierenarts? Wanneer je twijfelt of je kat gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan een dierenarts. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.