Teek bij hond

Er zit een klein grijs bobbeltje in de vacht van je hond. Je probeert het weg te vegen maar dat lukt niet meteen. Hè bah, het blijkt een teek te zijn! Tussen februari en oktober is de kans groot dat je hond één of meerdere teken oploopt tijdens de wandeling.

Maar ook in de winter zijn deze parasieten steeds meer actief. Teken zorgen voor ongemak en brengen ziektes over bij hond en mens. Hoe voorkom je een teek bij je hond? En hoe kan je een teek het beste verwijderen? Je leest het in dit artikel.

teek bij hond

Teek bij hond herkennen

Teken komen overal voor waar gras, struiken en bomen zijn. Ze zuigen bloed bij zoogdieren, vallen hierna op de grond en leggen daar eitjes. Uit de eitjes komen larven die vervolgens ook weer op zoek gaan naar een bloedmaaltijd. Eenmaal volgezogen ontwikkelt een larve zich tot een nimf. Ook in deze fase heeft de teek bloed van een gastheer nodig om te transformeren tot de uiteindelijke teek.

Zo kun je een teek bij je hond herkennen:

  • Teken kunnen zich op het hele lichaam van je hond vastbijten. De meest voorkomende plekken zijn op de kop, de oren, in de hals of nek en op de poten.
  • Zodra een teek zich heeft vastgebeten in de huid, is hij gemakkelijker te ontdekken. Controleer je hond elke dag van het puntje van zijn neus tot aan zijn staart op teken door met je handen of een borstel de gehele vacht te controleren.
  • De larve van de teek heeft zes pootjes, is zeer klein en moeilijk op je hond te ontdekken. Een nymf is enkele millimeters groot, heeft inmiddels acht pootjes en is nog steeds lastig tussen de haren te zien. Een volwassen teek varieert in grootte van enkele millimeters tot een centimeter wanneer hij is volgezogen.
  • Teken kunnen in de vacht van je hond rondkruipen op zoek naar voedsel. Kom je er op dit moment een tegen dan kan je hem zo uit de vacht van je hond halen. Heeft de teek zich al in de huid vastgezet dan kan dit niet zomaar meer. Verwijder hem dan met een tekenhaakje.
  • Niet elk bolletje op de huid van je hond is natuurlijk een teek. Een teek herken je aan zijn ovale vorm, zwart-bruine of grijze kleur en de acht pootjes. Tepels kunnen erg veel lijken op een teek dus pas op.

Verwijder een teek zo snel mogelijk, maar altijd binnen 24 uur na vastbijten. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans dat er ziekteverwekkers op je hond worden overgebracht.

Ingegroeide teek

Wanneer het weghalen van de vastgebeten teek mislukt, kan het zijn dat de kop of monddelen deels afbreken. Deze blijven dan in de huid van de hond zitten. Probeer dit ingegroeide deel van de teek niet zelf te verwijderen. De kans is groot dat het wondje dan gaat ontsteken en er een pijnlijke hotspot ontstaat.

Is de teek tijdens het weghalen afgebroken, ga dan altijd even langs een van onze dierenartsen. Zij kunnen het wondje ontsmetten, de resten van de teek eruit halen en zo verdere narigheid voorkomen. Het is een fabeltje dat de kop van de teek door de huid van je hond gaat zwerven. Dit is niet mogelijk.

Onderhuidse teek

Een enkele keer kan een hele kleine teek wat dieper in de huid van de hond zitten. Dit kan gezien worden als een onderhuidse teek bij je hond, maar is eigenlijk een teek ter grootte van een speldenknop.. Je kunt het lichaam van het beestje nauwelijks met een pincet vastpakken. Deze mini teek kan je het beste met een klein tekenhaakje verwijderen. Lukt dit niet, vraag dan een van onze dierenartsen om raad.

Witte teek

De meeste teken zijn roestbruin van kleur en kunnen grijs worden wanneer ze volgezogen zijn. Een enkele teek is echter wit van kleur. Ook de larve van de teek kan wit gekleurd zijn. Zie je een witte teek bij je hond dan geldt hetzelfde advies als bij een bruine of grijze teek. Namelijk zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang of tekenhaak.

Kan ik een teek laten zitten?

Wanneer je een teek niet verwijdert, zal deze na enkele dagen vanzelf loslaten en van je hond afvallen. Het is echter onverstandig een teek bij je hond te laten zitten. Je hond kan last krijgen van de tekenbeet en gaan krabben en bijten op deze plek. Hierdoor is er een verhoogde kans op infectie van de tekenbeet. Daarnaast kan je hond besmet raken met ziektes zoals de ziekte van Lyme.

Gevolgen tekenbeet hond

Na een tekenbeet kan je hond ziek worden. Er zijn verschillende kenmerken waaraan je kunt zien dat je hond een tekenbeet heeft gehad. Dit kunnen de gevolgen zijn van een tekenbeet bij je hond:

  • De huid kan rood en gezwollen zijn op de plek van de tekenbeet.
  • Door krabben en bijten van de hond zelf kan er mogelijk na de tekenbeet een wond ontstaan. Dit noemen we een hotspot.

Daarnaast kunnen er via een tekenbeet ziektes overgebracht worden. We zien dan deze symptomen:

  • Koorts
  • Sloomheid
  • Verminderde eetlust, gewichtsverlies
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Stijve ledematen, wisselend kreupel

Zie je één van deze kenmerken bij je hond, raadpleeg dan direct een van onze dierenartsen.

Teek verwijderen hond

Een vastgebeten teek bij je hond kan je het beste verwijderen met een speciale tekenhaak.

Tips voor het verwijderen van een teek bij je hond:

  • Gebruik geen alcohol, olie of dergelijke producten om de teek te verdoven. De kans is groot dat de teek juist dan de zijn maaginhoud in de wond leegt en zo een infectie veroorzaakt.
  • Maak gebruik van een tekenpincet, -haakje of -kaart. Gebruik geen normaal pincet, hiermee knijp je de teek stuk.
  • Met een tekenhaakje of -kaart: “schuif’ de teek voorzichtig in het tekenhaakje tot je niet verder kan. Draai dan heel rustig het haakje net zo lang met de klok mee totdat de teek vanzelf loslaat.
  • Met een tekenpincet: probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en met een draaiende beweging voorzichtig te verwijderen. Zorg dat je er niet aan trekt.
  • Zo nodig kan je het wondje met jodium of betadine ontsmetten.

Wil je een teek bij je hond verwijderen zonder tekentang, bijvoorbeeld omdat je er geen bij je hebt, dan kunnen deze tips je helpen:

  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast
  • Gebruik hierbij indien mogelijk voorzichtig je nagels
  • Probeer niet in het lichaam van de teek te knijpen
  • Maak een licht draaiende beweging en trek de teek langzaam naar je toe
  • Een andere optie is met je wijsvinger net zo lang rondjes om de teek te draaien totdat hij vanzelf loslaat
  • Controleer of de kop van de teek ook uit de huid is gekomen

Ontstaan bult na verwijderen teek

Na het verwijderen van een teek bij je hond kan er een bult ontstaan op de plek van de tekenbeet. Dit is een reactie van de huid en kan in principe geen kwaad. Het trekt vanzelf weer weg. Wanneer er vocht uit het bultje komt, of als de huid rood wordt, raadpleeg dan een van onze dierenartsen.

Teek verwijderen hond mislukt, wat nu?

Wanneer je een teek gaat verwijderen bij je hond, is het belangrijk dat je dier goed stil kan zitten. Laat eventueel iemand hierbij helpen. Het kan natuurlijk toch gebeuren dat het verwijderen van een teek bij je hond toch mislukt. Probeer dan met je hond naar een van onze dierenklinieken in de buurt te gaan. Je hond kan hier op een behandeltafel staan en de assistente kan helpen bij het verwijderen van de teek. Ook kan je na het verwijderen het wondje meteen laten ontsmetten.

Ga niet zelf proberen de (resten van de) teek te verwijderen. Je kunt je hond hier pijn mee doen en het wondje kan ontstoken raken.

Teken bij honden voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je hond door een teek gebeten wordt. Dit kan je zelf doen om teken bij honden te voorkomen:

  • Bescherm je hond tegen teken door hem tekenwerend middel toe te dienen zoals een tekenband, tabletten of druppels in de nek. Raadpleeg onze dierenartsen voor een middel tegen teken dat bij jouw hond past.
  • Borstel je hond na elke wandeling volledig en check hem op de aanwezigheid van teken. Controleer ook goed rond de kop, de (hang)oren en de tenen van je hond.
  • Zonder preventief middel is het bijna onmogelijk om een tekenbeet bij je hond te voorkomen. Je kunt begroeide gebieden zoals het bos en de hei van maart tot september vermijden. Hiermee kan je de kans op een teek niet voorkomen, enkel verminderen.
  • Ga je met je hond naar het buitenland? De bescherming tegen teken is ook dan zeer belangrijk.


In de video wordt de STAP-methode uitgelegd. Door deze vier simpele stappen te volgen, verklein je de kans op gezondheidsproblemen door teken bij je huisdier en jezelf.

Teken en de ziekte van Lyme

Een van de ziekten die teken verspreiden is de ziekte van Lyme. Deze ziekte verloopt vaak met vage symptomen en is hierdoor lastig vast te stellen. Op de lange termijn kan de ziekte van Lyme echter veel schade aanrichten bij mens en dier. Hoewel niet elke hond na een tekenbeet de ziekte van Lyme zal krijgen, is het toch verstandig teken te voorkomen.

Er bestaat een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme, maar deze wordt niet standaard gegeven. De bescherming van het vaccin tegen de ziekte van Lyme bij de hond is ook niet goed bewezen. Het beste is om jouw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen teken met een effectief en veilig middel tegen teken.

Veelgestelde vragen over teken bij honden

Hoe ziet een teek eruit bij een hond?

Je herkent een teek bij je hond aan een zwart-bruin bolletje dat vastzit aan de huid. Je kunt het niet wegvegen. Als je de haren van je hond opzij houdt kan je ook de pootjes van de teek ontdekken.

Hoe snel groeit een teek bij een hond?

Een teek begint met een grootte van een of twee millimeter. Na het zuigen van bloed kan een teek binnen enkele dagen een centimeter groot worden.

Hoe lang blijft een teek zitten bij een hond?

Wanneer je een teek niet verwijdert kan deze tot vijf dagen blijven zitten. Hierna laat hij vanzelf los.

Wat te doen na verwijderen teek bij hond?

Na het verwijderen van een teek kan je het wondje ontsmetten met jodium of betadine. Dit is echter niet per se nodig. Wel moet je de tekenbeet gedurende enkele dagen controleren om te kijken of het niet ontstoken raakt.