Wees goed voorbereid als je begint met het opvoeden van een pup
Voordat je jouw puppy gaat ophalen, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op de komst van je nieuwe vriendje, jouw maatje voor het leven. Het is belangrijk dat je een vertrouwde plek in huis creëert waar je hond zich terug kan trekken en zich veilig voelt. Dit kan een mand zijn, of een hondenbench. Zorg dat je een passende riem koopt om je hond mee uit te laten en haal de nodige puppy speeltjes in huis, waarmee je pup kan spelen.
Bedenk ook alvast wat straks de regels in huis zijn rondom je puppy. Mag hij bijvoorbeeld wel of niet op de bank zitten? En wil je dat je hond ook boven komt, of liever niet? Wat zijn de wandeltijden en wanneer is het etenstijd? Maak hierover afspraken met alle gezinsleden of huisgenoten, zodat de regels duidelijk zijn voor je puppy. Hierna kan het opvoeden van je pup beginnen!
Begin de opvoeding van je puppy met een warm welkom
De eerste dagen met je pup in huis zijn erg belangrijk, zowel voor je hondje als voor jou. Jullie leren elkaar deze dagen steeds beter kennen en je puppy ontdekt dat jij degene bent die met hem speelt, hem verzorgt, eten geeft en uitlaat. Belangrijk hierbij is dat je er bent voor je hondje, maar dit niet overdrijft. Jij bent zijn steun en toeverlaat, maar je hoeft niet op elk geluid dat je pup maakt te reageren.
Lees hier hoe je de eerste nachten van je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken en hoe dit bijdraagt aan een gezonde opvoeding van je puppy. Zo leggen jullie de basis voor een hechte band, die, als het goed is, het hele hondenleven stand zal houden!
Neem de tijd voor het opvoeden van een pup
Puppy’s leren de hele dag door. Wees je hiervan bewust, zodat je er bij het opvoeden van je pup gebruik van kunt maken. Leer je hondje aan welk gedrag in huis gewenst is en beloon dit met wat extra aandacht zoals een aai of lieve woordjes. Ongewenst gedrag kun je het beste negeren. Wordt nooit kwaad, want een puppy begrijpt niet waarom je boos bent.
Een voorbeeld: je puppy is inmiddels gewend in zijn nieuwe huis en springt van blijdschap steeds tegen de visite aan. Iedereen vindt het leuk en aangezien je hondje nog klein en schattig is, is dit gedrag ook helemaal niet erg. Iedereen die op visite komt knuffelt en begroet je puppy dan ook uitgebreid. Maar wanneer je dier ouder en groter wordt dan is dit gedrag soms vervelend en mogelijk zelfs ongewenst. Het drukke springen vervolgens afleren, na alle beloning die het springen voor je hond ondertussen heeft opgeleverd, is vele malen moeilijker dan het gewenste gedrag aanleren wanneer je pup nog klein is.
Voed je pup sociaal op
Laat je puppy van jongs af aan wennen aan vreemde mensen, kinderen, huisdieren en allerlei andere nieuwe dingen en situaties. Dit noemen we socialiseren. Het is een zeer belangrijk deel van het opvoeden van je pup. De vroege socialisatie fase doorloopt een puppy bij de moeder in het nest. Tijdens de tweede socialisatiefase verhuizen de meeste puppy’s naar hun nieuwe huis. Je kunt dus beginnen met socialiseren, zodra je pup bij jou is. Er zijn hierbij wel enkele spelregels:
- Zoek niet direct extreme situaties met je puppy op, zoals een drukke speeltuin of de kermis. Dit kan te overweldigend zijn. Begin met het introduceren van minder hevige momenten, zoals de kinderen van de buren, een vriendelijke hond of kat op straat en een kort ritje in de auto.
- Zorg altijd dat je hondje zich comfortabel voelt in de nieuwe situatie. Nieuwsgierigheid is goed, maar vindt je kleintje het te spannend, haal hem dan uit de situatie of draag hem op de arm. Zo kan hij vanaf een veilige hoogte wennen aan alle nieuwe dingen.
- Dwing je puppy tot niets. Dit kan hem afschrikken waardoor het socialiseren een omgekeerd effect heeft.
- Geef je puppy steeds voldoende rust om alle nieuwe dingen te kunnen verwerken. Dit houdt in dat je hem een poosje geen aandacht geeft, geen visite in huis haalt of hem een tijdje verplicht in de bench zet.
Wil je meer weten over de socialisatie van je puppy? Lees dan dit artikel eens.
Maak de pup op tijd zindelijk
Zodra je puppy in huis komt, kun je al beginnen met de zindelijkheidstraining. Dit doe je door je hondje elke paar uur op te tillen en even buiten te zetten. In het begin zal je pup zijn behoefte misschien nog niet buiten doen. Ook kan het erg lang duren voordat er een plasje komt. Probeer dit toch vol te houden, want op den duur zal je dier gaan begrijpen wat de bedoeling is. Daarnaast hebben veel honden van nature de drang om hun behoefte buiten te doen, waardoor je hondje het snel zal doorhebben.
Vind je het lastig om je pup zindelijk te maken? Of wil je meer tips over dit onderwerp? Je leest er alles over in dit artikel: Puppy zindelijk maken.
Leer vroeg in de opvoeding van de puppy bijten af
Het bijten is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je pup. Het is een manier om de wereld om zich heen te ontdekken, om te communiceren met andere honden en het kan een manier zijn om irritatie van losse tanden en kiezen tegen te gaan. Van nature zal je puppy dus overal in willen bijten: in je broekspijp, je handen of in het meubilair. Niets blijft gespaard van de kleine, venijnige tandjes van je puppy. Hoewel het normaal gedrag is, behoort het bijten afleren ook bij de opvoeding van je pup.
Belangrijk hierbij is dat je je puppy het bijten op de juiste manier afleert. Lees hier hoe je dit aanpakt. Ga hiermee actief aan de slag en je zult merken dat je hondje langzaam door krijgt dat hij beter in zijn speeltjes kan bijten dan in jouw handen.
Leer de pup traplopen
Moet jouw puppy traplopen? Bijvoorbeeld omdat je in een flat of appartement woont? Draag je hondje dan zo lang je kunt de trappen op, of neem de lift. Veel traplopen is schadelijk voor de gewrichten en heupen van (jonge) honden. Omdat het lastig te zeggen is hoeveel traplopen precies slecht is voor jouw puppy, kan je dit beter zo lang mogelijk beperken.
Het is belangrijk dat je hondje wel leert wat trappen zijn. Laat je pup dus zeker kennismaken met trappen of het trappenhuis, maar dan zonder dat je de trappen actief op en af loopt. Zo zal je dier er later, als hij wel mag traplopen, rustig en beheerst op en af kunnen lopen. Rustig traplopen kan blessures op latere leeftijd helpen voorkomen. Voor kleine honden zijn de treden mogelijk ook op volwassen leeftijd te hoog. Hen zal je blijvend naar boven en beneden moeten dragen.
Veelgestelde vragen over het opvoeden van een puppy
Hoelang duurt het opvoeden van een puppy?
Het opvoeden van een puppy is een intensieve periode die minstens anderhalf tot twee jaar in beslag neemt. Vooral in het eerste jaar zal je hond veel moeten leren en jouw geduld hierbij regelmatig op de proef stellen.
Kan een pup drie uur lang alleen zijn?
Een hele jonge pup kan nog niet alleen zijn. Naarmate een puppy ouder wordt, kun je het alleen zijn langzaam opbouwen. Begin kort, met een kwartier of een half uur, en bouw dit beetje bij beetje op. Wanneer een hond een half jaar oud is, kunnen de meeste geoefende honden wel drie uur alleen zijn.
Hoe lang moet je bij een pup slapen?
Hoe lang je bij een pup moet slapen, wisselt per dier. Sommige puppy’s slapen na enkele nachten in hun nieuwe huis al rustig en kunnen dus alleen blijven. Andere hondjes doen hier langer over. Meestal is enkele nachten bij je pup slapen wel voldoende.