Allergie bij de kat

Katten kunnen net als wij mensen een allergie ontwikkelen. Deze allergie uit zich bij katten iets anders dan bij mensen. Huidproblemen en jeuk zijn de belangrijkste kenmerken van een allergie bij katten. Maar niet alle katten met jeuk hebben natuurlijk meteen een allergie. Hoe weet je nu wanneer je kat allergisch reageert?

Allergie bij de kat

Symptomen van een allergie bij de kat

  • Overmatig likken en wassen vanwege hevige jeuk.
  • Kale plekken en korstjes.
  • Ontstoken huid.
  • Veelvuldig met de kop schudden.
  • Korsten rondom de oren.
  • Verdikte gele of roze, soms natte en ontstoken plekken.

 

Wat is een allergie?

Allergieën komen bij mensen regelmatig voor. Iedereen kent wel iemand die bijvoorbeeld allergisch is voor pollen of hondenhaar. Maar katten kunnen ook allergisch zijn. Vaak wordt deze aandoening niet door de eigenaar herkend omdat de symptomen van een allergie bij katten anders zijn dan de symptomen van een allergie bij mensen.

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op één of meerdere stoffen van buitenaf. Deze stoffen noemen we allergenen. Mogelijke allergenen bij katten zijn voedingsstoffen, vlooien, schimmels, pollen of huisstofmijten. De klacht die je bijna altijd ziet bij een kat met een allergie is jeuk. Een allergie is een vervelende aandoening die niet te genezen is. Wel zijn er manieren om je kat zo min mogelijk last te laten hebben van de allergie.

Hoe weet ik dat mijn kat een allergie heeft?

Wanneer een kat allergisch reageert zijn er vaak klachten aan de huid te zien. Een enkele keer kan een allergie bij katten luchtwegklachten geven.

Mogelijke huidproblemen bij een allergie:

  • Overmatig likken en wassen vanwege de hevige jeuk. Hierdoor ontstaan kale plekken en korstjes over het hele lichaam.
  • De huid gaat ontsteken (miliaire dermatitis), met name op het achterlichaam. Vaak is hier de huid ook kaal.
  • Oorproblemen, te herkennen aan het veelvuldig met de kop schudden en korsten rondom de oren.
  • Er ontstaat een eosinofiel granuloom. Dit is een huidafwijking die gevormd wordt door bepaalde ontstekingscellen. Deze cellen worden actief bij een allergische reactie. De cellen scholen samen en veroorzaken dan een verdikte gele of roze, soms natte en ontstoken plek. Ze komen voor op typische plaatsen zoals de kin, de lip of de tong van de kat. Ook komen ze voor op de buik, in de liezen of in de knieholtes. Soms jeuken de plekken.

Als je zeker wil weten of je kat een allergie heeft, kan je het beste een afspraak maken bij de dierenarts. De dierenarts kan door het uitsluiten van andere aandoeningen een allergie bij je kat vaststellen. Voor sommige allergieën is een allergietest mogelijk.

Soorten allergie bij katten

Dit zijn de meest voorkomende allergieën bij katten.

Atopie

Atopie, of inhalatieallergie, komt het meeste voor bij katten. Bij atopie ontwikkelt de kat allergische klachten door omgevingsfactoren zoals huisstofmijt, boompollen of andere huisdieren. Lees hier meer over atopie bij de kat.

Vlooienallergie

Bij een allergie voor vlooien reageert het afweersysteem van de kat overdreven op het speeksel van vlooien. Wanneer de kat gebeten wordt door een vlo kan deze beet wekenlang jeuk opleveren. Lees hier meer over vlooienallergie bij de kat.

Voedselallergie

Heeft je kat last van een voedselallergie, reageert het lichaam op bepaalde bestanddelen in de voeding. Vaak zijn dit de eiwitten. Hierbij kunnen niet alleen huidproblemen ontstaan, maar ook maagdarmproblemen. Lees hier meer over voedselallergie bij de kat.

Behandelingen

Welke behandelmethode toegepast wordt hangt af van de diagnose die de dierenarts stelt.

  • In het geval van een atopie kan een hyposensibilisatie uitkomst bieden. Dit wordt ook wel immunotherapie genoemd. Hierbij wordt er een oplossing gemaakt waarin de stoffen zitten waar de kat allergisch voor is. Deze oplossing wordt met regelmaat via een injectie toegediend, waarbij de hoeveelheid langzaam opgevoerd wordt. Op deze manier went het lichaam van de kat langzaam aan het allergeen. Wanneer deze methode niet werkt, zal er jeukstillende medicatie voorgeschreven worden, ondersteund door een supplement om de huidbarrière te versterken.
  • Wanneer je kat allergisch is voor vlooien is een goede en preventieve vlooienbestrijding de enige oplossing. Eventueel tijdelijk ondersteund door een injectie die de jeuk tegen gaat.
  • Bij een voedselallergie zal er een eliminatiedieet opgesteld worden. Hiermee wordt er uitgezocht voor welk eiwit de kat allergisch is.

Wil je meer informatie over allergie bij de kat? Of vermoed je dat je kat last heeft van een allergie? Raadpleeg dan je dierenarts! Vind er hier een bij je in de buurt.