Kattenbak tips

Katten hebben allemaal hun eigen eisen als het gaat om het toiletbezoek. Het is belangrijk dat je als baasje rekening houdt met de voorkeuren van jouw kat(ten) rondom het gebruik van de kattenbak. Zo voorkom je onzindelijkheid en draag je bij aan het welzijn van je kat! Lees hier onze kattenbak tips.

Kattenbak tips

Hoe vaak moet je een kattenbak verschonen?

Een vieze kattenbak in huis is niet prettig. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je kat. Katten zijn dieren die van zichzelf erg schoon zijn en buiten het liefst elke keer een nieuw, fris plekje zoeken om hun behoefte te doen. Het is dus belangrijk de kattenbak steeds goed te verschonen.

Verschoon de bak bij voorkeur twee keer per dag. Lukt dit niet, dan is een keer per dag het minimum. Katten hebben een zeer goede neus. Schep dus niet alleen de ontlasting eruit, maar ook de urine. Deze gaat anders te sterk ruiken, met mogelijk onzindelijkheid tot gevolg.

Maak de kattenbak een keer per week grondig schoon, waarbij je het kattengrit volledig vervangt. Gebruik een schoonmaakmiddel dat niet te sterk ruikt en gebruik geen azijn. Dit is te sterk voor de gevoelige kattenneus.

Hoe vaak plast een kat?

Hoe vaak een kat plast verschilt per kat, maar gemiddeld is dit twee tot vier keer per etmaal. Poepen doen ze wat minder, ongeveer één keer per dag. Plast jouw kat vaker dan anders? Of is hij veel en langdurig bezig op de bak, of is deze sneller vies? Mogelijk heeft je kat problemen met plassen. Het is belangrijk de dierenarts te raadplegen en niet af te wachten.

Katten houden van overzicht als ze hun behoefte doen, dus kies bij voorkeur voor een open kattenbak (dus zonder deksel). De toiletgang is een kwetsbaar moment. Het is fijn als je kat tijdens het plassen zijn omgeving kan blijven zien. Ook vinden veel katten een deurtje in de bak niet prettig en de geur van uitwerpselen blijft door een deksel op de bak erg lang hangen.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

Hoeveel kattenbakken je nodig hebt is afhankelijk van het gedrag van jouw kat en hoeveel katten je hebt. Er zijn katten die liever niet poepen in dezelfde bak als waarin ze ook plassen. Zo kan het dus voorkomen dat je slechts één kat hebt en toch twee bakken in huis moet zetten.

Heb je meer katten, zet dan evenveel kattenbakken in huis als dat er katten zijn, plus één. Dit betekent dus bij twee katten drie bakken, bij drie katten vier bakken, enzovoort.

Sommige katten vinden het niet erg om de kattenbak te delen. Dit zijn katten uit dezelfde sociale groep. Een sociale groep bestaat uit twee of meer katten die zeer tolerant tegenover elkaar zijn. Je herkent een sociale groep doordat deze katten elkaar regelmatig begroeten (een ‘neusje’ geven), samen slapen en ook samen uit een voerbakje eten. Toch is het in verband met de hygiëne ook bij deze dieren aan te raden om meerdere bakken in huis te plaatsen.

Wat voor korrels in de kattenbak?

Welke kattenbakvulling het beste bij jouw kat past is een kwestie van uitproberen. Elke kat is anders en heeft voorkeur voor andere korrels in de kattenbak. Er bestaat kattengrit van papier, hout, bentoniet of silica. Wanneer jouw kat het grit niet fijn vindt, zal je merken dat hij zijn behoefte naast de bak gaat doen, of op andere plekken in huis. Wil je urine opvangen bij je kat? Gebruik dan kattenbakkorrels die geen vocht opnemen.

Gooi het kattengrit nooit in de gft-afvalbak of op je eigen composthoop, ook niet wanneer het biologisch afbreekbaar is. De ontlasting van katten kan namelijk ziektekiemen of parasieten bevatten die zo op mensen overgedragen kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is toxoplasmose, een parasiet die zeer gevaarlijk is voor het ongeboren kind van een zwangere vrouw. Ben jij zwanger? Verschoon de kattenbak dan liever even helemaal niet.

Waar zet je de kattenbak neer?

Zorg dat de kattenbak op een rustige plaats in huis staat, waar geen mensen voorbij lopen en er geen deuren dichtslaan. Katten zijn hier tijdens het toiletbezoek extra gevoelig voor. Kies voor een rustige kamer, of een stil hoekje in huis dat altijd goed bereikbaar is.

De keuken en de gang zijn geen geschikte plek voor de kattenbak en zet hem ook niet in de buurt van de wasmachine. Plaat nooit het eten en drinken van je kat in de buurt van de kattenbak. Dit vinden veel katten erg vies!

Veelgestelde vragen over kattenbakken

Hoe zorg je ervoor dat de kattenbak niet stinkt?

Door de kattenbak tweemaal daags schoon te maken, zorg je dat deze niet gaat stinken. Geef de kattenbak een keer per week een grondige schoonmaakbeurt. Reinig deze dan met een mild schoonmaakmiddel. Ook helpt klontvormend kattengrit tegen vieze luchtjes.

Wat leg je in de kattenbak?

Er zijn veel verschillende soorten kattengrit die je in de kattenbak kunt doen. Bijvoorbeeld van papier, hout, bentoniet of silica. Elke grondstof heeft andere eigenschappen. Bekijk per kat welk materiaal het beste is. Wanneer jouw kat het grit niet prettig vindt, zal je dit merken doordat je kat zijn behoefte naast de bak, of elders gaat doen.