Tand afgebroken bij mijn kat

Een gezond kattengebit is een sterk kattengebit. Toch kan het voorkomen dat je kat thuiskomt met een afgebroken tand. Bijvoorbeeld door een klap tegen de kaak aan (door een verkeersongeluk), of door een beschadiging tijdens het jagen. Ook kan er een klein stukje van de tand afbreken, of heeft je kat een afgebroken kies. We vertellen in dit artikel wat je moet doen als je kat een afgebroken heeft.

afgebroken tand kat

Wat gebeurt er als een tand of kies afbreekt?

Als er een tand of kies afgebroken is bij je kat, kan het zenuwkanaal bloot komen te liggen. Je ziet dit doordat er een rood puntje in het midden van het overgebleven deel van de tand of kies te zien is. Dit betekent dat het wortelkanaal geopend is, waar de bacteriën uit de bek vervolgens de tand of kies binnen kunnen dringen. Hierdoor sterft de tandzenuw af en kan er een wortelpunt abces ontstaan. Dit is zeer pijnlijk voor je kat en moet altijd voorkomen worden. Ga daarom altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts als je vermoedt dat er een stuk van een tand of kies bij je kat is afgebroken.

Bij tanden van dieren jonger dan een jaar oud kan soms nog de zenuw worden gered door een “vitale pulpaoverkapping” uit te voeren. Hierbij wordt de tand afgedicht met een speciaal soort cement.

Symptomen van een afgebroken kattenkies

Het kan gebeuren dat je een afgebroken tand of kies bij je kat niet direct opmerkt. Veel katten houden pijn en ongemak lang verborgen voor hun baasje. Daarnaast is het lastig om goed in het bekje van je kat te kijken. Het is daarom belangrijk dat je klachten, veroorzaakt door gebitsproblemen bij je kat, tijdig signaleert.

Dit zijn symptomen waar je een afgebroken kies of tand bij je kat aan kunt herkennen:

  • Verandering in eetgedrag, zoals langzaam eten, knoeien of minder eten
  • Een harde, pijnlijke bult in de kaak of onder het oog
  • Uit de bek stinken
  • Pijnlijk bij aanraking van de kop, hiervan schrikken, blazen en/of zich terugtrekken

Afgebroken tand verwijderen bij kat

Wanneer je ziet dat er een tand is afgebroken bij je kat, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dierenarts bezoekt. Een afgebroken tand of kies is soms nog te redden, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn (binnen 48 uur na afbreken). De dierenarts zal beoordelen hoe ernstig de breuk is en of de zenuw bloot ligt. Vaak wordt er een dentale röntgenfoto gemaakt om te controleren of de wortel van de tand of kies nog intact is.

Soms is het nuttig dat de dierenarts je doorverwijst naar een tandheelkundig specialist, voor het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. In veel gevallen zal de dierenarts echter een gebroken tand bij je kat volledig verwijderen.

Behandeling van een afgebroken kies

Voor een passende behandeling van de gebroken tand of kies zal de dierenarts eerst een bekinspectie uitvoeren. Afhankelijk van factoren zoals het soort breuk en de gezondheidstoestand van je kat, zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals het reinigen van het gebit van je kat tot het volledig verwijderen van de gebroken kies of tand.

Voor complexe behandelingen kan de dierenarts je doorverwijzen naar een dierenarts met een specialisatie in tandheelkunde. Deze werken aan de afdeling “Kaakchirurgie & Stomatologie” van de Dierenziekenhuizen.

Veelgestelde vragen over afgebroken tanden bij katten

Hoe kun je een afgebroken kies herkennen?

Een afgebroken kies in het bekje van je kat is niet altijd goed zichtbaar. Zeker wanneer er maar een klein stukje is afgebroken, kan het lastig zijn dit te ontdekken. Let daarom goed op signalen die kunnen wijzen op problemen met het gebit. Zoals bijvoorbeeld veranderingen in het eetpatroon, een vieze adem, of pijn aan de bek of de kop.

Wat moet ik doen als mijn kat een stukje kies heeft afgebroken?

Wanneer je ziet dat je kat een stukje van de kies heeft afgebroken, is het raadzaam altijd een dierenarts te raadplegen. Ook een klein afgebroken stukje kan voor problemen zorgen, zoals een ontsteking of abces.

Hoe krijg ik de tanden van mijn kat schoon?

Houd het gebit van je kat schoon door dagelijks de tanden te poetsen met een katten tandenborstel. Wanneer je niet regelmatig tanden poetst, kan er tandplak en tandsteen aan het gebit van je kat hechten. Tandsteen is alleen met een professionele gebitsreiniging te verwijderen.