Ontstoken tandvlees kat

Ontstoken tandvlees bij de kat komt regelmatig voor. De randen van het tandvlees zijn gezwollen en rood en soms erg pijnlijk. Het wordt ook wel gingivitis genoemd en moet altijd verholpen worden door de dierenarts. Een tandvleesontsteking kan namelijk voor andere gebitsproblemen zorgen. Indien onbehandeld, zorgt een gingivitis voor onomkeerbare schade aan het gebit van je kat!

Ontstoken tandvlees kat

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees bij je kat?

Tandvleesontsteking bij de kat kan ontstaan door een reactie van de slijmvliezen in de bek op tandplak. Ondanks dat je tandplak soms niet ziet zitten, kan je kat er dus wel last van hebben. Een andere oorzaak voor tandvleesontsteking is de aanwezigheid van een virus in de mondholte, mogelijk in combinatie met een lage weerstand. Sommige katten hebben van jongs af aan al last van gingivitis.

Wat zijn de symptomen van een tandvleesontsteking bij de kat?

Hoewel het mogelijk lastig is een tandvleesontsteking bij je kat te herkennen, zijn er wel symptomen die wijzen op de aanwezigheid ervan. Dit zijn kenmerken van een tandvleesontsteking bij katten:

  • Rood, gezwollen of pijnlijk tandvlees
  • Tandvlees dat snel bloedt
  • Terugtrekkend tandvlees
  • De aanwezigheid van tandplak en tandsteen op het gebit
  • Wanneer je kat uit de bek stinkt is dit een aanwijzing voor ontstoken tandvlees
  • Moeizaam eten, geen zin om te eten
  • Vermageren

Is gingivitis besmettelijk?

Tandvleesontsteking, ofwel gingivitis bij de kat, is een aandoening die niet besmettelijk is voor andere dieren. Het virus dat gingivitis kan veroorzaken is echter wel besmettelijk. Het is dus raadzaam altijd de oorzaak van gingivitis bij je kat op te sporen, zodat je zeker weet of het besmettelijk is of niet.

Tandvleesontsteking bij katten behandelen

Wanneer het tandvlees van jouw kat ontstoken is, moet dit behandeld worden door een dierenarts. Deze zal door middel van een professionele gebitsreiniging het tandplak en tandsteen verwijderen en ook andere gebitsproblemen oplossen. Indien nodig wordt er een dentale röntgenfoto gemaakt en worden losse tanden en kiezen verwijderd. Een gebitsreiniging gebeurt altijd onder narcose.

Wanneer tandvleesontsteking niet verholpen wordt, bestaat de kans dat je kat last krijgt van parodontitis. Hierbij is de ontsteking van het tandvlees uitgebreid tot in het ophangingssysteem van de tand in het kaakbot, waardoor het tandvlees zich terugtrekt. In de vrijgekomen holtes kunnen bacteriën zich ophopen, waardoor tanden en kiezen los komen te staan. Ook kan je kat last hebben van gingivitis stomatitis; een pijnlijke aandoening die niet zomaar verholpen kan worden.

Tandvleesontsteking bij een kat voorkomen

Om te voorkomen dat je kat opnieuw tandvleesontsteking krijgt, moet je de tanden van je kat dagelijks poetsen. Daarnaast helpt het als je een tot twee keer per jaar met je kat naar de dierenarts gaat voor een gebitscontrole. De dierenarts kan dan gebitsproblemen, maar ook andere aandoeningen in de mondholte, vroeg ontdekken waardoor de kans op een passende behandeling groter wordt.

Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees bij de kat

Kan je ontstoken tandvlees zelf behandelen bij een kat?

Ontstoken tandvlees bij je kat kan je niet zelf behandelen. Dit kan enkel door een dierenarts gedaan worden, die hier de juiste apparatuur en narcosemiddelen voor heeft. Wel kan je proberen tandvleesontsteking bij je kat te voorkomen. Dit doe je door het gebit dagelijks te poetsen met een katten tandenborstel.