Cariës bij je hond

Cariës, ofwel gaatjes in het gebit, komen niet alleen bij mensen maar ook bij honden voor. Tijdens het tandenpoetsen worden gaatjes vaak over het hoofd gezien. Dit komt omdat cariës meestal in de achterste kiezen ontstaat, waar het minder goed zichtbaar is.

Een gaatje begint als een klein, oppervlakkig donker puntje in de kies of de tand. Je hond zal hier nog geen last van hebben. Pas wanneer de zenuw ook aangetast raakt, gaat het gaatje zeer doen.

Cariës gebit hond

Hoewel cariës niet vaak voor komt bij honden, is het een zeer pijnlijke aandoening. Eet je hond langzamer dan anders? Reageert hij pijnlijk of mag je niet in zijn bek kijken? Of begint hij uit de bek te stinken? Wanneer je cariës bij je hond vermoedt is het goed om direct je dierenarts te bezoeken, zodat erger voorkomen kan worden.

Hoe ontstaat cariës?

Een belangrijke rol bij het ontstaan van cariës is de ophoping van voedsel tussen de tanden en kiezen van de hond. De bacteriën in het voedsel produceren een zuur wat het glazuur van de tanden en kiezen aantast. Wanneer er een zwakke plek in het glazuur zit, kan hier een gaatje ontstaan. Ook bij een beschadigde tand of kies, door bijvoorbeeld een trauma, is het risico op het ontstaan van cariës groter. De holte die in de tand of de kies ontstaat (het “gaatje”) zal langzaam steeds groter worden. Hierdoor kan er uiteindelijk een breuk in de kies ontstaan.

Gaatjes in het gebit behandelen

Het is mogelijk om een gaatje in de kies van een hond te vullen, net zoals bij mensen ook wordt gedaan. Is het wortelkanaal ook aangetast, dan zal er eerst een wortelkanaalbehandeling moeten plaatsvinden. Niet alle dierenartsen hebben de kennis en apparatuur voor deze behandelingen in huis. In dat geval kan jouw dierenarts je het beste doorverwijzen naar een dierenkliniek of Dierenziekenhuis gespecialiseerd in tandheelkunde. Wanneer de aangetaste tand of kies niet persé nodig is om te kunnen eten en de hond geen show- of werkhond is, wordt er vaak voor gekozen om deze te trekken.

Gebitsproblemen voorkomen

Poets dagelijks de tanden en kiezen van je hond en beperk de tussendoortjes. Voer je hond voornamelijk droge brokken zodat deze het gebit schoon schuren. Op deze manier is het ontstaan van cariës een stuk minder groot.

Vermoed je dat je hond problemen met het gebit heeft? Raadpleeg dan altijd een dierenarts of vind er een bij je in de buurt.