Tandplak kat

Tandplak is een dun laagje dat na het eten van elke maaltijd achterblijft op de tanden en kiezen van je kat. Het zit vol met zit vol met bacteriën die pijnlijke problemen in de bek van je kat veroorzaken, zoals ontstekingen. Door de tanden van je kat regelmatig te poetsen voorkom je dat tandplak aan de tanden en kiezen blijft kleven en dat er tandsteen ontstaat.

Tandplak kat

Hoe ontstaat tandplak bij katten?

Tandplak bij katten bestaat uit speeksel, vermengd met achtergebleven bacteriën uit etensresten. Als je de tanden van je kat niet poetst, blijft er steeds een beetje tandplak achter op het gebit van je dier. De tandplak verandert na een poosje in tandsteen. Dit is nog moeilijker te verwijderen dan tandplak, omdat het een stuk harder is. Ook is tandsteen ruwer, waardoor er hier makkelijker weer tandplak aan blijft kleven. De vorming van tandplak bij katten is niet te voorkomen. Wel kan je problemen die ontstaan door tandplak voorblijven, door de tanden van je kat te poetsen, zodat je het tandplak verwijdert.

Hoe herken je tandplak bij katten?

Tandplak is gemakkelijk over het hoofd te zien, omdat het lastig is om goed in de bek van je kat te kijken. Daarnaast begint tandplak als een kleurloos, licht gelig laagje op de tanden en kiezen, waardoor je het mogelijk niet goed kunt zien. Er zijn wel signalen die kunnen wijzen op tandplak bij katten:

  • Gele of bruine verkleuring van de tanden en kiezen
  • Een slechte adem, je kat stinkt uit de bek
  • Rood, gezwollen en pijnlijk of bloedend tandvlees
  • Verminderde eetlust, langzaam eten
  • Gewichtsverlies

Wil je weten of je kat last heeft van tandplak? Wrijf dan eens zachtjes met een wit gaasje over de tanden of kiezen van je dier. Wanneer er een gele of bruine aanslag op het gaasje zit, dan is dit tandplak.

Wat zijn de mogelijke effecten van tandplak bij katten?

Wanneer tandplak niet van de tanden en kiezen verwijderd wordt, tast het de mondgezondheid van je kat aan. Naast een slechte adem, krijgt je kat last van ontstoken tandvlees (gingivitis). Dit is een erg pijnlijke aandoening en kan zich, indien onbehandeld, uitbreiden tot parodontitis. Parodontitis is een ontsteking van de (dieper gelegen) ondersteunende weefsels en het kaakbot. Ook kan het tandvlees zich terugtrekken, waardoor het gebit los kan komen te staan.

Andere problemen die kunnen ontstaan door de aanwezigheid van tandplak en tandsteen, zijn ontstekingen elders in het lichaam. De bacteriën uit de mondholte dringen dan de bloedbaan van de kat binnen, waardoor ze vastlopen in de kleine netwerken van haarvaten. Zo kunnen er zelfs ontstekingen aan de hartkleppen en nieren ontstaan.

Tandplak bij de kat verwijderen

Door het poetsen van het gebit van je kat kun je tandplak op tijd verwijderen, voordat het verdere schade aanricht. Wanneer dagelijks poetsen niet lukt, is enkele keren per week ook voldoende. Als je kat het poetsen niet gewend is, zal je dier mogelijk weerstand ertegen bieden. Begin daarom altijd erg rustig met poetsen en doe dit zonder dwang. Gebruik een zacht tandendoekje of een speciale, zachte katten tandenborstel. Beloon je kat uitvoerig als het goed gaat. Wanneer je het tandenpoetsen op jonge leeftijd al introduceert, zal het op latere leeftijd ook gemakkelijker gaan.

Is er al te veel tandplak en tandsteen gevormd, dan krijg je dit er niet meer af met een tandenborstel. Een gebitsreiniging bij de dierenarts is dan noodzakelijk. Je kat krijgt dan een narcose, waarna de dierenarts met speciale apparatuur het gebit goed kan nakijken en professioneel kan reinigen. Eventueel worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt, om het gebit nog beter te controleren.

Hoe kan je tandplak bij de kat voorkomen?

Door het poetsen van de tanden kun je tandplak bij je kat voorkomen. Als dit niet lukt dan kan je gebitsverzorgende producten gebruiken, zoals verzachtende en antibacteriële tandgel of mondspoel oplossing voor katten. Een andere optie is je kat dieetbrokken van de dierenarts te geven die helpen tandplak en tandsteen tegen te gaan.

Lukt het poetsen niet? Of heb je andere vragen over het voorkomen van tandplak bij je kat? Wacht niet af, maar vraag je dierenarts om raad.

Veelgestelde vragen over tandplak bij katten

Hoe vaak moet je het gebit van een kat reinigen?

Als je het gebit van je kat regelmatig poetst, voorkom je dat er tandplak en tandsteen aan de tanden en kiezen hecht. Wanneer dit niet lukt, kun je het tandsteen dat gevormd wordt enkel laten verwijderen door middel van een gebitsbehandeling onder narcose, bij de dierenarts.

Hoe herken je gebitsproblemen bij katten?

Veel katten laten niet merken dat ze last hebben van gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk dat je de volgende kenmerken van gebitsproblemen bij je kat goed in de gaten houdt: stinkende adem, gele of bruine aanslag op het gebit, verminderde eetlust, langzaam eten en/of kwijlen, gevoelig gebit bij aanraking (ook van de kop), met een pootje over de bek wrijven.