Tritrichomonas bij de kat – wanneer je kat aanhoudende diarree heeft

Heeft jouw kitten of jonge kat aanhoudende diarree? Wanneer een infectie met wormen of giardia is uitgesloten, kan een besmetting met de parasiet Tritrichomonas foetus de boosdoener zijn.  

Aanhoudende diarree 

Wat is Tritrichomonas foetus? 

Tritrichomonas foetus is een eencellige parasiet die kan leven in het laatste stuk van de dunne en de dikke darm van katten. Vroeger werd deze parasiet veel bij koeien aangetroffen en veroorzaakte onder andere onvruchtbaarheid en een miskraam. Bij katten zorgt het voor hardnekkige, aanhoudende diarree.

Een besmetting met deze parasiet lijkt op een besmetting met Giardia. Een belangrijk verschil tussen deze twee is dat Tritrichomonas niet lang overleeft buiten het lichaam van de kat. Besmetting vindt dan ook voornamelijk plaats via direct contact tussen twee katten.  

Klachten bij een infectie met Tritrichomonas 

Tritrichomonas veroorzaakt vooral een dikkedarmontsteking die gepaard gaat met zachte ontlasting of diarree. De kat moet vaker poepen, soms met bloed of slijm. Wanneer de diarree langere tijd aanwezig is kan de dikke darm zo geïrriteerd raken dat het ontlasten zeer doet. Dit is te herkennen aan een kat die klaaglijk mauwt tijdens de gang naar de kattenbak. Onzindelijkheid (ontlasting naast de kattenbak) kan ook een gevolg van deze parasiet zijn. Opvallend is dat veel besmette katten niet ziek zijn en niet vermageren ondanks de langdurige diarree. 

Een kat met een Tritrichomonas infectie heeft vaak aanhoudende diarree, buikpijn en is soms onzindelijk. Opvallend is dat de besmette kat niet vermagert of ziek oogt.

Diagnose

Wanneer er geen voedselovergevoeligheid of andere parasieten gevonden zijn, kan er een onderzoek naar Tritrichomonas gedaan worden. Deze parasiet kan aangetoond worden door verse ontlasting van drie opeenvolgende dagen op te vangen en deze voor onderzoek naar de dierenarts te brengen. Dit dienen drie dagen achter elkaar te zijn, omdat de parasiet maar eens in de paar dagen in de ontlasting uitgescheiden wordt.

Behandeling aanhoudende diarree

Er bestaat een medicijn tegen Tritrichomonas. Dit medicijn kan hevige bijwerkingen bij de kat geven zoals sloomheid, braken en neurologische verschijnselen. Ook is blootstelling aan dit medicijn gevaarlijk voor mensen vanwege het toxische effect. Daarom moeten er bij het toedienen van dit medicijn altijd handschoenen gedragen worden. Soms groeit de kat vanzelf over de infectie heen. Besluit samen met je dierenarts wat de beste behandeling is voor jouw kat.

Laat je kat altijd nakijken door een dierenarts wanneer hij of zijn langer dan een week darmklachten heeft. Zoek je meer informatie over Tritrichomonas? Of verdenk je jouw kat hiervan? Raadpleeg dan je dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.