Kat buiten in de winter

Als het buiten winter begint te worden zullen veel katten dit het liefst vanaf een warm plekje binnen op het raamkozijn aanschouwen. Maar er zijn ook katten die ondanks de kou toch graag een kijkje buiten blijven nemen. Is een kat eigenlijk wel bestand tegen zeer lage buitentemperaturen? En wat moet je doen als je kat in de winter juist niet meer buiten wil zijn? Lees in dit artikel onze wintertips voor katten.

kat in de winter

Kunnen katten tegen kou?

In principe kunnen katten goed tegen kou. Wanneer het winter wordt maken katten die geregeld buiten komen vanzelf een dikke wintervacht aan. Veel katten trotseren de winterse kou dus gewoon alsof er niets aan de hand is. Toch is het ook niet gek als jouw dier liever wat meer binnen blijft. Of je kat nu veel binnen blijft of juist veel buiten is, de verandering van het weer heeft invloed. Beide situaties brengen ook andere risico’s met zich mee. Het is goed om als eigenaar hierop voorbereid te zijn.

Waar moet je op letten als je kat in de winter buiten komt?

Wanneer jouw kat gewend is om buiten te zijn, dan is het prima dat je dier dit in de winterse kou ook doet. Let hierbij op de volgende aandachtspunten:

  • Is je kat buiten, zorg er dan voor dat je dier altijd weer naar binnen kan. Veel katten zijn vooral ’s nachts of ’s morgens vroeg actief. En dat zijn vaak precies de tijden waarop wij slapen en dus de deur niet open kunnen doen. Katten die niet naar binnen kunnen, zoeken mogelijk een alternatief plekje om te slapen. Dit kan in de gekste ruimtes zijn zoals een kelder of schuurtje. Om per ongeluk opsluiten te voorkomen is het belangrijk dat je kat altijd naar binnen kan.
  • Wanneer het buiten onder het vriespunt is, zijn de meeste waterbronnen die je kat gebruikt om te drinken waarschijnlijk bevroren. Dit kan ervoor zorgen dat je kat minder drinkt. Ook plassen op bevroren grond vinden veel katten niet prettig. De combinatie van minder drinken en “anders plassen” (plas lang ophouden en minder goed uitplassen) kan blaasproblemen veroorzaken. Zorg dus dat je kat, buiten en in huis, altijd over vers water beschikt. Zet daarnaast een (extra) kattenbak in huis en eventueel ook buiten.
  • Wanneer het ijs op vijvers en sloten nog erg dun is, kan je kat hier doorheen zakken. Wees hier alert op en besluit eventueel tijdelijk om je dier zo lang binnen te houden om verdrinking te voorkomen.
  • Wees alert op antivries. Dit middel heeft een licht zoete geur die katten erg aantrekkelijk vinden. Wanneer een kat van vijf kilogram een halve eetlepel antivries binnenkrijgt, is dit dodelijk! Voorkom deze situatie dus zeker en gebruik liever helemaal geen antivries.
  • Hoewel veel katten niets van auto’s moeten hebben, zijn deze wel interessant wanneer ze na een ritje lekker warm zijn. Je kat kan onder de motorkap kruipen en daar een dutje doen. Ook de wielkasten zijn favoriet, met alle gevolgen van dien. Tik in de winter daarom zachtjes op de motorkap voordat je met de auto weg rijdt en check ook alle wielkasten.
  • Strooi geen pekel in je tuin, of in de buurt van het kattenluik. Zout en pekel veroorzaken irritatie aan de voetkussentjes als je kat er doorheen loopt. En bij oplikken van het zout, bijvoorbeeld tijdens het wassen, is dit zelfs erg gevaarlijk! Je kat kan hierdoor een zoutvergiftiging oplopen.
  • Is jouw kat niet gewend om veel buiten te zijn? Of heb je een kitten, of juist een oudere kat? Houd hem of haar dan liever binnen als het buiten vriest. De vacht heeft zich mogelijk niet goed aangepast aan het winterse weer, waardoor je dier ziek kan worden. Ook sommige kattenrassen, zoals de sphynx (naaktkat) en Devon rex, zijn niet geschikt om met kou naar buiten te gaan.

Hoe kan je een kat warm houden?

Omdat je ervoor wil zorgen dat jouw kat zich goed warm kan houden, is het belangrijk dat je dier altijd naar binnen kan. Dit kan door middel van een kattenluikje. Zo staat je dier nooit meer voor een dichte deur. Nog handiger is een kattenluikje dat enkel op het chipnummer van jouw kat(ten) werkt. Vreemde katten kunnen dan niet naar binnen, terwijl jouw kat gewoon door kan lopen. Zorg ervoor dat de batterijen steeds voldoende vol zijn en het deurtje dus werkt.

Heb je geen kattenluik? Zorg dan dat je dier altijd toegang heeft tot een andere, warme ruimte. Bijvoorbeeld jouw schuur of garage. Zet hier ook wat eten weg. Een kat met honger heeft het sneller koud dan een goed gevoede kat. Een nadeel hiervan is dat vreemde katten ook in deze ruimte kunnen komen.

Tips voor de kat buiten in de vrieskou

Om ongelukken met je kat buiten in de vrieskou te voorkomen, hebben we nog enkele tips:

  • Je kunt niet voorkomen dat je kat buiten jouw tuin in aanraking komt met pekel. Het gebruik van poot wax kan deze irritatie helpen voorkomen. Deze wax heeft als bijkomend voordeel dat ook sneeuw niet aan de haren tussen de tenen blijft plakken. Zo worden meteen ook sneeuwklompen onder de pootjes tegengegaan.
  • Woon je in een gebied met veel verkeer? Houd je kat dan zo veel mogelijk binnen. Heeft je dier echter een grote drang om toch naar buiten te gaan, doe hem dan een reflecterend halsbandje om. Dit zorgt ervoor dat je kat beter zichtbaar is, wat mogelijk ongelukken kan voorkomen.
  • Houd je kat bij veel neerslag rond het vriespunt liever binnen. Een natte vacht kan namelijk sneller voor onderkoeling zorgen dan een droge vacht.
  • Dek een vijver af bij beginnende vorst. Sommige katten betreden het ijs op de vijver, terwijl dit nog niet sterk genoeg is. Hierdoor is er gevaar voor verdrinking.

Tips voor katten die meer binnen blijven

Is je kat meer binnen dan anders, dan is dit natuurlijk ook niet erg. Creëer dan binnen wat extra warme slaapplaatsen in de vorm van mandjes of warme dekens. Schrik niet als je kat een mini-winterslaap lijkt te houden. Normaal gesproken slapen katten tussen de 12 en 16 uur per etmaal. In de winter kan dit oplopen tot wel 20 uur! Zo besparen ze energie die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur aan de kou aan te passen.

Een kat die minder buiten komt zal zijn behoefte vanzelf ook meer binnen willen doen. Verschoon de kattenbak dus een keer extra, of zet een extra kattenbak in huis. Doe je dit niet, dan kan je dier mogelijk gaan binnenplassen.

Geef je kat in de winter niet meer voedsel dan anders. Ondanks dat hij in de kou buiten wat meer energie verbruikt, kan hij hierdoor al snel te zwaar worden. Geef een kat die normaal veel buiten is en in de winter veel binnen juist liever iets minder voeding, of voedsel met een lager energiegehalte. Vraag eventueel je dierenarts om een goed voedingsadvies.

Ook voor meer informatie over katten en winter kan je de dierenarts raadplegen. Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.

Veelgestelde vragen over katten in de winter

Hoeveel graden is te koud voor een kat?

Er is geen minimum temperatuur te noemen waarbij het buiten te koud is voor een kat. Zo lang de kat gezond is, een goede wintervacht heeft en voldoende voedsel en beschutting, kan een kat goed tegen lage temperaturen.

Kan een kat naar buiten als het vriest

Wanneer het vriest kan een kat gewoon naar buiten, mits hij dit gewend is. Katten die nooit buiten komen, ziek zijn, of erg jong of zeer oud zijn, moeten binnen blijven als het vriest. Let goed op als er op sloten en vijvers een dunne laag ijs ligt. Ook een kat kan door het ijs zakken en verdrinken.

Hoe zie je of een kat het koud heeft

Een kat die het koud heeft zal rillen en ineengedoken stil zitten. Maar niet elke kat die zo zit heeft het koud. Een graadmeter zijn de oren van de kat. Wanneer deze koud aanvoelen, kan je ervan uitgaan dat de kat het koud heeft. Een onderkoelde kat zal ook lusteloos zijn en geen eetlust hebben.