Vergrote milt bij hond en kat

Bij oudere honden en katten komt een vergrote milt regelmatig voor. Soms ontdekt de dierenarts het bij toeval. Maar in een acuut geval zorgt een vergrote milt voor een levensbedreigende situatie. Hoe kan je zien dat je dier een vergrote milt heeft? En wat zijn de gevolgen van een vergrote milt? Lees er alles over in dit artikel.

vergrote milt hond

Heeft je dier één van deze symptomen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

  • Sloomheid
  • Koorts
  • Bleke slijmvliezen
  • Flauwvallen

Wat is een vergrote milt?

Een vergrote milt is geen aandoening. Het is een reactie van het orgaan, meestal op een aanwezige ziekte. Er kan iets in het bloed niet in orde zijn, maar ook elders in het lichaam. Een enkele keer bevindt er zich een ziekte in de milt zelf.

Een vergrote milt moet altijd verder onderzocht worden. Deze zwelling is er niet voor niets. Wanneer er sprake is van een tijdelijke zwelling hoeft deze niet behandeld te worden. In alle andere gevallen moet het dier behandeld worden. Er kan anders een gevaarlijke situatie ontstaan. De milt kan gaan bloeden en zelfs scheuren. Wanneer dit gebeurt is er sprake van een spoedgeval. Miltproblemen worden voornamelijk bij oudere honden en katten gezien.

Functie van de milt

De milt heeft een belangrijke rol bij de afweer van het lichaam tegen bacteriën. Het maakt antistoffen tegen deze indringers en filtert ziektekiemen en afvalstoffen uit het bloed. Daarnaast dient dit orgaan als opslag van bloed. Het kan “bijspringen” wanneer er een verhoogde vraag naar bloed is elders in het lichaam.

Oorzaken van een vergrote milt

Er zijn verschillende redenen te vinden voor een vergrote milt. Deze kunnen licht verontrustend zijn, maar ook erg gevaarlijk. Dit zijn enkele oorzaken voor een vergrote milt bij hond en kat:

  • Bloedarmoede
  • Goedaardige tumor
  • Kwaadaardige tumor (leukemie, maligne lymfoom)
  • Miltdraaiing
  • Parasitaire infectie (bijvoorbeeld Ehrlichia, Leishmania en Anaplasma)

Symptomen

Problemen met de milt geven vaak geen zichtbare klachten. Soms worden buikpijn, geen eetlust, gewichtsverlies en veel slapen gezien.

Omdat een vergrote milt veel bloed bevat, kan deze gemakkelijk gaan bloeden. Is er sprake van een bloedende milt of een miltdraaiing dan is dit een spoedgeval. Mogelijke symptomen hiervan zijn:

  • Sloomheid
  • Koorts
  • Bleke slijmvliezen
  • Flauwvallen

Heeft je dier één van deze symptomen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

vergrote milt kat

Diagnose

De dierenarts kan een vergrote milt in de buik meestal met de hand voelen. Ook door middel van een echografie kunnen problemen aan de milt gezien worden. Wanneer een vergrote milt ontdekt wordt zal er altijd verder onderzoek nodig zijn om de oorzaak op te sporen. Dit kan door middel van het nemen van een biopt. Hierbij worden er enkele cellen van de milt onder de microscoop bekeken. Voor dit onderzoek moet je doorverwezen worden naar een specialistische kliniek. Ook bloedonderzoek kan uitwijzen waarom de milt vergroot is. Is er sprake van een tumor zal er een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of er uitzaaiingen zijn.

Behandeling en prognose

Om een vergrote milt te behandelen wordt eerst de oorzaak opgespoord. Soms kan er een behandeling met medicatie ingezet worden. Bij kanker zal de dierenarts mogelijk chemotherapie aanraden. Voor deze behandeling moet het dier naar een dierenziekenhuis.

Is er sprake van een bloedende of verdraaide milt, is het advies meestal om deze direct te verwijderen. Dit om te voorkomen dat het dier in levensgevaar komt. Is het bloedverlies te hevig dan is verwijderen niet mogelijk en zal het dier eerst gestabiliseerd moeten worden.

Wanneer de vergrote milt tijdig ontdekt wordt, kan deze veilig verwijderd worden. Zonder milt kan een hond of kat kan goed verder leven. Er is dan wel een verhoogd risico op infecties en aandoeningen. Vaccineren is bij deze dieren dus extra belangrijk.

Wil je meer informatie over een vergrote milt bij hond of kat? Vraag je dierenarts om raad. Je vindt er hier een bij je in de buurt.