Teken bij je hond voorkomen en verwijderen

Er zit een klein grijs bobbeltje in de vacht van je hond. Je probeert het weg te vegen maar dat lukt niet meteen. Getsie, het blijkt een teek te zijn! Tussen april en september is de kans groot dat je hond één of meerdere teken oploopt tijdens de wandeling.

Maar ook in de winter zijn deze parasieten steeds meer actief. Hoe voorkom je teken bij je hond? En hoe kan je een teek het beste verwijderen?

teek bij hond

Teken kunnen meerdere ziekten op je hond overdragen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Bescherm je hond dus goed tegen teken en verwijder ze direct als je ze ziet!

 

Hoe komt mijn hond aan teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die leven in struikgewas of hoog gras. Ze wachten – vaak in groepjes – tot er een warmtebron voorbij komt. Dit is meestal een dier maar kan ook een mens zijn. Ze laten zich vallen op hun nieuwe gastheer en bijten zich na een poosje vast in de huid. Hier leeft het beestje een paar dagen van het bloed wat hij op zuigt. Als hij verzadigd is, laat hij weer los. Een teek kan ziektes bij zich hebben en deze overdragen op mens en dier. Daarom is het raadzaam een teek bij je hond zo snel mogelijk te verwijderen. De meeste teken bevinden zich op de kop, in de nek of bij de poten, maar ze komen ook op andere plekken op het lichaam voor.

Hoe verwijder je een teek bij een hond

Soms zie je na de wandeling een kleine teek in de vacht van je hond kruipen. Dit is een nymf, een teek in zijn eerste levensfase. Deze nymf is onderweg naar de huid van je hond om bloed te drinken. Je kan hem nu nog makkelijk uit de vacht weghalen. Eenmaal vastgebeten drinkt de nymf een bloedmaaltijd en wordt het een volwassen teek. In deze levensfase kan hij enorm opzwellen en kan je hem ook niet zomaar meer verwijderen omdat zijn pootjes in de huid vastzitten. Een vastgebeten teek kan je het beste verwijderen met een speciale tekentang of tekenhaak. Het kan gebeuren dat er een deel van de bek van de teek in de huid van je hond achterblijft. Het deel van de teek kan niet door het lichaam van je hond gaan zwerven zoals wel eens beweerd wordt. Dit is een fabeltje. Toch is het verstandig altijd de dierenarts te bellen omdat er op deze plek een ontsteking kan ontstaan.

Tips voor het verwijderen van een teek bij je hond:

  • Gebruik geen alcohol, olie of dergelijke producten om de teek te verdoven. De kans is groot dat de teek juist dan de zijn maaginhoud in de wond leegt.
  • Maak gebruik van een tekenpincet, -haakje of -kaart. Gebruik geen pincet, hiermee knijp je de teek stuk.
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en met een draaiende beweging voorzichtig te verwijderen.
  • Zo nodig kan de wond met jodium of betadine worden ontsmet.

Tekentang hond

Teken voorkomen

Je kan je hond tegen teken beschermen door hem een teekwerend middel toe te dienen zoals een tekenband of druppels in de nek. Raadpleeg je dierenarts voor een middel tegen teken dat bij jouw hond past.

tekenmiddel hond hond beschermen tegen teken en vlooien

 

Het is bijna onmogelijk om zonder preventief middel een tekenbeet bij je hond te voorkomen. Wel kan je je hond na elke wandeling volledig borstelen en controleren op de aanwezigheid van teken. Controleer ook goed rond de kop, de (hang)oren en de tenen van je hond. Vind je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. De teek zal pas 24 uur na de beet eventuele ziekten gaan overdragen.

teek tussen tenen hond Teek in oor hond

Teken en de ziekte van Lyme

Eén van de ziekten die teken verspreiden is de ziekte van Lyme. Deze ziekte verloopt vaak zonder symptomen maar richt op de lange termijn veel schade aan bij mens en dier. Symptomen van een tekenbeet zijn zwelling, irritatie en roodheid van het gebied rondom de beet. Ook worden koorts, kreupelheid en opgezwollen lymfeklieren gezien.

De STAP-methode

In de video wordt de STAP-methode uitgelegd. Door deze vier simpele stappen te volgen, verklein je de kans op gezondheidsproblemen door teken bij je huisdier en jezelf.

 

Zoek je meer informatie over teken of zoek je een goed middel tegen teken? Raadpleeg dan je dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.