Help mijn kat niest – niesziekte bij katten

Niesziekte is voor katten een infectieuze ziekte van de bovenste luchtwegen.

De bovenste luchtwegen van de kat bestaan uit de neusgaten met sinussen (voorhoofdsholten), de keel, het strottenhoofd en de luchtpijp. Niesziekte is een complexe ziekte met verschillende symptomen veroorzaakt door ziekteverwekkers. De meeste daarvan zijn virussen.

niesziekte bij de kat

De meeste gevallen van niesziekte worden veroorzaakt door het herpesvirus type 1 en/of het calicivirus. Bij de bacteriën kunnen Bordetella bronchiseptica of kattenchlamydia (Chlamydia felis) bijdragen aan een bovenste luchtweginfectie bij de kat.

Niesziekte is een ziekte die vaak gezien wordt, vooral bij niet gevaccineerde katten. De infectie wordt overgedragen tussen individuen door direct neuscontact tussen katten. Een alternatief op het directe neuscontact is wanneer een kat in aanraking komt met afscheiding van een geïnfecteerde kat, bijvoorbeeld bij een verstopte neus. Dit kan ook indirect gebeuren via besmette voer- of waterbakken. Als de kat in aanraking komt met besmette kleding of handen van mensen, kan ook infectie plaatsvinden. De symptomen zijn vaak twee tot zes dagen na besmetting zichtbaar.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op niesziekte bij de kat:

  • Zwelling in de neus (neusgaten)
  • Loopneus en -ogen
  • Niezen en hoesten
  • Schorre stem
  • Vieze ogen of knijpen met de ogen

 

Niesziekte kan ook zweren bij mond, verlies van eetlust en koorts veroorzaken en invloed op de algemene conditie hebben. Bij enkele gevallen ontwikkelt niesziekte tot een longontsteking als secundaire infectie.

Behandeling van niesziekte

Als niesziekte alleen wordt veroorzaakt door een virus, is de behandeling voornamelijk gericht op ondersteuning. Dit kun je zelf doen:

  • Zorg dat je kat genoeg voeding toegediend krijgt.
  • Houd de ogen en neus schoon.
  • Laat je kat binnen en geef genoeg rust.
  • De eetlust van katten hangt vaak af van de geur van het voer. Bij niesziekte verslechtert het reukvermogen, waardoor je kat zijn eetlust verliest. Het kan daarom helpen ingeblikte voeding een beetje op te warmen om de geur te versterken. Ingeblikt voer heeft een sterkere geur dan droogvoer. Zorg dat het voer lauw is en niet heet.

Milde gevallen van niesziekte genezen vaak binnen een paar dagen. Sommigen katten hebben mogelijk meer zorg nodig als de infectie ernstig is. Hierbij kun je denken aan sondevoeding, pijnstilling en koortsverlagende medicatie. Als er sprake is van een bacteriële infectie en de kat niet sterk genoeg is om zelf te genezen, kan antibiotica worden ingezet. Antivirale middelen lijken weinig effect te hebben op niesziekte. Het aminozuur L-Lysine kan soms helpen om terugkerende oogklachten te verminderen, al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Geef je kat nooit geneesmiddelen die bedoeld zijn voor mensen! Geneesmiddelen zoals paracetamol kunnen ernstige leverschade aanrichten bij je kat.

Het herpesvirus veroorzaakt een chronische infectie. Dat wil zeggen dat als de kat eenmaal geïnfecteerd is met dit virus, hij of zij altijd een drager zal zijn. Het virus is dan altijd op de achtergrond aanwezig. Als er sprake is van vermindering van de weerstand of in het geval van stress, kan het herpesvirus weer symptomen veroorzaken.

Vaccineren

Vaccinatie tegen niesziekte is in Nederland opgenomen in de basisvaccinaties. Gevaccineerde katten kunnen echter nog steeds besmet worden. De ziekte verloopt dan alleen een stuk milder.

Wanneer zoek ik hulp?

Contacteer altijd de dierenarts als je kat ziek oogt, koorts of ademhalingsproblemen heeft (hoesten, benauwdheid).