Kerstboom en de kat

De kerstdagen komen eraan! Veel mensen hebben de kerstboom alweer opgezet. Of je nu een kunstboom of een echte kerstboom in de kamer hebt staan; de kerstboom is enorm aantrekkelijk voor de meeste katten. En al die sliertjes en glinsteringen die in de boom hangen zijn ook onweerstaanbaar.

 Je kat steeds wegjagen zorgt voor frustratie en stress, zowel bij jou als je kat. In dit artikel vertellen we je hoe je ervoor zorgt dat er geen gevaarlijke situatie voor je kat ontstaat en hoe je een katvriendelijke kerstboom maakt.
Kat in kerstboom

Hoe maak je de kerstboom veilig voor de kat?

Om toch te kunnen genieten van een kerstboom in de huiskamer, moet je allereerst de kerstboom veilig maken voor je kat. We geven je hierbij enkele tips:

  • Heb je katten in huis, kies dan bij voorkeur voor een kunstboom in plaats van een echte. Dennennaalden zijn namelijk giftig voor katten!
  • Kies je voor een echte kerstboom, zet dan de eet- en drinkbak van je kat niet erbij in de buurt. Zo voorkom je dat je dier giftige dennennaalden binnen krijgt.
  • Kies een plek in de kamer uit waar de boom stabiel staat. Bijvoorbeeld in een hoek van de kamer. Maak de boom bij voorkeur met een touwtje vast aan het plafond of de muur. Zet hem liever niet in de buurt van meubels of de krabpaal van je kat. Zo breng je je dier nog op ideeën!
  • Zet de boom stevig weg, zorg dat hij niet wankelt.
  • Gebruik als versiering onbreekbare ballen en hang deze hoog en bind ze goed vast. Vermijd engelenhaar, slingers en lametta (glimmende sliertjes). Er zijn katten die hiervan na inslikken een verstopping in de darmen krijgen. En zelfs een levensbedreigende darmperforatie hebben opgelopen! Daarnaast zijn sommige allergisch voor engelenhaar.
  • Kies als verlichting in de kerstboom enkel voor draadloze led-lampjes. Deze zet je per lichtje met een klemmetje vast aan een tak. Zo zijn er geen snoeren waar je kat aan kan knabbelen. Kies je toch voor lampjes met een snoer? Laat ze dan niet branden als je van huis bent.
  • Hang geen chocolade kerstkransjes in de boom, deze zijn giftig voor katten. Het is zelfs beter om helemaal niets eetbaars erin te hangen.
  • Laat je kat liever niet alleen in de kamer met de kerstboom.

Hoe houd ik mijn kat uit de kerstboom?

Wanneer het onvermijdelijk is dat je kat in contact komt met de kerstboom, dan kan je nog proberen deze zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor je kat.

We geven je tips hoe je de kat het beste uit de kerstboom kunt houden:

Tip 1: Koop een kunstboom. Naast dat deze takken niet gevaarlijk voor je kat zijn, vinden veel dieren ze ook minder aantrekkelijk.

Tip 2: Laat je kat(ten) onder toezicht aan de lege boom snuffelen. Veel dieren vinden de scherpe naaldjes eigenlijk helemaal niet fijn en zijn er na een dag op uitgekeken. Hierna kan je hem versieren. Doe dit niet waar je kat bij is, anders wek je zijn interesse misschien weer opnieuw.

Tip 3: Maak andere spullen in huis interessant. Voorzie de speeltjes en krabpaal van je kat bijvoorbeeld van aantrekkelijk kattenkruid of van een lekker zacht dekentje.

Tip 4: Leid je kat af met nieuw speelgoed en speel meer spelletjes. Wanneer je dier verzadigd is, wordt de kerstboom vanzelf minder leuk.

Tip 5: Kan je kat de boom echt niet met rust laten? Voorzie deze dan van een vieze geur. Katten houden niet van zure luchtjes zoals citroen. Meng wat citroensap met water en besprenkel de kerstboom ermee. Dit werkt echter niet voor alle katten. Overdrijf dit dus niet.

Tip 6: Overweeg om helemaal geen kerstboom te zetten zolang je kat nog jong is. Er zijn genoeg manieren om het huis leuk te versieren zonder boom. De meeste katten vinden de kerstboom vanzelf minder interessant naarmate ze ouder worden.

Kat en kerstboom: wat moet je juist niet doen?

Straf je kat nooit voor zijn interesse in de boom. Jaag hem ook niet steeds weg en spuit hem niet nat. Dit veroorzaakt onnodige stress bij je dier, maar ook bij jezelf! Daarnaast maakt het de kerstboom alleen maar extra aantrekkelijker voor je kat.

Wil je cadeaus onder de boom leggen, zorg dan dat er geen slingers en sliertjes aan zitten. Deze zetten je kat juist aan tot spelen onder en met de boom.

Mijn kat drinkt water uit de kerstboom

Heb je een echte kerstboom in huis, dan heb je deze misschien in een standaard staan waar water in zit. Wees hier zeer voorzichtig mee. In dit water zitten stoffen die door de boom uitscheiden zijn. Als je kat van dit water onder de kerstboom drinkt, kan je dier erg ziek worden. Ook honden kunnen hier niet tegen! Dek het water dus altijd goed af.

Veelgestelde vragen over katten en kerstbomen

Welke geur houdt katten uit de kerstboom?

Sommige katten vinden de geur van citroen en lemon niet lekker. Ook houden veel katten niet van lavendel en munt. Wil je dat je kat uit de kerstboom blijft, dan kan je proberen deze spullen her en der in de boom te hangen.