Vachtmijt bij de kat

Wanneer je kat last heeft van schilfers en een doffe vacht, zou het best eens kunnen dat je dier last heeft van vachtmijt. Vachtmijt is een mijt die op de huid en in de vacht van de kat voorkomt. Hij veroorzaakt hier huidproblemen en geeft vaak ook jeuk. Vachtmijt bij de kat is zeer besmettelijk en gaat niet vanzelf over. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat jouw kat last heeft van vachtmijt.

Vachtmijt bij de kat

Wat is vachtmijt?

Vachtmijt is een parasiet bij de kat die op de huid en in de vacht leeft. De meest voorkomende vachtmijt soort bij katten is Cheyletiella. Ook honden en konijnen kunnen last hebben van vachtmijt. Deze dieren kunnen elkaar dus ook besmetten. Daarnaast kunnen mensen ook (tijdelijk) last hebben van vachtmijt. Dit uit zich in kleine, rode bultjes op de huid. De mijten kunnen niet overleven op de huid van mensen.

Een enkele keer kunnen de mijten ook in de omgeving van de kat gezien worden, maar meestal blijven ze op de kat zitten. Ze planten zich hier ook voort. Deze voortplantingscyclus duurt in totaal ongeveer drie weken. Een onbehandelde infectie met vachtmijt wordt steeds erger en gaat niet vanzelf over. Door het ontstaan van de vele huidschilfers wordt de vachtmijt ook wel schilfermijt genoemd. Jonge en verzwakte katten lijken gevoeliger voor vachtmijt.

De symptomen en klachten van vachtmijt

Je kat kan de mijten bij zich dragen, zonder dat je hier veel symptomen van ziet. Wanneer de infectie langer aanwezig is, kan je vachtmijt bij de kat herkennen aan deze klachten:

  • Huidschilfers (roos)
  • Een doffe vacht
  • Veel losse haren in de vacht (los van de rui)
  • Overmatig wassen
  • Jeukklachten
  • Soms korstjes, roodheid en verdikking van de huid

Vooral in het begin van de infectie zie je mogelijk alleen wat huidschilfers in de vacht van de besmette kat. Bij een hevige besmetting kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, die lijken op de klachten van een vlooienallergie. Roos bij katten moet altijd door een dierenarts onderzocht worden.

De behandeling van vachtmijt bij de kat

Door het onderzoeken van enkele huidschilfers en haren onder de microscoop, kan de dierenarts een infectie met Cheyletiella vaststellen. Het is belangrijk om je kat vervolgens tegen vachtmijt te behandelen. De dierenarts kan een geschikt middel voor je kat voorschrijven. De behandeling moet meestal na een bepaalde tijd herhaald worden.

Daarnaast is het belangrijk om alle dieren in huis tegelijk tegen de parasiet te behandelen, zowel andere katten als aanwezige honden en konijnen. Ook dient de omgeving goed behandeld te worden met een omgevingsspray. Zo wordt herbesmetting voorkomen.

Kan vachtmijt worden voorkomen bij mijn kat?

Het is lastig om te voorkomen dat je kat schilfermijt oploopt. Besmetting loopt via nauw contact tussen dieren onderling. Behandel je kat regelmatig tegen parasieten, dan is de kans dat je kat vachtmijt oploopt zo klein mogelijk.

Veelgestelde vragen over vachtmijt bij een kat

Waar kan ik vachtmijt bij mijn kat aan herkennen?

Wanneer je kat vachtmijt heeft, is dit meestal eerst aan de huid en vacht te zien. Er vallen haren uit en er hangen veel losse schilfers in de vacht. Sommige katten hebben ook jeuk en wassen zichzelf overmatig. Hierdoor ontstaan er korstjes en ontstekingen in de huid.

Is er een middel tegen vachtmijt?

De dierenarts heeft verschillende soorten middelen tegen vachtmijt. Raadpleeg je dierenarts zodat jullie samen kunnen kijken welk middel het beste bij jou en je kat past.

Is vachtmijt besmettelijk voor mensen?

Vachtmijt is erg besmettelijk voor andere katten en huisdieren en ook mensen kunnen er last van hebben. De mijten blijven niet op de huid van mensen zitten, waardoor klachten van tijdelijke aard zullen zijn.