Tandenpoetsen bij je kat

Vanaf driejarige leeftijd neemt de hoeveelheid tandplak op het gebit bij katten snel toe. Tandplak, dat bestaat uit voedselresten met speeksel en bacteriën, wordt na een poosje omgezet naar tandsteen. Dit tandsteen is de basis voor veel gebitsproblemen bij katten. Het is dus belangrijk dat je tandplak regelmatig verwijdert. De beste manier om dit te doen, is door de tanden te poetsen.

Voor veel kattenbaasjes is dit echter een noodzakelijk kwaad. De meeste katten vinden tandenpoetsen niet leuk, of laten het zelfs helemaal niet toe. In dit artikel leggen we uit hoe je het tandenpoetsen bij je kat het beste kunt doen. Zo hoef je niet meer op te zien tegen het poetsen van de tanden van je kat.

Het belang van een gezond gebit bij je kat

Een groot deel van onze katten heeft problemen aan het gebit. Zoals net uitgelegd beginnen deze problemen meestal met de vorming van tandplak en tandsteen. Vooral tandplak is gemakkelijk over het hoofd te zien. Dit is een lichte, gelige laag die over de tanden en kiezen heen zit. Echter, de gevolgen ervan zijn niet te missen: tandsteen, pijnlijke ontstekingen aan het tandvlees, losse tanden en kiezen en zelfs ontstekingen elders in het lichaam. Een gezond gebit en gezond tandvlees zijn voor jouw kat dus van groot belang!

Hoe verzorg je het gebit van je kat?

Door de tanden van je kat regelmatig te poetsen kan tandplak en de daaruit volgende gebitsproblemen voorkomen worden. Dit poetsen kun je het beste met een katten tandenborstel of een vinger poetsdoekje doen. Daarnaast kan je gebitsverzorgende producten gebruiken, zoals speciale tandpasta, een mondspoel oplossing of dental doekjes.

Daarnaast is het belangrijk dat je gebitsproblemen bij je kat tijdig herkent, zodat erger voorkomen kan worden. Heeft je kat een slechte adem? Dit kan door tandplak, tandsteen of ontstoken tandvlees komen. Vermoed je dat je kat al gebitsproblemen heeft, laat je dier dan door een dierenarts onderzoeken. Mogelijk is dan tandenpoetsen niet voldoende en moet er een professionele gebitsreiniging bij je kat uitgevoerd worden.

Hoe vaak moeten de tanden van mijn kat gepoetst worden?

Je kunt de tanden van je kat het beste dagelijks poetsen. Probeer dit op vaste tijden te doen, bijvoorbeeld voordat je kat eten krijgt. Zo kan je het niet vergeten en raakt je kat op deze manier gewend aan de routine van het tanden poetsen. Lukt het poetsen niet, of gaat het moeizaam, probeer het dan enkele keren per week te doen. Hoe vaker tandenpoetsen bij je kat lukt, hoe beter.

Waarmee poets ik de tanden van mijn kat?

Er zijn verschillende producten waarmee je goed kunt tandenpoetsen bij je kat. Een vinger poetsdoekje is een handige manier om te starten. Dit doekje is een zachte huls die je om je vinger kan doen waarmee je de tanden en kiezen van je kat voorzichtig kan poetsen. Wanneer dit goed gaat kan je overstappen op een speciale katten tandenborstel.

Waar je ook mee begint, begin altijd rustig: laat de kat eerst aan het doekje of de borstel ruiken en begin altijd met de hoektanden. Deze zijn makkelijker te poetsen dan de kiezen. Let op: de neus van een kat is zeer gevoelig! Probeer deze tijdens het poetsen nooit aan te raken.

Lukt het niet met een borstel, maar met een doekje of gaasje wel? Blijf deze dan gebruiken. In dit geval kan je beter met iets poetsen dan met niets. De gebitsverzorging van je kat moet zeker geen gevecht worden.

Tandenborstel voor een kat

Het voordeel van een poetsdoekje is dat het zacht en flexibel is, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je jouw kat pijn doet wanneer hij of zij niet goed stil zit. De ruwe structuur zorgt voor een licht schurende werking op het gebit. Een kattentandenborstel is lang en heeft een kleine borstel, waarmee je beter bij de kiezen kunt komen. Op de kiezen zit vaak meer tandplak en tandsteen dan op de tanden.

Speciale kattentandpasta

Om het poetsen te vergemakkelijken kan je bij het poetsen ook kattentandpasta gebruiken. Deze smaakt aangenaam, gaat slechte adem tegen en stimuleert het natuurlijk afweersysteem in de mond. Ook mag deze tandpasta ingeslikt worden. Gebruik nooit tandpasta voor mensen! Buiten dat katten de mint smaak erg vies vinden, is fluoride gevaarlijk bij inslikken.

Tandgel voor een kat

Wanneer het tandenpoetsen (nog) niet lukt, is een andere optie het gebruik van tandgel. Deze smaakt ook lekker en heeft een antibacteriële werking. Het verzacht ook pijn aan het tandvlees. Let op: tandgel voorkomt geen tandproblemen! Heeft je kat al een gebitsprobleem, dan lost tandgel dit niet op. Een behandeling bij de dierenarts is dan aan te raden.

Stappenplan: zo poets je de tanden van jouw kat

Probeer de tanden van je kat te poetsen volgens dit stappenplan:

  • Begin met het masseren van de wangen van je kat. Zo leer je hem of haar dat het fijn is als je aan de wangen of het kopje zit. Door het masseren schuur je met de binnenkant van de wang zachtjes over de tanden en kiezen. Dit helpt al een beetje tandplak tegen te gaan. Ook stimuleer je de aanmaak van speeksel en de doorbloeding, waardoor de natuurlijke afweer in het bekje wordt versterkt. Probeer, als het masseren goed gaat, tijdens het masseren af en toe de lip van je kat een beetje op te tillen.
  • Leg vervolgens je ene hand zachtjes over de kop van je kat heen en til met je duim de bovenlip even op. Herhaal dit vaak, zonder het gebit aan te raken. Gaat dit goed dan kan je met de duim van je andere hand zachtjes over de tanden en het tandvlees gaan wrijven.
  • Wanneer dit goed gaat kan je dezelfde handeling verrichten, maar dan met wat katten tandpasta op je duim.
  • Gebruik hierna een verbandgaasje of speciaal poetsdoekje om je vinger heen en herhaal de handelingen.
  • Eventueel kun je nu overstappen op een tandenborstel voor katten, zodat je kunt gaan oefenen met het poetsen van de kiezen. Let op dat je steeds je wijsvinger op de bovenkant van de borstel houdt, zodat je niet kan uitschieten wanneer je kat zijn kop plotseling beweegt.
  • Beloon je kat na elke stap uitvoerig en houd de handelingen kort. Forceer niets, want dat werkt mogelijk juist averechts.

Je kat leren tandenpoetsen

Laat je kat altijd eerst wennen aan tandpasta voor katten, voordat je begint met het poetsen. Deze tandpasta heeft een aangename smaak, zodat katten de pasta snel accepteren. Begin met het aanbieden van een klein beetje pasta op je vinger. De meeste katten likken het er zo af. Heb jij zo’n kat die het niet wil proberen? Smeer dan een klein beetje pasta aan een van de mondhoeken. De tandpasta is plakkerig en de kat zal dit eraf gaan wassen en zo proeven dat het lekker smaakt. Wanneer je kat de pasta als een lekker extraatje gaat zien, kan je beginnen met poetsen.

Jong geleerd is oud gedaan! Het is raadzaam het tandenpoetsen bij je kat zo jong mogelijk te leren.
tandenpoetsen bij kat

Tandenpoetsen bij een kitten

Kittens hebben een klein bekje en zijn enorm beweeglijk. Het tandenpoetsen bij een kitten zal daarom niet gemakkelijk zijn. Toch is het raadzaam je kleintje al wel te laten wennen aan het feit dat je in het bekje kijkt en de tanden aanraakt. Je kunt ze leren dat het bij de dagelijkse verzorging hoort, zodat je de tanden op latere leeftijd goed kunt controleren en poetsen.

Als het tandenpoetsen niet lukt

Wanneer je alles hebt geprobeerd en het lukt nog niet om de tanden van je kat te poetsen, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Misschien is het tandvlees ontstoken? Dan doet poetsen natuurlijk pijn en zal je kat het niet toelaten. Of misschien is er al dusdanig veel tandsteen op het gebit aanwezig dat er eerst een gebitsreiniging onder narcose nodig is.

Ga bij twijfel of vragen altijd eerst met je kat naar de dierenarts. Hij of zij kan het gebit goed nakijken alvorens je verder gaat met het tandenpoetsen. Ook heeft de dierenarts meer tips voor het behoud van een gezond gebit bij je kat.

Veelgestelde vragen over tandenpoetsen bij katten

Hoe reinig ik het gebit van mijn kat?

Je kunt de tanden en kiezen van je kat schoon houden door ze enkele keren per week te poetsen. Eventueel aangevuld met het gebruik van gebit reinigende producten. Een ernstig vies gebit kan je het beste door de dierenarts op professionele wijze laten reinigen.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn kat poetsen?

Het beste is dat je de tanden en kiezen van je kat dagelijks poetst. In praktijk is dit vaak niet mogelijk. Houd dan enkele keren per week aan. Zo voorkom je dat tandplak omgezet wordt in tandsteen en voor gebitsproblemen zorgt.

Moet je het gebit van een kat poetsen?

Het poetsen van het gebit van je kat is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Hiermee houd je de mondgezondheid van je kat op peil, wat bijdraagt aan zijn algehele gezondheid. Lukt het poetsen thuis niet? Vraag dan je dierenarts om hulp!