Hoe belangrijk is een gebitsreiniging voor je hond?
Een goede gebitsreiniging is erg belangrijk voor zowel de mondgezondheid van je hond als voor zijn algehele gezondheid. Wanneer je de tanden en kiezen niet verzorgt, kan er tandplak op de tanden en kiezen achterblijven, wat langzaam verandert in tandsteen. Ook kan het tandvlees gaan ontsteken, wat erg pijnlijk is. Daarnaast kunnen gebitsproblemen voor ontstekingen elders in het lichaam zorgen. Voorkomen is dus beter dan genezen!
Wanneer is het nodig het gebit professioneel te laten reinigen?
Als je vermoedt dat jouw hond last heeft van het gebit, is het belangrijk altijd een dierenarts te bezoeken. Deze kan de mondgezondheid van je dier controleren en goed achter in de bek kijken. Als de dierenarts gebitsproblemen bij je hond heeft ontdekt, is een professionele gebitsreiniging vaak de beste manier om deze problemen op te lossen. Het reinigen van het honden gebit door de dierenarts voorkomt dat gebitsproblemen zich uitbreiden en dat je hond mogelijk tanden en kiezen verliest.
Wat kan je zelf doen om het gebit van je hond schoon te houden?
De verzorging van het gebit van je hond kan je deels ook zelf thuis doen. Door de tanden van je hond regelmatig te poetsen, voorkom je dat tandplak aan de tanden en kiezen vasthecht. Dit kan je aanvullen met het gebruiken van gebitsverzorgende producten, zoals gebitsverzorgende kauwproducten of speciale dental brokken.
Toch kan het voorkomen dat ondanks jouw inspanningen je hond toch een ruikende bek heeft, of last krijgt van tandsteen op de tanden en kiezen. Lukt het jou zelf niet voldoende om het gebit van je hond schoon te houden? Een gebitsreiniging bij de dierenarts kan uitkomst bieden! Zo wordt het gebit van je hond weer schoon en gezond.
Hoe ziet een gebitsreiniging voor een hond eruit?
Een professionele gebitsreiniging bij de hond is een nauwkeurige bezigheid. Met speciale apparatuur worden de tanden en kiezen schoongemaakt, ook tussen de tanden en onder het tandvlees. Door het gebit voorzichtig te polijsten, verdwijnen kleine krasjes in het glazuur, zodat nieuw tandplak minder snel aanhecht.
Dit gebeurt altijd onder narcose. Dit zijn redenen waarom het reinigen van het gebit van je hond altijd onder narcose gebeurt:
- De tandheelkundig dierenarts kan door een narcose alle tanden en kiezen goed behandelen. Ook de elementen achter in de mondholte, aan de binnenzijde van de bek en tegen of onder het gevoelige tandvlees.
- Dentale röntgenfoto’s kunnen alleen onder narcose gemaakt worden. Deze foto’s zijn nodig zodat de dierenarts ook de wortels en het inwendige van de tanden en kiezen kan onderzoeken.
- Gebitsproblemen zijn vaak al pijnlijk genoeg. Een narcose zorgt ervoor dat je hond geen pijn ervaart. Ook kunnen er onder narcose meteen verdere behandelingen plaatsvinden, zoals het trekken van tanden en/of kiezen.
Onze dierenartsen maken gebruik van de meest veilige en moderne narcose- en bewakingsapparatuur.
Hoe lang een gebitsreiniging duurt, is afhankelijk van de leeftijd van de hond, welke gebitsproblemen er aanwezig zijn en hoe het gebit door de eigenaar is verzorgd. Een gebitsreiniging bij een oude hond, waarvan nooit de tanden zijn gepoetst, zal bijvoorbeeld meer tijd kosten dan een behandeling bij een relatief jonge hond.
Wanneer jouw hond erg oud is, of een verhoogd narcoserisico heeft, kan de dierenarts je doorverwijzen naar een tandheelkundig specialist in een Dierenziekenhuis. Ook wanneer er complexe tandheelkunde nodig is, of een kaakchirurgische behandeling, kan je naar een Dierenziekenhuis doorverwezen worden. Je komt dan terecht op de afdeling “Kaakchirurgie & Stomatologie”.
Je hond mag na de behandeling weer naar huis als de narcose voldoende is uitgewerkt. Eventueel schrijft de dierenarts pijnstillers voor.
Maak nu een afspraak voor je hond
Wil je weten hoe het met het gebit van jouw hond gesteld is? Maak dan een afspraak bij je dierenarts voor een gebitscontrole. De dierenarts kan de mondholte en het gebit van je hond grondig onderzoeken en indien nodig een afspraak inplannen voor het reinigen van het gebit. Bij complexe gebitsproblemen, kan de dierenarts je hond voor een gebitsreiniging naar een Dierenziekenhuis bij jou in de buurt doorverwijzen.
Heeft een gebitsreiniging mogelijk bijwerkingen?
Onze tandheelkundige dierenartsen hebben veel ervaring met het behandelen van gebitsreiniging bij de hond. Er zijn geen mogelijke bijwerkingen bekend. Een enkele keer kan een hond ziek worden na de gebitsreiniging, eventueel door de nawerking van de narcose. Dit kan je voorkomen door pas enkele uren na thuiskomst je hond een klein beetje te eten te geven, zodat je dier niet misselijk wordt.
Daarnaast kan het gebit of het tandvlees nog enkele dagen gevoelig zijn, vooral als er tanden of kiezen zijn getrokken. Sommige honden hebben hierdoor nog een poosje last met het eten van hard voedsel. Is dit het geval, geef je hond dan tijdelijk enkel zacht voedsel te eten. Na een paar dagen kan je dier gewoon weer harde brokken eten. Geef je hond in de eerste tien dagen na een ingreep geen rauw vleesdieet!
Bij sommige ingrepen, zoals een complexe extractie (extractie is het trekken van tand of kies), of bij kaakchirurgie, is het mogelijk dat je hond een nachtje in de dierenkliniek of het ziekenhuis verblijft, zodat er opgelet kan worden dat er geen complicaties optreden.
De gemiddelde kosten van een gebitsreiniging voor hond
De kosten voor een gebitsreiniging bij de hond lopen zeer uiteen. Deze zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de hond, de staat van het gebit, de aard en de duur van de behandeling, het soort narcose dat je dier nodig heeft en of er röntgenfoto’s gemaakt worden of niet.
Wil je precies weten wat een gebitsreiniging bij jouw hond kost, maak dan een afspraak bij de dierenarts voor een gebitscontrole. Deze kan op basis van dit onderzoek een goede inschatting maken van de te verwachten kosten van de gebitsreiniging bij jouw hond.
Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt en kom te weten wat een gebitsreiniging voor jouw hond kost.
Veelgestelde vragen over een gebitsreiniging bij honden
Hoe belangrijk is gebitsreiniging bij de hond?
Wanneer jouw hond gebitsproblemen heeft zoals tandsteen, losse tanden en kiezen of tandvleesontsteking, dan is een gebitsreiniging bij de dierenarts erg belangrijk. Door het reinigen van de tanden en kiezen, blijft het tandvlees gezond en voorkom je ergere problemen.
Wat kost een gebitsreiniging van je hond?
De kosten voor een gebitsreiniging bij de hond kunnen vastgesteld worden wanneer de dierenarts het gebit van jouw hond heeft onderzocht. Ze zijn afhankelijk van de leeftijd van je hond, het soort gebitsproblemen, de duur van de behandeling en of er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Neem contact op met je dierenarts voor een goede inschatting van de te verwachten kosten.
Hoe vaak moet een hond een gebitsreiniging?
Bij sommige honden is het nodig om het gebit eens in de twee à drie jaar bij de dierenarts te laten reinigen. Deze frequentie hangt af van de mondgezondheid van je hond. Een gebitsreiniging is mogelijk minder, of helemaal niet nodig, als je het gebit van je hond regelmatig zelf poetst. Wil je weten hoe de mondgezondheid van jouw hond is, maak dan een afspraak voor een gebitscontrole.
Hoe lang duurt een gebitsreiniging bij een hond?
Het is niet vooraf vast te stellen hoe lang een gebitsreiniging bij een hond duurt. Dit is afhankelijk van hoeveel tandsteen er gevonden wordt en of dit gemakkelijk te verwijderen is of niet. Daarnaast kunnen er andere problemen ontdekt worden, die de dierenarts ook moet verhelpen. Tijdens de ingreep kan de dierenarts altijd contact met je opnemen. Zorg dus dat je bereikbaar bent! De narcose moet volledig uitgewerkt zijn voor je hond weer naar huis toe mag. Dit is meestal nog dezelfde dag.