Kat stinkt uit bek

Ruikt jouw kat plotseling erg uit de bek? Wanneer je kat uit de bek stinkt heeft dit altijd een oorzaak. Een slechte adem bij katten is namelijk niet normaal. Vaak komt de stank door problemen aan het gebit. Maar er zijn ook andere oorzaken te vinden, zoals een ziekte elders in het lichaam. Raadpleeg altijd een dierenarts als je kat uit de bek stinkt, zodat ontdekt wordt waar de vieze geur vandaan komt.

Kat stinkt uit bek

Waarom stinkt je kat uit de bek?

De reden waarom je kat uit de bek ruikt is in veel gevallen dus een gebitsprobleem. Hier merk je als baasje in het begin vaak niet veel van. Katten zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn en ongemak. Wanneer ze last hebben van de tanden, kiezen of het tandvlees, zullen veel katten lange tijd doen alsof er niets aan de hand is. Daarnaast is het vaak ook moeilijk om goed in het bekje van je kat te kijken. Om deze redenen kan een gebitsprobleem bij je kat te lang onopgemerkt blijven.

Mogelijke andere oorzaken van een slechte adem bij de kat

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je kat een slechte adem heeft. Bijvoorbeeld als er een onderliggende ziekte of aandoening speelt, zoals:

Het is raadzaam je kat altijd te laten onderzoeken door een dierenarts om te kijken wat de oorzaak is van de slechte adem.

Symptomen van gebitsproblemen bij de kat

Ondanks dat het vaak niet direct opvalt dat je kat gebitsproblemen heeft, zijn er meestal wel signalen die hierop kunnen wijzen. We hebben de meest voorkomende symptomen van problemen aan het gebit van je kat op een rij gezet.

  • Stinkende adem
  • Rood, gezwollen en snel bloedend tandvlees
  • Eetproblemen: minder eten, langzamer eten, blazen naar het voer, knoeien
  • Kwijlen
  • Slechte vachtverzorging
  • Met de pootjes langs de bek wrijven
  • Minder aanhankelijk
  • Agressief of juist angstig reageren op aanraking van de kop

Wat is de oorzaak van gebitsproblemen bij een kat?

Na elke maaltijd blijft er een klein beetje tandplak op het gebit van je kat achter. Katten kunnen dus, net als mensen, tandplak of tandsteen op de tanden en kiezen ontwikkelen. Wanneer dit niet verwijderd wordt, hecht zich steeds meer tandplak aan het gebit. Dit verkalkt tot tandsteen, wat harder is en moeilijker van de tanden af gaat. Door de aanwezigheid van tandplak en tandsteen ontstaan er ontstekingen en andere problemen in de bek. Zoals bijvoorbeeld gingivitis stomatitis, een zeer pijnlijke aandoening aan het tandvlees en de overige slijmvliezen in de bek van katten. Het is dus belangrijk het gebit van je kat regelmatig te controleren en schoon te houden door de tanden te poetsen.

Tandresorptie kat

Tandresorptie kan aanleiding geven tot meer aanzet van plak en ook minder zelfreinigend effect van de kauwbewegingen, omdat het zeer pijnlijk is. Het is een aandoening bij de kat (die overigens ook bij andere diersoorten kan voorkomen zoals bijvoorbeeld de mens),  waarbij de wortels, en uiteindelijk ook de tanden en kiezen zelf, langzaam oplossen. Het wordt ook wel Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies (FORL) genoemd. Dit is een zeer pijnlijke ziekte die niet te genezen is, maar wel gestabiliseerd kan worden.

Bij de voorste kleine kies links en rechts in de onderkaak heeft tandresorptie vaak wel een betere prognose, mits op tijd wordt ingegrepen. Dan wordt de pijnklacht snel opgelost en gaat het dier ook weer beter kauwen.

Slechte adem bij een kat behandelen

Wanneer je kat een slechte adem heeft door gebitsproblemen, is het raadzaam je kat door een dierenarts te laten behandelen. Gebitsproblemen zijn erg pijnlijk en gaan nooit vanzelf over. Vaak is een gebitsreiniging onder sedatie noodzakelijk. Op deze manier kan de dierenarts het gebit van de kat goed nakijken en grondig schoonmaken. Bijna altijd worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt om ook de wortels te kunnen onderzoeken.

Daarnaast wordt er vaak geadviseerd om thuis het gebit ook goed schoon te houden door de tanden te poetsen en eventueel gebitsverzorgende producten te gebruiken.

Zo kan je gebitsproblemen bij de kat voorkomen

Je kunt het beste voorkomen dat je kat gebitsproblemen ontwikkelt. Maar hoe doe je dit? Veel katten vinden het niet fijn als je het bekje of de tanden wil aanraken of onderzoeken. Toch ligt de oplossing bij het poetsen van de tanden en kiezen van je kat. Hoe je dat doet lees je hier. Daarnaast zijn er aanvullende andere manieren om gebitsproblemen voor te blijven:

  • Gebruik, naast het poetsen, ondersteunende producten die de mondgezondheid verbeteren. Zoals katten tandpasta, desinfecterende gel voor op het tandvlees of een mondspoeling.
  • Er bestaan kattenbrokken die helpen de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. De dierenarts kan je helpen de beste voeding voor jouw kat te zoeken.
  • Geef je kat bij voorkeur geen natvoer. Dit zorgt juist voor een snellere vorming van tandplak.
  • Het wordt afgeraden je kat suikerhoudend voedsel te geven.
  • Bezoek je dierenarts twee keer per jaar voor een gebitscontrole.

Vind hier meer informatie over gebitsverzorging bij je kat.

Veelgestelde vragen over een stinkende adem bij katten

Waarom stinkt mijn kitten uit zijn bek?

Wanneer je kitten tanden aan het wisselen is, kan je dier tijdelijk uit de bek stinken. Dit moet altijd snel weer over gaan. Blijft je kitten een vieze adem hebben, raadpleeg dan zeker een dierenarts. Zo weet je zeker dat je kleintje gezond is en blijft.

Hoe vaak moet je de tanden van een kat poetsen?

Het meest ideale is om dagelijks de tanden van je kat te poetsen. In de praktijk is dit vaak niet haalbaar, daarom is het ook voldoende om dit enkele keren per week te doen. Is je kat het poetsen niet gewend, vraag dan je dierenarts om advies.

Hoe kan ik de tanden van mijn kat poetsen?

Je kunt voor het poetsen van de tanden een speciale katten tandenborstel gebruiken, of een speciaal poetsdoekje. Is je kat het poetsen nog niet gewend, begin dan altijd met een poetsdoekje. Dit doekje voorkomt beter dat je je kat pijn doet. Forceer het poetsen nooit, want dit werkt averechts.