Gezondheidscontrole kat

Het is belangrijk om je kat regelmatig te laten controleren bij de dierenarts door middel van een gezondheidscheck. Ondanks dat jouw kat er gelukkig en gezond uitziet, kan je dier ongemerkt toch iets onder de leden hebben. Katten verbergen pijn en ongemak vaak lange tijd voor hun eigenaar. Hierdoor kunnen er ziekten aanwezig zijn zonder dat jou dit opvalt. De dierenarts kan met een gezondheidscontrole kijken of jouw kat helemaal gezond is. Zo worden gezondheidsproblemen vroegtijdig ontdekt, waardoor ze vaak beter behandeld kunnen worden.

Gezondheidscontrole kat

Hoe vaak moet mijn kat op gezondheidscontrole?

Met een volwassen kat kan je het beste één tot twee keer per jaar op consult bij de dierenarts gaan. De dierenarts kan door middel van een gezondheidscontrole bij je kat afwijkingen en beginnende ziekten tijdig ontdekken, zodat de kans op een goede behandeling of zelfs volledige genezing groter wordt. Hiermee vergroot je de levenskwaliteit van je dier en verleng je mogelijk het leven van je kat. Een gezondheidscontrole wordt ook gecombineerd met de jaarlijkse vaccinaties.

Kitten controle bij de dierenarts

Als je een nieuw kitten in huis hebt, dan moet je vaker op controle bij de dierenarts gaan. Het liefst één keer per maand, totdat je kleintje een half jaar oud is. Kittens zijn kwetsbaar en hebben een zwakkere gezondheid dan volwassen katten. Het is goed als de dierenarts meekijkt met het gezond opgroeien van je kitten. Zo kan de dierenarts bijsturen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het gebit, de groei en bij het bestrijden van parasieten. Daarnaast heeft je kitten ook vaccinaties nodig, die na de gezondheidscheck door de dierenarts direct toegediend kunnen worden.

Advies voor senior katten

Is jouw kat ouder dan acht jaar? Jouw dier is dan een senior kat en heeft steeds meer kans op het (ongemerkt) ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Het is dus aan te raden om één tot twee maal per jaar een gezondheidscheck voor oudere katten te laten doen. Zo kan de dierenarts ouderdomskwalen al vroeg ontdekken, waardoor ze ook eerder behandeld kunnen worden.

Tot welke leeftijd is jouw kat een kitten, volwassen of senior kat?

Onderstaande tabel is een richtlijn. Zo kun je kijken in welke leeftijdsfase jouw kat zich bevindt en wanneer een gezondheidscontrole bij de dierenarts nodig is.

Kitten Volwassen Senior Geriatrisch
0 – 9 maanden 9 maanden – 8 jaar 9 – 13 jaar +14 jaar

Welke controles worden uitgevoerd tijdens het onderzoek?

Ook wanneer jouw kat er gezond uitziet, is het aan te raden om één tot twee maal per jaar een gezondheidscontrole door de dierenarts uit te laten voeren. Katten kunnen niet vertellen hoe ze zich voelen, waardoor een beginnende kwaal of ziekte vaak lang onopgemerkt blijft. Voor veel aandoeningen geldt: hoe eerder ontdekt, hoe beter ze te behandelen zijn. Daarnaast is het thuis erg lastig om bijvoorbeeld het gebit van je kat te controleren, of je kat na te kijken op de aanwezigheid van vlooien. Ook kan de dierenarts de chip van je kat controleren, iets wat enkel kan met een speciale chipreader.

Tijdens een gezondheidscheck voert de dierenarts deze onderzoeken uit:

 • Ogen
  Met speciale apparatuur kan de dierenarts de ogen, maar ook de oogleden en bindvliezen (slijmvliezen van de ogen) van je kat goed onderzoeken. Dit is belangrijk om ziekten en afwijkingen tijdig te ontdekken.
 • Oren
  Met een otoscoop kan de oorschelp, maar vooral ook de gehoorgang grondig onderzocht worden, op bijvoorbeeld oormijt.
 • Gebit
  Het is niet eenvoudig om het gebit van je kat thuis goed te bekijken. Toch is dit erg belangrijk om de mondgezondheid van je kat te controleren. De dierenarts controleert het gebit van je kat uitgebreid tijdens een gezondheidscontrole.
 • Lymfeklieren
  Er zitten lymfeknopen in het hele lichaam van je kat. Deze worden allen, voor zover dat kan, gecontroleerd. Vergrote lymfeklieren kunnen een aanwijzing zijn voor ziekte.
 • Huid en vacht
  Er wordt gekeken naar de algehele toestand van de huid en vacht en de dierenarts controleert op bultjes, korstjes, kale plekken, roodheid, vlooien en meer. De huid en vacht zijn vaak een weerspiegeling van de gezondheidsstatus van je kat.
 • Gewicht en voeding
  Je kat wordt gewogen en het gezonde gewicht wordt vastgesteld. Is je dier te licht of te zwaar, dan onderzoekt de dierenarts hoe dit komt en geeft advies over voeding.
 • Buik en spijsvertering
  Er vindt een controle van de buik plaats, samen met vragen over de spijsvertering van je kat. Bijvoorbeeld of je kat wel eens braakt of diarree heeft.
 • Controle chip
  Met een chipreader wordt het chipnummer van je kat uitgelezen en gecontroleerd op een juiste registratie bij de online databank.
 • Bewegingsapparaat
  De dierenarts checkt de ledematen, ruggengraat en gewrichten van je kat, op afwijkingen en (verborgen) pijnklachten.
 • Ademhaling
  Met een stethoscoop kan de ademhaling van je kat gecontroleerd worden.
 • Hart en bloedvaten
  De dierenarts luistert of je kat een normale hartslag heeft, of dat er afwijkingen zoals een ruis of onregelmatigheid te horen zijn. De kleur en vaatvulling van de slijmvliezen zeggen iets over de bloedsomloop.
 • Parasieten
  Tijdens de gezondheidscheck zal de dierenarts je kat controleren op vlooien en andere parasieten zoals teken en advies geven over de bestrijding van wormen. Deze vormen het hele jaar door een bedreiging voor je dier.

Wanneer er meer onderzoek nodig is, kan de dierenarts adviseren om een vervolgafspraak in te plannen. Zo kan er meer uitgebreid onderzoek plaatsvinden.

Gezondheidscontrole en vaccinatie

Een kat kan pas gevaccineerd worden als deze in goede gezondheid verkeert. Vaccins stimuleren het immuunsysteem van het dier om bescherming te bieden tegen gevaarlijke ziekteverwekkers. Wanneer het immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door een ziekte of aandoening, dan kan het effect van een vaccinatie verminderd zijn. Door het uitvoeren van een gezondheidscheck kan het immuunsysteem beoordeeld worden, zodat een vaccinatie toegediend kan worden.

De dierenarts is verantwoordelijk voor deze gezondheidscontrole van jouw kat. Bij twijfel kan bijvoorbeeld besloten worden de jaarlijkse vaccinatie even uit te stellen.

Wat kost een gezondheidscontrole voor mijn kat?

Het verschilt per dierenkliniek wat de kosten zijn van een gezondheidscheck bij de kat. Er wordt altijd een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan, maar soms zijn er aanvullende onderzoeken nodig. Bijvoorbeeld als er bij de jaarlijkse controle van je kat een ziekte of aandoening ontdekt wordt. Een voorbeeld hiervan zijn urineonderzoek of bloedonderzoek. De kosten zijn dan hoger dan wanneer je dier gezond is. Vraag je dierenarts naar de te verwachten kosten voor een controle van jouw kat.

Vraag voor jouw kat een gezondheidscheck aan

Wacht dus niet af, maar laat de gezondheid van je kat een- tot tweemaal per jaar nakijken met een controle bij de dierenarts. Plan dit consult voor je kat op tijd in, zodat je zeker weet dat jouw dier gezond is en de vaccinatie tijdig gegeven kan worden. Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over de gezondheidscheck bij katten

Hoe belangrijk is de gezondheidscontrole van mijn kat?

Voor zowel een kitten, als een volwassen of senior kat is een preventieve gezondheidscontrole zeer belangrijk. Ziekten en aandoeningen kunnen zo in een vroeg stadium opgespoord en tijdig behandeld worden. Ook is een gezondheidscheck nodig alvorens een kat te vaccineren. Dit draagt bij aan een fit en gelukkig leven van jouw lieve snorrenbaard.

Wat kost een gezondheidscontrole van mijn kat in 2024?

De kosten van een gezondheidscontrole bij de dierenarts kunnen wisselen, afhankelijk van factoren als leeftijd van je kat, de tijd die het onderzoeken kost en of er afwijkingen ontdekt worden of niet. Informeer altijd bij jouw dierenarts naar de te verwachten kosten voor jouw kat.

Hoe vaak moet een kat op controle?

Je kunt met een volwassen kat het beste een tot twee keer per jaar preventief op controle bij de dierenarts gaan. Zo kunnen subtiele veranderingen in de gezondheid van je kat tijdig ontdekt worden en is vaak nog een betere behandeling mogelijk. Katten die regelmatig gecontroleerd en gevaccineerd worden, blijven langer gezond en fit (bron: AAHA guidelines).