Reizen met je hond

Wil je je hond meenemen op vakantie? Dan ben je niet de enige. Honden worden steeds vaker meegenomen op reis. Maar hoe gaat dat eigenlijk?

We geven je advies over het reizen met je hond, van het dierenpaspoort tot ontworming en wat je moet doen als je viervoeter ziek wordt in het buitenland. Jij als eigenaar bent verantwoordelijk om te weten welke regels er gelden op het importeren van je hond in het land van bestemming. Ook moet je erover nadenken wat er nodig is om je hond weer terug in Nederland te brengen.

 • Voordat je op reis gaat
  De regels voor reizen met je huisdier verschillen per land. Bovendien worden de voorschriften soms gewijzigd. Kijk op het LICG voor de huidige invoereisen van het land van bestemming.
 • Paspoort
  Je hond is sinds een aantal jaar verplicht een Europees paspoort te hebben. Ook is hij gechipt. Binnen de EU moet je hond gevaccineerd zijn voor hondsdolheid (rabiës). De dierenarts zet hiervoor een handtekening in het dierenpaspoort en de handtekening wordt gelamineerd. Daarnaast ondertekent de dierenarts de gezondheidscontroles, ontworming en eventuele andere vereiste vaccinaties. Het kan zijn dat je hond verplicht is een vlooienband of een muilkorf te dragen.
 • Reizen met het vliegtuig
  Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen regels. Meestal heb je een speciaal ticket nodig voor het meenemen van je huisdier. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten kleinere dieren toe in de cabine, mits het dier in een kennel zit die voldoet aan de dimensies. Vaak is het maximale gewicht acht kilo. De grotere dieren reizen meer in het laadruim. Als je je hond mee wil nemen, moet je tijdig een ticket boeken. Het is niet altijd mogelijk dit te doen via internet.

hond auto reis

 • Meer informatie
  Voor meer informatie kun je kijken naar de overheidswebsites van het land waar je heen gaat. Je kunt je dierenarts vragen voor informatie over de verplichte gezondheidschecks en entingen.
 • Bescherm je hond tijdens het reizen
  Het beschermen tegen infecties is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je hond. Verschillende ziekten worden in verschillende landen waargenomen en kunnen zich verspreiden via andere dieren of soms zelfs naar mensen. Sommige vaccins en behandelingen zijn optioneel, maar kunnen een verschil maken voor de gezondheid van jouw en je hond.

Vaccinatie voor buitenlandse reizen

Elk Europees land heeft variërende invoereisen. De landen buiten de EU hebben ook andere eisen opgesteld. Onder andere Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU. Hou de websites van de ambassades in de gaten, want het kan zijn dat de invoereisen van een land veranderen.

Hondsdolheid

Een van de basiseisen van alle Europese landen is de hondsdolheidvaccinatie. Het duurt drie weken tot het vaccin werkzaam is, dus pas na 21 dagen mag je hond mee de grens over. Laat je hond dus op tijd vaccineren.

puppy vaccinatie

Puppy’s mogen pas vanaf een leeftijd van 12 weken geënt worden. De hondsdolheidvaccinatie die tegenwoordig gebruikt wordt is drie jaar geldig. Als je hond binnen die tijd opnieuw geënt wordt, hoeft er niet meer 21 dagen gewacht te worden voor het dier mee op reis mag.

Teken in het buitenland

In Midden- en Zuid-Europa komt de hondenteek voor. Deze teek verspreidt gevaarlijke ziektes. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor goede tekenbescherming voor je hond. Ga tijdens de reis ook regelmatig door de vacht van de hond, om eventuele teken op tijd weg te kunnen halen.

Muggen in het buitenland

In Zuid-Europa komt de zandvlieg voor. Deze parasiet verspreidt de ziekte leishmania naar honden en mensen. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat de ziekte zich bij de hond ontwikkelt. Leishmania is een chronische ziekte, wat betekent dat het levenslange behandeling vereist. In Zuid-Europa kunnen steekmuggen ook hartworm overbrengen. Hartworm ontwikkelt zich in de longen van de hond en is moeilijk te behandelen. De preventieve behandelingen zijn echter erg effectief. Bescherm je hond met een klamboe of hou hem ’s avonds binnen.

Ontworming tijdens de vakantie

In de Europese bergstreken en andere delen van Europa komt de vossenlintworm voor. De parasiet verspreidt zich via vossen of honden naar de mens en kan ernstige ziekte veroorzaken. Praat met je dierenarts over het beste type ontworming voor je hond.

Leptospirose

Het wordt aangeraden je hond te vaccineren tegen Leptospirose, ook wel de ziekte van Weil, als je naar Zuid-Europa gaat. Deze vaccinatie zit in Nederland in de jaarlijkse vaccinatiecocktail voor de hond.

Reizen met je hond – wanneer je op je bestemming bent

Heerlijk, eindelijk gearriveerd. Geniet ervan! Hopelijk geniet je hond net zoveel van de vakantie als jij. Hier zijn enkele tips om het verblijf zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je hond.

 • Voer en water
  Geef hetzelfde voer als je thuis geeft. Veranderen van voer kan voor problemen zorgen. Geef hetzelfde water aan je hond als je zelf zou drinken. Dat betekent dat als jij uit flessen drinkt, je je hond ook water uit flessen geeft.
 • Reisapotheek
  Neem reisziektetabletten, antitekenmiddel, een klamboe, elektrolytenpoeder, probiotica of ander middel tegen buikgriep, antimuggenmiddel, verband en eventueel andere middelen mee.
 • Buikgriep
  Je hond kan net als wij ziek worden door iets slechts te eten en buikgriep krijgen, met braken en diarree als gevolg. Dit kan leiden tot uitdroging. Neem contact op met je dierenarts als je hond erg ziek is of niet herstelt.
 • Verwonding of ziekte
  Als je hond tijdens de reis ziek wordt of een ongeluk heeft, neem dan contact op met je dierenarts of je verzekeringsmaatschappij in Nederland voordat je naar een plaatselijke dierenarts gaat.

Tot slot

Hier zijn nog enkele tips en adviezen voor als je graag reist met je huisdier. Heb je aan alles gedacht? Fijne reis!

 • Verzekering
  Het is een goed idee je hond te verzekeren voor je op reis gaat. Kijk goed welke verzekering het beste aansluit op je wensen in het land dat je gaat bezoeken.
 • Terugkomst
  Controleer bij terugkomst in Nederland of de hondenpapier compleet en in orde zijn.
 • Bereid je dier voor
  Bereid je hond goed voor op de reis. Koop in bench om hem in te transporteren. Als hij niet gewend is aan drukte, ga dan als oefening naar een stedelijke omgeving. Je kunt hierbij denken aan de bus of metro met veel mensen nemen.
 • Laat je je hond thuis?
  Als eigenaar moet overwegen of het beter is om je hond thuis te laten. Reizen kan zwaar zijn voor het dier, met name als het een lange reis is of als hij in de laadruimte moet tijdens de reis. De hond loopt in het buitenland ook een grotere kans op een infectie met een parasiet, bacterie of virus. Dit kan na de vakantie ook nog voor problemen zorgen, voor zowel de hond als jou zelf. Bij een korte vakantie kan het daarom beter zijn je viervoeter thuis te laten verzorgen door een vriend of oppas of in een pension.

 

Zorg altijd dat de veiligheid van je hond voorop staat tijdens de reis en op de bestemming. Voorkom letsel en lijden. Laat je hond nooit alleen achter in een voertuig.