Diarree bij je kat

Elke kat kan wel eens diarree hebben. Het is een reactie van het lichaam dat er iets niet in orde is. Je kat kan hier ook ziek van zijn, sommige katten hebben er geen last van. Het is goed de oorzaak van de diarree op te sporen, zodat je kan voorkomen dat je kat last krijgt van andere aandoeningen zoals uitdroging.

Diarree bij je kat

Diarree bij katten: de symptomen

Bij diarree is de ontlasting van de kat van brijig tot waterdun, soms met slijm of bloed erbij. De symptomen die bij katten met diarree gezien worden lopen uiteen. Vaak moet de kat veel kleine beetjes poepen, meer persen en poept soms in huis of naast de kattenbak. Verschijnselen als koorts, meer drinken, braken en buikpijn zijn vaak ook aanwezig.

 

Veel voorkomende oorzaken van diarree bij je kat

We hebben de meest voorkomende oorzaken van diarree bij de kat op een rij gezet.

  • Parasieten
  • Voeding
  • Voedselovergevoeligheid
  • Darmontsteking
  • Andere aandoeningen zoals chronische ontsteking van het maagdarm kanaal (IBD), hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), tumoren, leverproblemen en nierfalen.

Parasieten

Vermoed je diarree door parasieten, laat dan een ontlastingsonderzoek door de dierenarts uitvoeren. De diarree is vaak hardnekkig en kan enkel verdwijnen door gericht te behandelen tegen de parasiet. Een voorbeeld van parasieten die diarree bij de kat veroorzaken zijn lintwormen, spoelwormen, Giardia lamblia en Tritrichomonas.

Voeding

Een plotselinge verandering van voeding kan diarree veroorzaken. Ook het eten van bedorven voeding of iets waar je kat niet tegen kan (bijvoorbeeld koemelk) geeft diarree. Meestal gaat deze diarree na een paar dagen vanzelf weer over.

Voedselovergevoeligheid

Soms treedt er een overgevoeligheid op voor een bestanddeel in de dagelijkse voeding van je kat. Dit zijn vaak normale eiwitten waar je dier ongemerkt een allergie tegen opgebouwd heeft. Door deze bestanddelen uit de voeding te laten kan je controleren of je kat een voedselovergevoeligheid heeft. Doe dit onder begeleiding van een dierenarts, zodat je zeker weet dat je kat niets tekort komt in de voeding. Lees hier meer over voedselovergevoeligheid bij je kat.

Darmontsteking

Door de aanwezigheid van bepaalde virussen of bacteriën kan je kat een darminfectie oplopen en diarree krijgen.

Virussen

Veel voorkomende virussen zijn het coronavirus en het rotavirus. Vaak verdwijnt de diarree door deze virussen vanzelf weer. Houd wel in de gaten dat je kat goed blijft eten en vooral blijft drinken. Wanneer je hieraan twijfelt, wacht dan niet af maar ga met je kat naar de dierenarts. Het parvovirus geeft ook diarree bij katten en veroorzaakt kattenziekte. Deze infectie is wél gevaarlijk. Zorg dus dat je kat hiertegen gevaccineerd is.

Bacteriën

Voorbeelden van diarree door een bacterie zijn Salmonella en Campylobacter. Een besmetting met deze bacteriën vindt plaats via het eten van niet voldoende verhit vlees en een slechte hygiëne bij de verwerking van het vlees. Salmonella kan ook overgedragen worden via reptielen en amfibieën. Een infectie met deze bacteriën komt niet vaak voor. Toch is alertheid gewenst, omdat de bacteriën ook mensen erg ziek kunnen maken.

Verstopping of een voorwerp in de darmen

Je zou het niet meteen denken, maar een kat met te harde ontlasting kan hier ook diarree door krijgen. Te harde ontlasting, of obstipatie, heeft vele oorzaken.

Een andere oorzaak van diarree is een vreemd voorwerp wat vastzit in de darmen van je kat. Denk hierbij aan een kattenspeeltje of iets anders waar je kat mee gespeeld kan hebben. Wanneer een verstopping of voorwerp de reden is van diarree zal je kat snel zieker worden. Bezoek altijd een dierenarts wanneer je denkt dat je kat hier last van heeft.

Andere aandoeningen

Onder de serieuzere aandoeningen die ook diarree kunnen geven, vallen Inflammatory Bowel Disease (IBD, een chronische ontsteking van het darmkanaal), hyperthyreoïdie, tumoren, leverproblemen en nierfalen. Wanneer de dierenarts je kat van één van deze aandoeningen verdenkt, zal er een gericht onderzoek plaatsvinden om de diagnose te kunnen stellen. Je dierenarts zal dan een behandelplan maken om je kat weer gezond te krijgen.

Wanneer moet je met je kat naar de dierenarts?

Op zich is het niet erg als je kat een poosje last heeft van diarree. Maar wanneer hij er ook ziek van is, geen eetlust heeft, braakt of lusteloos is, dan is dit een reden om direct een dierenarts te bezoeken.

Ook wanneer de diarree langer dan drie weken aanhoudt of je ziet bloed bij de ontlasting, is het raadzaam je kat te laten onderzoeken door een dierenarts.

Kittens lopen een groter risico op darminfecties dan volwassen katten en ze drogen ook sneller uit. Houd je kleintje met diarree dus goed in de gaten en wacht niet te lang af.

Symptomen van uitdroging

Heeft je kat al langer dan twee weken diarree, of krijgt je kat te weinig voedsel en water binnen (bijvoorbeeld door veelvuldig braken) loopt hij een risico op uitdroging. Dit zijn de symptomen van uitdroging:

  • Suffig en sloom gedrag
  • Weinig of niets eten en drinken
  • De huidplooi in de nek verdwijnt niet (blijft staan) na optillen
  • De lichaamsuiteinden (pootjes, oren) zijn kouder dan normaal

Een kat die uitgedroogd is kan hierdoor nierfalen ontwikkelen. Dit is een levensbedreigende situatie. Het is dan ook sterk aan te raden altijd verder onderzoek te doen als je kat diarree heeft.

Heeft je kat diarree en wil je een dierenarts raadplegen? Vind er hier een bij je in de buurt.