Schurft bij je kat – herkennen en behandelen

Schurft bij katten wordt veroorzaakt door de schurftmijt, ook wel Notoedres cati genoemd. Dit is een piepkleine parasiet die in de bovenste huidlaag van katten leeft en hier enorme jeuk en huidproblemen veroorzaakt. Schurft bij de kat gaat niet vanzelf weg en zal zich zonder behandeling steeds verder uitbreiden. Een schurftinfectie moet daarom altijd door een dierenarts behandeld worden.
Schurft kat

Wat is schurft?

De schurftmijt is een heel kleine spinachtige parasiet met acht pootjes, die voornamelijk op de kat leeft. Het beestje graaft gangetjes in de opperhuid van de kat en plant zich hier ook voort. De mijten zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar de klachten die de parasiet geeft wel. Een kat met schurft heeft vaak enorme jeuk en irritatie, wat je als baasje niet kunt missen. Omdat een schurftinfectie besmettelijk is voor zowel mensen als dieren en niet vanzelf weggaat, is het belangrijk dat je altijd een dierenarts bezoekt als je vermoedt dat jouw kat schurft heeft.

Hoe komt mijn kat aan schurft?

De schurftmijt is zeer besmettelijk. Besmetting loopt voornamelijk via direct contact tussen katten onderling. Maar omdat de mijt ook korte tijd in de omgeving kan overleven, kunnen katten ook schurft krijgen via bijvoorbeeld besmette voeding en materialen. Denk hierbij aan gedeelde slaapplaatsen, borstels en kleding.

Vooral andere katten lopen een risico, maar ook mensen en andere dieren kunnen er last van hebben. Omdat elke diersoort zijn “eigen schurftmijt” heeft, zal een infectie zich via mensen en andere dieren niet verder verspreiden.

Herkennen van schurft bij je kat: wat zijn de symptomen?

Schurftmijten bevinden zich het liefst op de kop en in de nek van de kat. De eerste zichtbare symptomen van schurft ontstaan dan ook meestal op deze plekken. Een onbehandelde schurftinfectie kan zich vervolgens over het hele lichaam van de kat verspreiden. Dit zijn symptomen waaraan je schurft bij de kat kunt herkennen:

  • Hevige jeuk
  • Klachten ten gevolge van de jeuk, zoals een rode huid, kale plekken, schilfers en korstjes. Deze beginnen vaak op en rondom de kop
  • Haaruitval en kale plekken
  • Verdikte, ontstoken huid
  • Door de jeuk en pijn ontstaat er algehele malaise

De beginnende symptomen van schurft bij katten lijken veel op die van de vachtmijt. Het is belangrijk dat de dierenarts vaststelt van welke soort mijt je kat last heeft, zodat er een gerichte behandeling ingezet kan worden.

Behandeling van schurft bij je kat

Er is een goed medicijn tegen schurft beschikbaar. Maar de aanwezigheid van de mijten is soms moeilijk aan te tonen. Dit komt doordat de mijt onder de opperhuid leeft en de dierenarts dus een diep afkrabsel van de huid moet maken. Een behandeling van schurft bij de kat bestaat daarom vaak uit het uitsluiten van de aanwezigheid van andere mijten, gevolgd door een behandeling tegen schurft. Soms moet een secundaire bacteriële infectie (een infectie ten gevolge van het krabben) bestreden worden met shampoo, een jeukremmer of antibiotica.

Huismiddeltjes tegen schurft bij katten

Er zijn verschillende middelen tegen schurft bij katten te krijgen, de zogenaamde huismiddeltjes. Deze zijn erop gericht om de klachten die de schurftmijt veroorzaakt te verminderen. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen en ze kunnen soms andere klachten veroorzaken. Huismiddelen bestrijden ook geen parasieten.

Het is aan te raden om alleen een goed werkend middel tegen schurft te gebruiken, voorgeschreven door de dierenarts. Deze behandeling moet net zo lang volgehouden worden tot de mijtinfectie volledig weg is. Zo is jouw kat zo snel mogelijk van de vervelende mijten verlost. Let op dat ook alle dieren die contact hebben met jouw kat behandeld moeten worden. Reinig daarnaast de omgeving van je dier grondig, zoals bijvoorbeeld alle slaapplaatsen. Gebruik een omgevingsspray voor de plekken die je niet kunt wassen.

Kan ik schurft voorkomen bij mijn kat?

Je kunt schurft bij je kat niet altijd voorkomen. Wel is het zo dat katten die veel met andere katten in contact komen, of een lage weerstand hebben, een groter risico lopen om met de parasiet besmet te raken. Het is goed de spullen van je kat regelmatig te reinigen en ook de omgeving schoon te houden.

Daarnaast kan je de weerstand van je kat op peil houden door je dier regelmatig tegen parasieten te behandelen en te vaccineren volgens het vaccinatieschema.

Veelgestelde vragen over schurft bij je kat

Hoe ziet schurft eruit bij een kat?

De gevolgen van schurft bij de kat zijn vaak te herkennen aan kale, schilferige plekken op de huid, soms met een rode en verdikte huid met ontstekingen erin. Ook hebben katten met schurft vaak enorme jeuk en haaruitval, vooral op de kop en de oren. De schurftmijt zelf is niet met het blote oog te zien.

Hoe lang overleeft schurft?

Onder gunstige omstandigheden kan de schurftmijt tot drie weken in de omgeving overleven. Bij kamertemperatuur is dit maximaal zes dagen. Op de kat zelf gaat een infectie met schurftmijt niet vanzelf over.

Hoe wordt schurftmijt behandeld bij een kat?

Een behandeling tegen schurftmijt bestaat uit een antiparasitair middel dat op de huid gedruppeld moet worden. Het is belangrijk om de behandeling niet te vroeg te stoppen. Ga er in ieder geval net zo lang mee door totdat de huidklachten volledig verdwenen zijn. Wanneer er mijten zijn achtergebleven begint de infectie namelijk gewoon weer opnieuw.

Kunnen katten schurft krijgen van mensen?

De schurftmijten die op mensen zitten, zijn een andere soort dan de mijten dan op de kat leven. Katten kunnen dus geen schurft krijgen van mensen. Wel kunnen de mijten “per ongeluk” op mensen terechtkomen. De klachten zijn dan jeuk en roodheid en hoeven niet behandeld te worden. Deze klachten gaan vanzelf over.