Corona-stress bij je dier: verlatingsangst of opluchting na quarantaine?

Tijdens de lockdown zitten we thuis. Gedurende een lange periode vanaf maart 2020 hield het coronavirus ons in de greep. Dat had grote gevolgen: we gingen massaal in thuisisolatie. Maar niet alleen wij, ook onze huisdieren hadden Corona-stress en moesten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. En vele mensen zagen met deze zeeën van tijd eindelijk kans om een puppy in huis te nemen.

corona en huisdier

 

“Blijf thuis” was het devies voor lange tijd. En dat deden we. Onze huisdieren hadden weinig keuze en gingen mee in de gevolgen van de genomen maatregelen. Veel dieren genoten van de extra aandacht, maar het leverde ook honden met kwispel-kramp op en katten die zich noodgedwongen terugtrokken voor wat extra rust. Als we weer langzaamaan ons oude leven oppakken, moeten onze huisdieren wéér wennen. Want hoe leg je je huisdieren uit dat je plots weer minder tijd voor ze hebt?

Voorkom verlatingsangst bij je hond

Als we weer meer van huis gaan kan dit verlatingsangst bij je hond opleveren. De oudere hond kan meer moeite hebben met veranderingen. Hij snapt niet waarom hij plots alleen thuis moet blijven en misschien ook minder aandacht en beweging krijgt. Dit kan leiden tot onrust, blaffen en zelfs het vernielen van spullen en onzindelijkheid. Vergeet niet dat het leven vóór de corona-uitbraak behoorlijk gestructureerd verliep, ook voor je huisdier.

Voorkom Corona-stress: bouw aandacht langzaam af

Probeer veranderingen in het huishouden altijd langzaam te laten verlopen. Heb je meer gewandeld in de coronatijd? Bouw dit dan langzaam weer af. Start met korte periodes van huis te gaan. Begin bijvoorbeeld met een half uur en bouw dit op tot aan wat hij ooit gewend was. Zorg er elke dag voor dat je hond genoeg energie kwijt kan door middel van spelletjes, trainingen en wandelingen.

Laat de actie altijd vanuit jou komen en beloon je hond alleen voor rustig gedrag. Ga niet in op zijn pogingen tot het krijgen van aandacht (pootjes geven, piepen, tegen je aan duwen, opspringen). Stopt hij niet met aandacht vragen, geef hem dan een eenvoudig commando zoals “zit”. Beloon hem vervolgens als hij het goed doet. Dit kan je ook gebruiken als je het huis gaat verlaten. Je kan hem dan na het commando bijvoorbeeld een speeltje met wat voedsel erin geven, waar hij wat langer mee bezig is.

Wanneer je hond problematisch gedrag blijft vertonen, of je weet zelf niet goed hoe je verlatingsangst kan aanpakken, neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gedragsgeneeskundespecialist.

Leer je puppy al jong om alleen te blijven

De vraag naar puppy’s steeg aan het begin van de corona-uitbraak enorm. En dat is niet gek. Het vele thuis zijn is een ideale situatie om je pup zindelijk te maken en goed te socialiseren. Maar je hondje leren alleen thuis te blijven was lastiger. Ook hier geldt dat je hem langzaam aan de veranderingen moet laten wennen. Een bench is een handige manier om je pup een veilige plek te geven als je niet thuis bent. Gebruik deze om hem steeds iets langer alleen te laten blijven. Zorg dat je hondje zowel fysiek als geestelijk moe en voldaan is als je weg gaat. Is je pup geen bench gewend? Zet hem er dan ook niet in als je weg gaat. Leer hem eerst wat een bench is, anders zal hij deze misschien juist als iets vervelends gaan beschouwen. Lees hier alles over een nieuwe pup in huis.

En hoe zit het dan met je kat?

Bij katten werkt het anders dan bij honden. Sommige katten kunnen stress ervaren door de vele gezinsleden die de hele dag thuis zijn. Zij verstoppen zich dan bijvoorbeeld of worden tijdelijk onzindelijk. Straf je kat hiervoor niet, maar geef hem een eigen plekje waar niemand hem stoort zoals bijvoorbeeld een mandje of doosje op een hoge plank of in de boekenkast. Laat je kat zelf kiezen of hij de drukte wil opzoeken of juist liever ontloopt. In veel gevallen zal de rust vanzelf terugkeren als jullie weer wat meer uit huis gaan. Zorg altijd dat je kat zich thuis niet verveelt en geef hem aandacht als je weer thuiskomt, maar niet meer dan normaal. Blijft je kat ongewenst gedrag vertonen? Je dierenarts kan je hierbij helpen. Eventueel kan hij of zij je doorverwijzen naar een diergeneeskundige gedragsspecialist.

Vergeet de knaagdieren niet

Ook je knaagdieren hebben in deze tijd mogelijk meer aandacht en bewegingsvrijheid gehad dan anders. Hoe jammer het ook is dat de gezinsleden weer meer weg zullen zijn, ook hen zal je langzaamaan weer terug moeten wennen naar hun oude patroon. Geef ze wat extra afleiding in de ren of het hok waar ze overdag verblijven. Koop bijvoorbeeld nieuw speelgoed of verstop het voedsel wat ze normaal krijgen in een voedselbal of denkspel, zodat ze langer bezig zijn met zoeken.

Kom je er zelf niet uit? Of wil je contact opnemen met een gedragsgeneeskundespecialist? Vraag je dierenarts om hulp.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Europees dierenarts-specialist, dipl. gedragsgeneeskunde Valerie Jonckheer.