Gebitsverzorging voor hond en kat: hoe houd je tand en tandvlees gezond

Net als mensen hebben honden en katten snijtanden, hoektanden en kiezen. Deze tanden zorgen ervoor dat je hond en kat hun eten kunnen kauwen en helpen ook bij het vangen en vasthouden van prooi of speeltjes. Maar wat gebeurt er als de tanden van je hond of kat niet meer zo sterk zijn? Lees hier alles over de gebitsverzorging van je hond of kat.

gebitsverzorging hond

Stinkt de adem van je hond of kat? Grote kans dat hij of zij last heeft van gebitsproblemen. Honden en katten eten vaak door, ook als ze pijn hebben! Laat het gebit daarom nakijken door de dierenarts.



Waarom is gebitsverzorging bij je hond of kat zo belangrijk?

Gebitsverzorging is belangrijk. Zowel voor ons als voor onze huisdieren. Sinds de domesticering van honden en katten zijn er een aantal dingen veranderd wat gebitsverzorging belangrijker heeft gemaakt. We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Onze honden en katten worden ouder
    Net als wij worden onze honden en katten ouder. In tegenstelling tot in het wild, kunnen onze huisdieren soms wel twintig jaar worden! Dat betekent dat de tanden ook al die jaren goed moeten blijven. Maar wat als je je tanden twintig jaar niet poetst?
  • Het fokken op uiterlijk heeft de gebitten van onze honden en katten veranderd
    Het fokken op uiterlijk heeft de vorm van de schedel bij sommige rassen veranderd. Denk hierbij aan de kortsnuitige honden en katten. Ook kan het zijn dat een ras genetische aanleg heeft voor tandplak of tandproblemen.
  • Het dieet van onze huisdieren ziet er anders uit dan in het wild
    Voer en snacks voor onze dieren bevatten vaak suikers en koolhydraten. Dit zorgt voor meer tandplak en uiteindelijk tandsteen.

Tandenpoetsen is onderdeel van preventieve zorg. Door je tanden te poetsen, voorkom je (zoveel mogelijk) tandplak en tandsteen, of erger. Met gebitsverzorging verklein je de kans op tandvleesproblemen bij je kat en hond, ontstekingen en bijvoorbeeld hartziekte.

De kosten van een gebitsbehandeling kunnen hoog oplopen als er veel tandbederf is. Regelmatige gebitsverzorging kan daarom meer besparen dan alleen pijn en stress voor je hond en kat.



Wat is gingivitis?

Gingivitis ontstaat bij een ophoping van tandplak bij de tandwortel. Bij verergering van de ontsteking raakt het tandvlees rondom de tand ontstoken, wat uiteindelijk leidt tot gingivitis.

Tandvleesontsteking of gingivitis kan de volgende problemen veroorzaken:

  • De tanden zijn niet meer te redden en moeten tijdens een gebitsbehandeling worden getrokken.
  • Pijn in het gebit.
  • Bacteriën die van de tand, via het tandvlees in de bloedbaan komen, kunnen het hart, botten en nieren (ernstig) infecteren.
  • Een ernstige infectie kan het kaakbot aantasten, onomkeerbare schade veroorzaken en het risico op een kaakfractuur (gebroken kaak) vergroten.

Symptomen van tandvleesontsteking

  • Stinkende adem
  • Verlies van eetlust
  • Bloedend of ontstoken tandvlees
  • Kwijlen en langs de bek wrijven
  • Algemeen ongemak

Als je hond of kat een slechte adem heeft, overweeg dan zijn of haar tanden te poetsen. Zie je ook een van de andere symptomen, bezoek dan je dierenarts.

N.B.: er zijn ook andere oorzaken van een slechte adem bij je hond of kat. Laat bij twijfel je huisdier dus altijd nakijken!

Het gebit van je hond en kat schoonhouden

Voorkomen is beter dan genezen. Ook als het gaat om de tanden van onze geliefde huisdieren. De volgende informatie zal je helpen bij het schoonhouden van de tanden:

Poets de tanden regelmatig: Uit onderzoek is gebleken dat het poetsen van de tanden van je hond en kat de beste manier is om de tanden schoon te houden, in vergelijking met speciale voeding of kauwstaafjes. Probeer de tanden elke dag te poetsen met een speciale tandpasta voor dieren. De tandpasta die wij als mensen gebruiken is giftig voor onze dieren, dus gebruik deze niet! De tandpasta zal helpen bij het verwijderen van tandplak. Als de tandplak eenmaal in tandsteen is veranderd, kan je dierenarts dit verwijderen tijdens een gebitsbehandeling. Vraag je dierenarts om advies als het gaat om de juiste tandpasta en tandenborstel voor huisdier. Wil je direct beginnen met tandenpoetsen? Lees hier hoe je dat bij je hond en kat aanpakt.

Tandenpoetsen is en blijft de beste manier om het gebit van je huisdier schoon te houden. Daarnaast kun je als eigenaar het gebit van je huisdier extra onderhouden door de volgende methoden:

Speciale voeding voor het gebit: Sommige droge brokken zijn gemaakt om extra tandplak van het gebit van je hond of kat af te schrapen. Dit kan helpen bij het schoonhouden van het gebit. Bespreek met je dierenarts welk dieet bij jouw hond past.

Kauwstaafjes: Speciale kauwstaafjes en –snoep hebben eenzelfde werking als het speciale voer. Let echter op met het geven van de staafjes; een staafje bevat veel calorieën!

Vermijdt snoep met suiker: Geef geen snoep voor mensen aan je huisdier. Dit bevat veel te veel suiker.

Met name bij oudere dieren komen gebitsproblemen veel voor. Laat het gebit dus regelmatig controleren met een Gezondheidscheck voor oudere honden of oudere katten.

Meer informatie nodig?

Mocht je meer informatie willen hebben over het verzorgen van het gebit van je hond of kat, vraag dan je dierenarts om advies. Heb je nog geen dierenarts? Vind er dan een in de buurt.