Waken tijdens de jaarwisseling: houd je huisdieren veilig en rustig

De periode rond oudejaarsavond kan stressvol zijn voor huisdieren en de eigenaren. De plotselinge, harde knallen van vuurwerk kunnen ontzettend beangstigend zijn voor dieren. Als eigenaar is het geen leuk aangezicht om je huisdier angstig te zien. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om de impact van oudejaarsavond op je huisdier zo klein mogelijk te houden.

Bereid je thuis op voor op oudejaarsavond

Je hond vroeg laten wennen

Laat je hond vroeg in het jaar al langzaam wennen aan harde geluiden en knallen. Wanneer je hier tijdig mee begint, helpt dit hem om met oudejaarsavond rustig te blijven omdat hij de harde geluiden dan gewend is. Speel vuurwerkgeluiden thuis af. Begin zacht en bouw de geluidssterkte over tijd langzaam op. Neem de tijd bij de gewenning. Als je huisdier signalen vertoont van stress of angst, stop dan voor deze dag en zet de sessie de volgende dag voort. In de perfecte situatie zou je huisdier gewoon door moeten gaan met zijn of haar bezigheden zonder angst of afleiding door de geluiden te hebben.

Je hond uitlaten

Laat je hond op tijd uit, het liefst voor het donker is. Houd je hond aan de lijn op oudejaarsdag. Ze kunnen schrikken of bang worden van plotselinge geluiden of erger: een rotje of sterretje tegen het lijf lopen.

je hond aan de lijn tijdens oudejaarsdag

 

Houd je huisdieren binnen

Houd je huisdieren binnen! Ze kunnen in paniek raken van het vuurwerk en vluchten, dus het is een goed idee ze veilig binnen te houden. Probeer het geluid van het vuurwerk te overstemmen met muziek of een ander achtergrondgeluid. Het doel is een soort ‘ruis’ te creëren. Afleiden met een speeltje of iets lekkers helpt ook. Houd de gordijnen dicht, zodat ze niet schrikken van het licht.

Laat konijnen en knaagdieren die in buitenhokken leven buiten zitten. Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is te groot. Sluit het hok goed af zodat er geen vuurwerk in kan vallen. Zorg wel voor genoeg ventilatie. Geef extra stro of nestmateriaal om zich in te nestelen. Zorg bij konijnen en knaagdieren die binnen zitten dat ze het vuurwerk niet kunnen zien en geef ze voldoende nestmateriaal.

Geef je huisdier een veilige rustplek

Elk huisdier moet een veilige plek hebben. Die plek is van hen en hen alleen. Als ze daar liggen, mag niemand ze storen. In veel gevallen is dit hun mand of bench. Gooi een deken over de bench zodat je huisdier zich kan verstoppen en zich veiliger voelt. Zo kunnen zij niet naar buiten kijken en kijkt niemand bij hen naar binnen. Denk eraan om de deur open te laten zodat ze hun plek altijd kunnen verlaten als ze daar behoefte aan hebben. Dit is met name belangrijk op spannende avonden, zoals met oudejaarsavond.

geef je hond of kat een schuilplek tijdens vuurwerk

 

Overlaad je huisdier niet met aandacht

Je eerste instinct is misschien om je huisdier te beschermen tegen de harde knallen door hem dichtbij je te houden en te overladen met knuffels. Probeer dit echter te vermijden. Je huisdier is misschien gestrest en verward door het vuurwerk, dus het beste is om hem naar jou toe te laten komen. Vraagt hij om aandacht, geef het dan gerust. Zorg dat je huisdier zich niet verstikt voelt. Beloon je huisdier als hij rustig ligt tijdens het vuurwerk.

Zorg ervoor dat je hond, kat en konijn gechipt zijn

Ben je onlangs verhuisd of is je telefoonnummer veranderd? Vergeet dan niet de geregistreerde gegevens van de microchip bij te werken! Controleer en wijzig de gegevens op www.ndg.nl.

Houd je huisdier bezig

Probeer de vuurwerkknallen te overstemmen met muziek of andere achtergrondgeluiden. Leid je huisdier af met hun favoriete spel, speeltje of eten voor en tijdens het vuurwerk. Een traktatie zoals een gevulde Kong kan voor een hond goed werken. Tip! Leg de Kong in de vriezer. Zo zal je huisdier langer bezig zijn hem leeg te halen.

Zoekspelletjes zijn ook een goede afleiding. Verspreidt een handje brokjes door het huis. Je hond zal dan op zoek gaan naar de brokjes.

houd je huisdier bezig tijdens vuurwerk

 

Laat je huisdier niet alleen thuis

Waarom zou je niet thuisblijven bij je huisdier? Alleen thuis zijn tijdens het vuurwerk is spannend voor je huisdier, dus jouw gezelschap zal je hond of kat zeker waarderen.

blijf bij je hond of kat tijdens vuurwerk

 

Overweeg het gebruik van een kalmerend supplement

Heb je ooit supplementen overwogen? Wanneer juist ingezet, kan het voor je huisdier verschil maken om zich minder gespannen voelen. Vraag je dierenarts voor het meest geschikte product voor jouw huisdier.

Vraag naar deskundig advies

Als je huisdier vuurwerkangst heeft of angstig op de harde knallen reageert, kan het helpen een gedragsdeskundige in te schakelen. Samen pakken jullie dan de gevoeligheid voor de harde geluiden aan. Vraag je dierenarts om advies of een doorverwijzing. Klik hier voor een dierenarts bij je in de buurt.