Gebitsproblemen hond

Veel honden hebben last van gebitsproblemen. Deze beginnen vaak met de vorming van tandplak en tandsteen, waarna er verschillende andere aandoeningen in de mondholte ontstaan. Soms is er een probleem aan het gebit door een verkeerde stand van het gebit. Gebitsproblemen bij je hond zijn vaak erg pijnlijk en gaan niet vanzelf over. In dit artikel vertellen we hoe je kunt ontdekken dat jouw hond last heeft van het gebit.

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

Wanneer je de tanden van je hond niet poetst, zal er na verloop van tijd tandplak op de tanden en kiezen neerslaan. Tandplak is een gelig laagje dat aan de tanden en kiezen kleeft en bestaat uit bacteriën, speeksel en voedselresten. Wanneer je dit tandplak niet verwijdert, verandert het in tandsteen. Dit is een dikkere, hardere laag op het gebit en zorgt voor veel problemen in de bek van je hond.

Symptomen gebitsproblemen bij de hond

De symptomen van gebitsproblemen bij de hond lopen zeer uiteen. De kenmerken hangen af van de aard van de problemen en in welk stadium ze zich bevinden. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van problemen aan het gebit van je hond:

 • Een stinkende adem
 • Ontstoken tandvlees
 • Aan een kant van de bek kauwen
 • Voedsel laten staan, voedsel knoeien
 • Meer kwijlen dan anders
 • Kop scheef houden
 • Langs de bek wrijven met de voorpoot
 • Vreemd gedrag tijdens het eten, zoals het eten omgooien of schrikken van het voer
 • De aanwezigheid van tandplak of tandsteen op het gebit
 • Verandering van humeur: chagrijnig zijn, minder zin om te spelen
 • Pijnlijke of boze reactie bij aanraking van de bek of de kop

Soorten gebitsproblemen bij honden

Er zijn veel verschillende soorten gebitsproblemen bij honden. Deze problemen kunnen zich in de hele mondholte bevinden, dus niet alleen aan de tanden en kiezen maar bijvoorbeeld ook aan het tandvlees.

Waaraan herken je of het tandvlees van de hond een ontsteking heeft?

Gezond tandvlees bij honden hoort mooi roze te zijn. Wanneer het tandvlees ontstoken is, kun je dit herkennen doordat het rood en/of gezwollen is en makkelijk bloedt. Andere kenmerken van tandvleesontsteking bij de hond zijn:

 • Een vieze geur uit de bek
 • Minder eetlust
 • Kwijlen
 • Met de voorpoot langs de bek wrijven
 • Pijnlijk bij aanraken of tandenpoetsen

Slijtage aan de tanden van een hond

Door eten en spelen slijten er langzaamaan steeds meer laagjes van de tanden en kiezen af. Bij oudere honden is slijtage van de tanden niet bijzonder. Maar wanneer slijtage te snel plaatsvindt, kan het wortelkanaal open komen te liggen. Het wortelkanaal en zelfs de kaak kunnen hierdoor ontsteken, wat zeer pijnlijk is. Probeer daarom je hond beperkt te laten spelen met ruwe voorwerpen zoals stokken en vermijd spelen met stenen. Ook tennisballen zijn bij slijtage berucht vanwege het schurende zand dat aan de bal blijft hangen.

Afgebroken tand bij een hond

Als er een tand afbreekt bij je hond, komt het zenuwkanaal dat binnenin de tand zit mogelijk bloot te liggen. In deze open verbinding dringen dan bacteriën binnen die een ontsteking veroorzaken. De afgebroken tand kan zelfs volledig afsterven. Als er een tand bij je hond is afgebroken is het dus belangrijk dat je altijd een dierenarts bezoekt.

Hoe herken ik een glazuurbeschadiging?

Wanneer je hond een glazuurbeschadiging op de tanden of kiezen heeft, is dit te herkennen aan een vlek of verkleuring op de tand die steeds donkerder wordt. Een glazuurbeschadiging is meestal het gevolg van een trauma. Op de plek van de beschadiging is het glazuur zwakker, waardoor er onder andere een gaatje (cariës) kan ontstaan, of de zenuw zelfs kan gaan ontsteken.

Gebitsproblemen hond

Gebitsproblemen voorkomen bij een hond

De meeste gebitsproblemen bij de hond zijn te voorkomen door de tanden en kiezen van je dier regelmatig te poetsen. Doe dit minimaal een keer per dag. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig een gebitscontrole door de dierenarts te laten doen. Hij of zij kan beter in de bek kijken en ook de achterste kiezen en de mondholte goed controleren. Indien nodig kan er een gebitsreiniging gedaan worden, waarbij het gebit onder narcose grondig gecontroleerd en schoongemaakt wordt.

Soms komt het voor dat de stand van de tanden en kiezen voor problemen aan het gebit zorgen. Een verwijzing naar een tandheelkundig dierenarts kan dan noodzakelijk zijn.

Veelgestelde vragen over gebitsproblemen bij honden

Wat kost gebitsreiniging bij de hond?

De kosten van een gebitsreiniging lopen uiteen en hangen af van de grootte van je hond, de leeftijd en wat er allemaal moet gebeuren. Ze bestaan uit een narcose, eventueel het verwijderen van tanden of kiezen en natuurlijk de gebitsreiniging. Een narcose is noodzakelijk zodat je hond goed stil ligt en niets voelt van de behandeling. Vraag je dierenarts om een overzicht van de te verwachten kosten bij jouw hond.

Hoe vaak moet je het gebit van een hond reinigen?

Het kan nodig zijn de tanden en kiezen van je hond eens in de twee à drie jaar bij de dierenarts te laten reinigen. Wanneer je de tanden van je hond regelmatig poetst, is het mogelijk minder of helemaal niet nodig. Dit hangt af van de mondgezondheid van je hond. Wil je weten hoe het met het gebit van jouw hond gesteld is, maak dan een afspraak voor een gebitscontrole.