Tandenpoetsen bij je kat

Voor veel kattenbaasjes is het een noodzakelijk kwaad: tandenpoetsen bij je kat. Toch raden dierenartsen sterk aan om het gebit van je kat met regelmaat te poetsen.

Vanaf driejarige leeftijd neemt de hoeveelheid tandplak bij katten snel toe. Tandplak wordt omgezet naar tandsteen. Dit is de basis voor gebitsproblemen bij katten, net als bij honden. De beste manier om tandplak tegen te gaan is tandenpoetsen. Wanneer je de volgende stappen onderneemt, hoef je niet meer op te zien tegen het poetsen van de tanden van je kat.

1. Wennen aan tandpasta

Er zijn verschillende tandenpasta’s voor katten te verkrijgen. Ze hebben een lekker smaakje, zodat katten de pasta snel zullen accepteren. Begin met het aanbieden van een klein beetje pasta op je vinger. De meeste katten likken het er zo af. Heb jij zo’n kat die het niet wil proberen? Smeer dan een klein beetje pasta aan een van de mondhoeken. De tandpasta is plakkerig en de kat zal dit eraf gaan wassen en zo proeven dat het lekker smaakt.

Wanneer je kat de pasta als een lekker extraatje gaat zien, kan je beginnen met poetsen. Gebruik nooit tandpasta voor mensen! Buiten dat katten de mint smaak erg vies vinden, is het gevaarlijk bij inslikken.

2. Wangen masseren

Begin met het masseren van de wangen van je kat. Zo leer je hem of haar dat het fijn is als je aan de wangen of het kopje zit. Door het masseren schuur je met de binnenkant van de wang zachtjes over de tanden en kiezen. Dit helpt al een beetje tandplak tegen te gaan. Ook stimuleer je de aanmaak van speeksel en de doorbloeding, waardoor de natuurlijke afweer in het bekje wordt versterkt. Probeer, als het masseren goed gaat, tijdens het masseren af en toe de lip van je kat een beetje op te tillen.

tandenpoetsen bij kat

3. Het tandenpoetsen bij je kat: begin rustig

Niet alle katten vinden het leuk als je aan hun kopje zit. Daarom is het belangrijk rustig te beginnen met het tandenpoetsen. Vanuit het masseren van de wangen kan je langzaam met je vinger over de tanden proberen te gaan wrijven. Gaat dit goed, verplaats dan je je vinger naar de kiezen. Gaat dit ook goed, dan kan je het gaan proberen met een gaasje rond je vinger met wat tandpasta erop. Beloon tijdens het poetsen met wat lekkers of speel tussendoor even met je kat. Houd de poetssessies kort en dwing je kat niet, dat werkt averechts.

4. Poetsdoekje of tandenborstel?

Er zijn verschillende producten om mee te poetsen. Een vinger poetsdoekje is een handige manier om te starten. Dit doekje is een zachte huls die je om je vinger kan doen waarmee je de tanden en kiezen van je kat voorzichtig kan poetsen. Doordat het doekje zacht is, hoef je niet bang te zijn dat je je kat pijn doet wanneer hij of zij niet goed stil zit. De ruwe structuur zorgt voor een licht schurende werking op het gebit. Wanneer dit goed gaat kan je overstappen op een speciale kattentandenborstel. Het voordeel van deze tandenborstel is dat je beter bij de kiezen kunt komen. Waar je ook mee begint, begin altijd rustig: laat de kat eerst aan het doekje of de borstel ruiken en begin als je gaat poetsen altijd met de hoektanden. Deze zijn makkelijker te poetsen dan de kiezen. Lukt het met een borstel niet maar met een doekje of gaasje wel? Blijf deze dan gebruiken. In dit geval kan je beter met iets poetsen dan met niets en het moet zeker geen gevecht worden.

Het poetsen lukt niet!

Wanneer je alles hebt geprobeerd en het lukt nog niet om de tanden van je kat te poetsen, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Misschien is het tandvlees ontstoken? Dan doet poetsen natuurlijk pijn en zal je kat het niet toelaten. Of misschien is er al dusdanig veel tandsteen op het gebit aanwezig dat er eerst een gebitsreiniging onder narcose nodig is. Ga bij twijfel of vragen altijd eerst met je kat naar de dierenarts. Hij of zij kan het gebit goed nakijken alvorens je verder gaat met het tandenpoetsen. Ook heeft de dierenarts meer tips voor een behoud van een gezond gebit bij je kat.

Geef in ieder geval niet te snel op! Katten hebben vaak lang de tijd nodig om ergens aan te wennen. Wanneer je met geduld handelt, zal je zien dat het poetsen van het gebit van je kat niet zo vervelend is als dat het lijkt.