Hoe ziet een normaal gebit van een kat er uit?
Een kitten wisselt het melkgebit vanaf drie maanden leeftijd, totdat het ongeveer zes maanden oud is. Een volledig gebit van een volwassen kat bestaat uit twaalf snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen in de bovenkaak en zes in de onderkaak.
Het gebit van een kat hoeft niet wit te zijn, maar moet wel schoon zijn van tandplak en tandsteen. Daarnaast is het belangrijk dat het tandvlees van je kat gezond is. Dit is te herkennen aan een roze kleur zonder rode randen.
Hoe herken je gebitsproblemen bij de kat?
Om de mondgezondheid van je kat te controleren, zijn er een aantal symptomen waaraan je gebitsproblemen bij je kat kan herkennen. Bijvoorbeeld als je kat uit de bek stinkt. Of wanneer je dier veranderingen vertoont in het eetgedrag, of een minder vrolijk humeur heeft dan voorheen. Veel katten verbergen pijn aan het gebit. Wees dus alert op deze kenmerken.
Gebitsproblemen bij katten kunnen erg pijnlijk zijn en voor veel ongemak zorgen. Twijfel je aan de mondgezondheid van je kat? Neem dan altijd contact op met een dierenarts. Deze kan gebitsproblemen tijdig ontdekken en behandelen, zodat erger voorkomen wordt.
Welke gebitsproblemen kan een kat hebben?
We hebben de meest voorkomende gebitsproblemen bij de kat op een rij gezet:
Tandplak
Veel gebitsproblemen bij katten beginnen met de aanwezigheid van tandplak. Dit tandplak zit vol met bacteriën en wordt doorlopend afgezet op de tanden en kiezen van je kat. Wordt dit niet met enige regelmaat verwijderd, dan leidt dit tot ontsteking van het tandvlees.
Lees meer over tandplak bij de kat
Tandsteen
Tandplak dat niet verwijderd wordt, verandert na een poosje in tandsteen. Dit is te herkennen aan een gele of bruine, harde laag op de tanden of kiezen, meestal aan de rand van het tandvlees. Vanwege het ruwe oppervlak van tandsteen kan er zo nóg meer tandplak aanzetten, wat weer meer tandsteen veroorzaakt, enzovoort. Dit proces geeft een steeds grotere aanleiding tot gebitsproblemen.
Lees meer over tandsteen bij de kat
Tandvleesontsteking (gingivitis)
Wanneer het tandvlees van je kat rood en gezwollen eruit ziet, of gemakkelijk bloedt, is het ontstoken. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor deze pijnlijke aandoening bij katten.
Lees meer over tandvleesontsteking bij de kat
Chronische tandvleesontsteking en ontsteking van het mondslijmvlies (gingivitis stomatitis)
Is het tandvlees aanhoudend ontstoken en zijn er ook ontstekingen op het slijmvlies te vinden, bijvoorbeeld op de wangen of de lip, dan spreken we van gingivitis stomatitis.
Lees meer over chronische tandvleesontsteking (gingivitis stomatitis) bij de kat
Afgebroken tand
Katten hebben erg sterke tanden en kiezen. Ze zitten stevig vast in de kaak en zullen niet zomaar afbreken. Desondanks kan het toch gebeuren dat er een tand of kies afbreekt. Lees verder wat moet je doen als dit gebeurt.
Lees meer over afgebroken tanden en kiezen bij de kat
Hoe houd je het gebit van de kat gezond?
Een belangrijke manier om het gebit van je kat gezond te houden, is het tandenpoetsen. Hiermee voorkom je tandplak en tandsteen zo goed mogelijk. Dit zijn aandoeningen die het begin zijn van andere gebitsproblemen zoals tandvleesontsteking en parodontitis. Dit laatste is een ontsteking van het ophangingssysteem van de tand in het kaakbot, wat leidt tot losse tanden en kiezen.
Lees hier hoe je moet tandenpoetsen bij je kat
Door een regelmatige, preventieve verzorging van de tanden en kiezen, behoudt jouw kat een gezond gebit. En een gezond gebit draagt bij aan de algehele gezondheid van je dier. Begin zo vroeg mogelijk met tandenpoetsen, zodat je kat eraan went. Heeft je kat al tandsteen? Of helpt het tandenpoetsen niet voldoende? Mogelijk is er een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts nodig om het gebit goed schoon te krijgen.
Lees hier alles over een professionele gebitsreiniging bij je kat
Veelgestelde vragen over het gebit van de kat
Hoe vaak moet je het gebit van een kat reinigen?
Bij sommige katten is het nodig om het gebit eens in de twee à drie jaar bij de dierenarts te laten reinigen. Wanneer je de tanden van je kat regelmatig zelf poetst, is dit minder of zelfs helemaal niet nodig. Dit hangt af van de mondgezondheid van jouw kat. Wil je weten hoe het met de tanden en kiezen van jouw kat is? Maak dan een afspraak bij de dierenarts voor een gebitscontrole.