Tandsteen hond

Tandsteen is een veel voorkomend gebitsprobleem bij honden. Je herkent tandsteen aan een gelige of bruine, ruwe laag op de tanden en kiezen. Veel mensen weten niet dat hun hond tandsteen heeft. Dit is niet vreemd, want de vorming van tandsteen gaat langzaam en niet iedereen controleert elke week het gebit van zijn viervoeter. Tandsteen is een aandoening die voor veel problemen kan zorgen. We vertellen je in dit artikel alles over tandsteen bij de hond.

Tandsteen hond

Wat is de oorzaak van tandsteen bij de hond?

Honden kunnen tandsteen op het gebit ontwikkelen, simpelweg door het eten van voedsel. Na elke maaltijd blijft er een klein beetje tandplak op de tanden en kiezen achter, dat uiteindelijk omgezet wordt in tandsteen. In welke mate dit gebeurt verschilt per hond. De oorzaak van tandsteen bij de hond is dus niet weg te halen. Wel kun je het tandplak op tijd wegpoetsen, zodat er minder kans is op de ontwikkeling van tandsteen.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen voor de hond?

Naar schatting heeft 80% van de honden ouder dan drie jaar last van problemen aan het gebit. Een groot deel hiervan heeft tandsteen. De gevolgen van tandsteen zijn groot en lopen uiteen van een vieze adem, tot ontstekingen van het tandvlees en zelfs losse tanden en kiezen. De bacteriën in de mondholte kunnen daarnaast in de bloedbaan van je hond terechtkomen en zo vastlopen in de kleine netwerken van haarvaten. Op deze manier kan tandsteen zelfs ontstekingen aan de hartkleppen en andere organen veroorzaken.

Tandsteen bij de hond herkennen

Omdat het lastig kan zijn tandsteen bij je hond te herkennen, hebben we de symptomen op een rij gezet.

  • Vieze adem, je hond stinkt uit de bek.
    De bacteriën uit het tandplak hechten zich gemakkelijk aan het tandsteen, waardoor deze bacteriën zich ophopen tussen de tanden en kiezen. Hierdoor gaat je hond uit zijn bek stinken.
  • Rood, pijnlijk of bloedend tandvlees.
    De bacteriën in de mondholte hechten zich aan het tandsteen en veroorzaken zo ontstekingen aan het tandvlees.
  • Een gele of bruine aanslag op tanden of kiezen.
    Omdat tandsteen ruw is blijven er steeds meer voedselresten en tandplak aan hangen. Hierdoor zie je een bruine of gele verkleuring op het gebit. Meestal begint de vorming van tandsteen aan de rand van het tandvlees.
  • Verminderde eetlust, moeizaam eten.
    Door ontstekingen en terugtrekkend tandvlees kan een hond met tandsteen veel pijn ervaren. Hierdoor zie je veranderingen in het eetpatroon.
  • Kwijlen, een natte kin.
    Door de pijn van tandsteen en ontstekingen gaat een hond meer speeksel produceren. Dit is een manier om bacteriën tegen te gaan.
  • Gewichtsverlies.
    Uiteindelijk zal de hond door minder en moeizaam eten gewicht verliezen.

Gedragsverandering hond

Ook gedragsveranderingen van je hond kunnen wijzen op problemen met het gebit. Vaak hebben de veranderingen in het gedrag te maken met eten, maar soms ook niet.

  • Aan één kant van het gebit kauwen.
    De oplettende hondenbaas zal zien dat een hond met pijn aan het tandvlees of de tanden en kiezen, deze kant van het gebit zal ontzien tijdens het eten. Je hond kauwt dan alleen nog aan de kant die geen zeer doet.
  • Langzaam eten, voedsel knoeien.
    Wanneer je hond veranderingen in het eetpatroon heeft, kan dit wijzen op tandsteen of andere problemen in de mondholte. Ook knoeien tijdens het eten, of de voerbak omgooien hoort hierbij.
  • Agressieve of schrikreactie bij aanraking van de bek of de kop.
    Wanneer het gebit of tandvlees pijn doet kan je hond hierop boos, angstig of geschrokken reageren.
  • Minder zin om te spelen.
    Honden spelen voornamelijk met de bek. Wanneer er hier problemen zijn, zul je merken dat je dier minder graag een speeltje of bal vasthoudt.
  • Algeheel minder vrolijk.
    Een hond met pijn is minder vrolijk en actief.

Veel honden met gebitsproblemen laten liever niet zien dat ze ergens last van hebben. Hierdoor merk je vaak pas laat dat er iets aan de hand is. Het is dan ook raadzaam het gebit van je hond elk jaar door de dierenarts te laten controleren.

Tandsteen bij de hond verwijderen

Het is belangrijk dat je tandsteen bij je hond zo snel mogelijk laat verwijderen. Zo voorkom je meer problemen aan het gebit van je dier. Dit kan door een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts. Hierbij krijgt je hond een narcose, zodat de dierenarts het hele gebit goed kan onderzoeken en reinigen. Eventueel kunnen er dentale röntgenfoto’s gemaakt worden om ook de wortels van de tanden en kiezen te controleren en indien nodig te trekken.

Tandsteen bij de hond voorkomen

Poets de tanden van je hond dagelijks zodat tandplak verwijderd wordt en niet omgezet kan worden naar tandsteen. Wanneer dagelijks tandenpoetsen bij je hond niet lukt, is enkele malen per week meestal ook voldoende. Daarnaast kun je aanvullend gebitsverzorgende producten gebruiken, zoals hondentandpasta of mondspoeling. Ook zijn er speciale brokken en kauwstaven die de vorming van tandplak afremmen.

Veelgestelde vragen over tandsteen hond

Kan je zelf tandsteen verwijderen bij een hond?

Je kunt tandsteen niet zelf verwijderen omdat het te hard is. Ook is de kans dat je het tandvlees of de glazuurlaag beschadigt groot, waardoor er juist meer gebitsproblemen ontstaan. Daarnaast kan je je hond pijn doen. Laat het verwijderen van tandsteen daarom altijd over aan een dierenarts.

Hoe krijg ik de tanden van mijn hond schoon?

Poets de tanden en kiezen van je hond met een speciale hondentandenborstel. Deze is extra lang, zodat je goed achter in de bek kunt poetsen en heeft zachte haren zodat je je hond geen pijn doet. Gebruik hierbij speciale hondentandpasta. Lukt poetsen niet, probeer dan antibacteriële tandgel of speciale brokken. Wanneer dit niet helpt is een gebitsbehandeling bij de dierenarts een manier om de tanden schoon te krijgen.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Het beste is om de tanden van je hond dagelijks te poetsen. Wen je hond hier zo jong mogelijk al aan, zodat je dier het goed toelaat. Beloon je hond uitvoerig bij goed gedrag. Maak het tandenpoetsen tot een leuk, dagelijks ritueel. Gaat het poetsen lastig, dan is enkele keren per week poetsen meestal ook voldoende.