Gebitsreiniging bij je kat

Wanneer je kat gebitsproblemen heeft, zoals tandsteen of tandvleesontsteking, dan kan een gebitsreiniging door de dierenarts uitkomst bieden. Een professionele gebitsreiniging herstelt de mondgezondheid van je kat en voorkomt dat problemen zich uitbreiden. In dit artikel vertellen we wat een gebitsreiniging bij de dierenarts inhoudt.

Gebitsreiniging kat

Hoe belangrijk is een gebitsreiniging voor je kat?

Een goede gebitsreiniging is erg belangrijk voor de mondgezondheid van jouw kat. Wanneer je het gebit niet regelmatig schoonmaakt, kan er tandplak aan de tanden en kiezen kleven, wat uiteindelijk verandert in tandsteen. Dit is vaak de oorsprong van een hoop andere vervelende en pijnlijke gebitsaandoeningen, zoals ontstoken tandvlees (gingivitis) of parodontitis. Daarnaast kunnen gebitsproblemen voor ontstekingen elders in het lichaam zorgen. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Wanneer is het nodig het gebit professioneel te laten reinigen?

Je kunt het gebit van je kat schoonhouden door middel van het poetsen van de tanden. Maar wanneer dit niet, of niet voldoende, gebeurt, kan er een professionele gebitsreiniging door een dierenarts nodig zijn. Vermoed je dat jouw kat gebitsproblemen heeft? Ga dan voor een gebitscontrole langs bij de dierenarts. Deze kan de mondgezondheid van je dier controleren en goed achter in het bekje kijken. Het reinigen van het kattengebit door de dierenarts herstelt de mondgezondheid van jouw kat en voorkomt dat de problemen zich uitbreiden.

Wat kan je zelf doen om het gebit van je kat schoon te houden?

Het is belangrijk dat je de tanden en kiezen van je kat regelmatig poetst. Dit schoonhouden van het gebit kun je gewoon thuis doen, in de vertrouwde omgeving van je dier. Hoewel niet alle katten het poetsen prettig vinden, kan het er wel voor zorgen dat je het tandplak op tijd weg poetst en dat het gebit van je kat schoon blijft. Zo kun je een gebitsreiniging bij de dierenarts voorkomen. Lees hier hoe je tandenpoetsen bij je kat het beste kunt aanpakken.

Hoe ziet een gebitsreiniging voor een kat eruit?

Een professionele gebitsreiniging bij de kat gebeurt altijd onder narcose. Een gebitsreiniging is een precieze bezigheid die met speciale apparatuur uitgevoerd moet worden. Om goed tussen de tanden en kiezen en onder het tandvlees te kunnen schoonmaken, moet de kat erg stil liggen. Iets dat alleen onder narcose lukt. Daarnaast weet je met een narcose zeker dat je dier geen pijn voelt. Voor de narcose is het belangrijk dat je kat voor de gebitsreiniging een aantal uren niet heeft gegeten. De paraveterinair zal je hierop attenderen.

Onze dierenartsen maken gebruik van de meest veilige en moderne narcose- en bewakingsapparatuur. Meestal worden er dentale röntgenfoto’s van het gebit gemaakt zodat de tandheelkundig dierenarts ook de wortels en de binnenkant van de tanden en kiezen kan onderzoeken.

Wanneer je kat oud is, of een verhoogd narcoserisico heeft, kan de dierenarts je doorverwijzen naar een tandheelkundig specialist in een Dierenziekenhuis. Zij hebben meer specialistische apparatuur in huis, zowel voor de anesthesie (narcose) als voor de gebitsreiniging en eventuele kaakchirurgische handelingen. Hierdoor is er in het Dierenziekenhuis ook behandeling van complexe tandheelkunde mogelijk. Deze afdeling heet “Kaakchirurgie & Stomatologie”.

Wanneer de narcose voldoende is uitgewerkt mag je kat weer naar huis. Eventueel schrijft de dierenarts pijnstillers voor om thuis nog te geven.

Maak een afspraak voor je kat

Wanneer je twijfelt, of als je wil weten hoe het met de mondgezondheid van jouw kat is, maak dan een afspraak bij de dierenarts voor een gebitscontrole. Hierbij onderzoekt de dierenarts het gebit en de mondholte van je kat grondig. Indien nodig kan je direct een afspraak inplannen voor een professionele gebitsreiniging. Bij complexe gebitsproblemen, kan de dierenarts je doorverwijzen naar een Dierenziekenhuis bij jou in de buurt, waar ze naast de gebitsreiniging bij katten, bijvoorbeeld ook kaakchirurgie en complexe gebitsextracties verzorgen.

Wat zijn de mogelijke effecten van een gebitsreiniging?

Een gebitsreiniging bij de kat brengt nauwelijks risico’s met zich mee. Mogelijk kan je dier na de behandeling wat misselijk zijn van de narcose. Dit kan je voorkomen door je kat pas enkele uren na thuiskomst een heel klein beetje eten te geven en dit langzaam op te bouwen. Onze tandheelkundige dierenartsen hebben veel ervaring met het toedienen van narcose voor een gebitsreiniging bij de kat. Zij gebruiken veelal ook plaatselijke verdoving, zodat je kat niet heel diep onder narcose hoeft.

Soms kan het gebit of het tandvlees nog enkele dagen gevoelig zijn. Dit is met name het geval als er tanden of kiezen zijn getrokken. Geef je kat in dat geval enkele dagen zacht voedsel te eten in plaats van harde brokken. Na een week tot tien dagen kan je dier gewoon weer alles eten. Geef tijdens deze herstelperiode in geen geval een rauw vlees dieet!

Bij sommige ingrepen, zoals een complexe extractie (dit is het trekken van tand of kies), of bij kaakchirurgie, bestaat de mogelijkheid je kat een nachtje in het ziekenhuis te houden. Zo kan er gedurende de nacht goed opgelet worden dat er geen complicaties optreden. De meeste katten kunnen ‘s avonds gewoon weer naar huis.

De gemiddelde kosten van een gebitsreiniging voor kat

De gemiddelde kosten voor een gebitsreiniging bij de kat zijn afhankelijk van factoren als de leeftijd van het dier, welke gebitsproblemen er spelen, welke behandelingen er naast het reinigen nodig zijn en of er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden of niet. De prijs van een gebitsreiniging is dus geen vaste prijs. Wil je weten wat een gebitsreiniging bij jouw kat kost, dan kun je het beste een gebitscontrole bij een dierenarts bij jou in de buurt laten doen. Deze kan op basis van dit onderzoek een goede inschatting maken van de te verwachten kosten voor jouw kat.

Veelgestelde vragen over een gebitsreiniging bij katten

Hoe belangrijk is gebitsreiniging bij de kat?

Een gebitsreiniging bij de kat is erg belangrijk wanneer jouw kat gebitsproblemen heeft. Door het gebit schoon te maken en problemen op te lossen, voorkom je aandoeningen als tandvleesontsteking, parodontitis en losse tanden en kiezen. Een gezond gebit draagt bij aan een gelukkige kat!

Wat kost een gebitsreiniging van je kat?

Na het onderzoeken van het gebit van jouw kat, kan de dierenarts vaststellen wat de te verwachten kosten zullen zijn. Deze wisselen per dier, elke kat heeft een ander gebit. De kosten voor een gebitsreiniging bij de kat zijn dus niet vooraf te bepalen. Neem daarom contact op met je dierenarts voor een goede inschatting van de te verwachten kosten.

Hoe vaak moet je kat tandenpoetsen?

De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen, is door de tanden van je kat te poetsen met een katten tandenborstel. Doe dit bij voorkeur dagelijks, zodat tandplak steeds verwijderd wordt voordat het tandsteen kan worden. Omdat dit in praktijk soms niet mogelijk is, kan je ook enkele keren per week poetsen.