Een tand uit de bek van een volwassen hond

Een totaal afgebroken tand bij een volwassen hond, kan dat gebeuren bij honden? Het antwoord is ja. Zeker bij honden die erg fanatiek spelen of vechten, kan er een volledige tand met wortel losbreken. Ook uit een gezond gebit.

Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar als het jouw hond wel overkomt, wat kan je dan doen om de tand te behouden?

Tand uit de bek bij een volwassen hond

Bezoek zo snel mogelijk je dierenarts en probeer niet zelf de tand terug te zetten. Dan is de kans op genezing het grootst.

 

Tand uit de bek van je hond: snelle actie is vereist!

Is er een hele tand uit de bek van je hond is gevallen, zoek deze dan zo snel mogelijk op en pak hem voorzichtig op. Net als bij mensen die een tand verliezen mag de wortel van de tand niet aangeraakt worden, omdat hier het kwetsbare wortelvlies zit. Wanneer het wortelvlies beschadigt, wordt de kans op genezing na terugplaatsing een stuk kleiner. Pak de tand dus altijd op bij het glazuur. Spoel de wortel van de tand af met wat melk en zorg dat de wortel verder niets raakt en vochtig blijft. Dit kan je doen door de tand in een bekertje met melk te leggen. Geen melk bij de hand? Een mespuntje zout opgelost in een glas lauw water werkt ook.

Rijd nu zo snel mogelijk naar de dierenarts. Plaats de tand nooit zelf terug want het bot in de kaak kan ook beschadigd zijn. De kans dat de tand terug vastgroeit is ook het grootst wanneer de dierenarts dit doet.

Het komt ook voor dat de losse tand van je hond nog wel in de bek zit, maar helemaal scheef staat. Ook in dit geval is het goed zo snel mogelijk de dierenarts te bezoeken.

Hoe kan mijn hond een tand verliezen?

Zoals al eerder genoemd kan een hond tijdens het spelen of vechten een tand verliezen. Meestal is dit een hoektand, omdat deze lang is en meer uitsteekt dan de andere tanden. Wanneer hier een hele grote kracht op uitgeoefend wordt, kan het bot rondom de tand afbreken. Wees nu niet té bezorgd, want dit gebeurt niet zomaar tijdens het spelen. Deze kracht ontstaat alleen als de tand bijvoorbeeld ergens achter blijft hangen.

Een tand kan ook uitvallen wanneer je hond tandvleesontsteking heeft ten gevolge van een gebit met veel tandplak of tandsteen. Wanneer dit het geval is, zal de tand niet terug te plaatsen zijn. Het is wel goed om de rest van het gebit van je hond te laten reinigen door een dierenarts, om verlies van andere tanden en kiezen te voorkomen. Poets het gebit van je hond dagelijks om verdere problemen te voorkomen.

Behandeling door de dierenarts

Wanneer je de tand op de goede manier hebt bewaard, dan kan de dierenarts deze terug proberen te plaatsen. Dit gebeurt onder narcose, want ook het bot rondom de afgebroken tand zal behandeld moeten worden.

Kans op genezing

Pas na een aantal weken weet je of de tand goed terug vastgegroeid is. Wanneer het wortelvlies en de zenuw niet beschadigd zijn en je bent op tijd naar de dierenarts gegaan, dan is de kans hierop het grootst. Aarzel dus niet en bezoek altijd direct de dierenarts als je hond een tand heeft verloren.