Gaat de hond mee op wintersport of naar een logeeradres?
Misschien gaat jouw hond altijd met jou mee op vakantie. Het lijkt dan vanzelfsprekend om je hond ook mee te nemen op wintersport. Bedenk vooraf goed of je dit wel of niet wil doen.
Een wintersport met je hond vereist de nodige aanpassingen, zowel tijdens de reis als bij je verblijf in het wintersportgebied.
Kijk ook naar je hond en zijn behoeften. Houd je dier niet van sneeuw en kou? Dan is hij waarschijnlijk beter af op een logeeradres in Nederland, of in een pension.
Kies een accommodatie toegestaan voor honden
Als je hebt besloten je hond mee op wintersport te nemen, moet je een accommodatie zoeken waar huisdieren welkom zijn. Veel hotels en appartementen laten honden toe, maar rekenen hier wel extra kosten voor. Vraag ook na of je hond enkele uren alleen in jouw kamer of appartement kan en mag zijn.
Wees je ervan bewust dat je met een hond ook niet zomaar uit eten kunt gaan, omdat veel restaurants geen honden toelaten. Ook andere openbare voorzieningen kunnen honden weigeren.
Verzamel alle benodigde documenten
Zorg dat je hond alle vaccinaties krijgt die nodig zijn om naar het buitenland te reizen. Ook moet je hond gechipt zijn en een bijbehorend EU-paspoort hebben. Dit paspoort is verplicht voor alle honden in Nederland, vanaf zes weken leeftijd.
Controleer vooraf de specifieke invoereisen van je land naar keuze. Sommige hondenrassen zijn in andere landen namelijk niet welkom. Ook moeten honden in bepaalde landen een muilkorf dragen, of mogen ze alleen in de auto vervoerd worden als ze een hondengordel dragen.
Neem voldoende voeding mee
Neem altijd voldoende hondenvoer mee op je vakantie. Zeker wanneer je hond dieetvoeding krijgt is dit vaak niet eenvoudig te verkrijgen op je vakantieadres. Maar ook regulier hondenvoer is mogelijk niet overal voorradig, waardoor je aangewezen bent op andere voeding. Deze plotselinge wisseling van voer kan voor diarree zorgen.
Bereid je hond voor op een lange reis
Een lange autorit met je hond vereist een goede voorbereiding. Vervoer je hond veilig in de auto met een hondengordel, of in een bench of reiskennel. Reken erop dat je jouw hond tijdens de rit regelmatig zult moeten uitlaten en moet laten bewegen. Vergeet ook niet extra water en een drinkbak mee te nemen. Mocht je in een file terechtkomen dan heeft je hond toch iets te drinken. Sommige honden kunnen tijdens een lange rit wagenziek worden. Vraag je dierenarts om een middel dat werkt tegen wagenziekte bij dieren.
Ook al is het winter en hoef je je geen zorgen te maken over oververhitting, raden we het af om jouw hond alleen in de auto achter te laten. In een stilstaande auto daalt de temperatuur snel. Daarnaast is een lange autorit vaak spannend voor je hond en wil je dier graag dichtbij het baasje zijn. Alleen in een auto kan je dier zich snel alleen en onzeker gaan.
Wintersport activiteiten met de hond
Tijdens je wintersportvakantie kan je heerlijk wandelen met je viervoeter. Ga er samen op uit en volg een mooie wandelroute. In sommige gebieden zijn zelfs speciale honden wandelpaden aangelegd. Houd je hond altijd aangelijnd tijdens jullie activiteiten. Zo kan je hond geen wilde dieren afschrikken, of er achteraan gaan. Neem je viervoeter niet mee op de skipiste. Buiten dat dit niet is toegestaan, is het ook erg gevaarlijk.
Tijdens het wandelen kan er sneeuw aan de haren tussen de voetzooltjes van je hond blijven plakken. Deze sneeuwklompen kunnen steeds groter worden waardoor lopen moeizaam gaat. Voorkom dit soort sneeuwballen door de haren tussen de tenen voorzichtig weg te knippen. Een andere optie is je dier hondenschoenen aan te doen. Ook vaseline of pootwax op de voetzolen voorkomt het aanhechten van sneeuw.
Heeft je hond toch sneeuwklompen aan zijn poten, oren of kin hangen na de wandeling? Knijp deze dan voorzichtig los. Probeer niet te trekken want dan trek je de haren ermee uit. Laat je hond ook geen sneeuw eten. Hier kan je hond maagdarmklachten door krijgen.
Hoe lang mag een hond wandelen in de sneeuw?
Hoe lang een hond mag wandelen in de sneeuw is afhankelijk van het ras, zijn conditie en zijn leeftijd. Ook speelt de buitentemperatuur mee en of het sneeuwt of niet. Let tijdens de wandeling steeds goed op je hond. Hoe reageert je dier op wandelen in de nieuwe omgeving en in de sneeuw? Maak in het begin korte wandelingen en bouw de afstand op wanneer het goed gaat.
Sommige hondenrassen hebben geen ondervacht, waardoor zij sneller afkoelen dan andere honden. Een voorbeeld hiervan zijn de rhodesian ridgeback en de en de viszla. Maar ook dunbehaarde honden, zeer kleine of magere honden en honden met korte poten mogen maar beperkt in de sneeuw wandelen.
Puppy’s en erg oude of zieke honden kan je beter niet meenemen op wintersport. Naast dat de lange reis te belastend voor ze is, hebben ze een te dunne vacht en vaak weinig lichaamsvet, waardoor ze zichzelf buiten in de sneeuw niet goed warm kunnen houden.
Veelgestelde vragen over wintersport met de hond
Kan mijn hond mee op wintersport?
Wanneer je je reis en verblijf goed voorbereidt, kan jouw hond prima mee op wintersport. Pas je vakantie aan op je hond, zodat jullie beiden een leuke tijd hebben.
Kan mijn hond lang in de sneeuw zijn?
Wanneer je met je hond beweegt kan je langer in de sneeuw zijn dan wanneer je stilstaat. Een stilstaande hond koelt snel af, waardoor er onderkoelingsverschijnselen kunnen optreden. Vergeet niet dat je hond geen warme jas en schoenen aan heeft, zoals mensen wel hebben. Eventueel kan je jouw hond speciale schoentjes aantrekken, als je een lange wandeling gaat maken.