Tandplak hond

Wanneer je de tanden van je hond niet regelmatig poetst, ontstaat er tandplak op de tanden en kiezen van je dier. Dit is een dun, kleurloos of gelig laagje met voedselresten en bacteriën, dat na elke maaltijd op de tanden en kiezen blijft plakken. De bacteriën die in deze tandplak zitten veroorzaken problemen in de bek van je hond, waaronder pijnlijke ontstekingen. Het is daarom belangrijk tandplak regelmatig te verwijderen door de tanden te poetsen.

Tandplak hond

Hoe ontstaat tandplak bij honden?

Tandplak bij honden bestaat uit een laagje van speeksel met daarin bacteriën en voedselresten. Het hecht zich meestal aan de rand van de tanden en kiezen, dicht langs het tandvlees. Alle honden ontwikkelen vroeg of laat tandplak. Wanneer dit niet weggepoetst wordt, blijft het aan het gebit kleven. Onder invloed van speeksel verhardt het tandplak, waardoor het in tandsteen verandert. Tandsteen is een stuk lastiger te verwijderen dan tandplak. Omdat tandsteen ruw is zal er ook weer gemakkelijker nieuw tandplak aan blijven kleven en ontstaan er nog sneller tandvleesontstekingen (gingivitis).

Hoe herken je tandplak bij honden?

Omdat tandplak begint als een kleurloos laagje op de tanden, wordt het door huisdiereigenaren vaak over het hoofd gezien. Een goede manier om te controleren of er tandplak op de tanden van je hond zit, is door met een wit gaasje over de tanden heen te wrijven. Wanneer er een licht gelige aanslag op het gaasje achterblijft weet je dat je hond tandplak heeft.

Dit zijn andere mogelijke kenmerken van tandplak of tandsteen bij honden:

  • Een gele of bruine aanslag op tanden of kiezen
  • Slechte adem, je hond stinkt uit de bek
  • Rood, pijnlijk of bloedend tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees, losse tanden en kiezen
  • Verminderde eetlust, moeizaam eten
  • Gewichtsverlies

Wat zijn de mogelijke effecten van tandplak bij honden?

Wanneer tandplak niet tijdig verwijderd wordt, kan dit grote gevolgen hebben voor de mondgezondheid van je hond. Tandplak en tandsteen veroorzaken naast een slechte adem ook pijnlijk en gezwollen ontstoken tandvlees bij je hond (gingivitis). Wanneer deze ontstekingen zich uitbreiden, ontstaat er parodontitis, een ontsteking van de ondersteunende weefsels en het kaakbot. Het tandvlees trekt zich terug waardoor de tanden en kiezen los komen te staan.

Daarnaast kunnen de bacteriën die zich in de mondholte bevinden via de ontstekingen de bloedbaan van je hond binnendringen. Door een slecht gebit kunnen er dus bacteriën en ontstekingsproducten vastlopen in de microscopisch kleine netwerken van haarvaten, waardoor er zelfs problemen aan de hartkleppen en nieren kunnen ontstaan.

Tandplak bij de hond verwijderen

Het tijdig verwijderen van tandplak bij je hond is dus een belangrijk onderdeel van de gebitsverzorging. Dit doe je door de tanden van je hond te poetsen. Het liefst elke dag, maar in ieder geval meerdere keren per week. Tandplak dat niet verwijderd wordt, hecht zich binnen 24 uur aan de tanden. Hierdoor is er een hoog risico op het ontwikkelen van tandsteen.

Wanneer je de tandplak en tandsteen niet met een tandenborstel kunt verwijderen, kan je het gebit bij de dierenarts laten schoonmaken. Dit gebeurt door middel van een gebitsreiniging. Vraag je dierenarts om meer informatie over een gebitsbehandeling voor honden.

Hoe kan je tandplak bij de hond voorkomen?

Je kunt tandplak bij je hond voorkomen door de tanden van je hond dagelijks te poetsen. Daarnaast zijn er diverse gebitsverzorgende producten die het tandenpoetsen ondersteunen. Bijvoorbeeld hondentandpasta en mondspoel oplossing. Ook zijn er speciale brokken en kauwstaven die de vorming van tandplak afremmen.

Veelgestelde vragen over tandplak bij honden

Hoe verzorg je de tanden van een hond?

Je verzorgt de tanden van je hond het beste door deze dagelijks, of enkele keren per week, te poetsen met een hondentandenborstel. Gebruik daarnaast eventueel aanvullende gebitsverzorgingsproducten, zoals tandpasta, tandgel of speciale brokken voor honden.

Hoe vaak moet je de tanden van een hond reinigen?

Wanneer je het gebit van je hond regelmatig schoonmaakt, voorkom je dat er tandplak en tandsteen aan de tanden en kiezen hecht. Wanneer je de tanden niet poetst is het tandsteen dat gevormd wordt enkel te verwijderen door middel van een gebitsbehandeling bij de dierenarts.

Wat is de beste tandpasta voor honden?

Gebruik nooit tandpasta voor mensen bij je hond. Deze bevat fluoride, een stof die giftig is voor honden. De beste hondentandpasta smaakt lekker, ondersteunt de natuurlijke afweer in de bek en neutraliseert vieze luchtjes en is veilig voor jouw hond. Voor honden met een voedselovergevoeligheid is er hypoallergene hondentandpasta.