Tandsteen kat

Kijk jij weleens goed naar de tanden en kiezen van je kat? Veel katten vinden het niet leuk als je in het bekje probeert te kijken. Hierdoor blijft de aanwezigheid van tandsteen vaak lang onopgemerkt, waardoor je kat serieuze gebitsproblemen kan krijgen. In dit artikel gaan we dieper in op tandsteen bij katten en wat je eraan kunt doen.

Tandsteen kat

Wat is de oorzaak van tandsteen bij de kat?

Elke keer als jouw kat iets eet, blijft er een klein laagje tandplak achter op de tanden en kiezen. Wanneer dit tandplak niet weggehaald wordt, verandert het uiteindelijk in tandsteen. Dit is een harde laag van gemineraliseerde tandplak die zich op het gebit vastzet. Tandsteen bij katten veroorzaakt veel andere problemen en is lastig te verwijderen. Het is daarom belangrijk dat je de vorming van tandsteen bij je kat voorkomt.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen voor de kat?

Wanneer je kat tandsteen heeft, kan dit vervelende gevolgen hebben. Er kan een ontsteking in het tandvlees ontstaan, waardoor het zich terugtrekt en er parodontitis ontstaat (een gevorderde ontsteking die onherstelbare schade kan aanrichten). Ook kunnen onderliggende weefsels in de kaak ontsteken en kunnen er tanden en kiezen los gaan staan. Daarnaast kunnen er bacteriën uit de ontstekingen van de slijmvliezen in de bloedbaan van je kat terechtkomen. Deze bacteriën lopen uiteindelijk vast in de minuscule netwerken van haarvaten, waar ze vervolgens ook ontstekingen veroorzaken. Dit kan in organen gebeuren zoals het hart of de nieren.

Tandsteen bij de kat herkennen

Doordat het lastig is om goed in de bek van je kat te kijken, wordt tandsteen vaak pas laat ontdekt. Terwijl naar schatting 70% van de katten ouder dan drie jaar last heeft van gebitsproblemen zoals tandsteen! Het is dus belangrijk te weten hoe je tandsteen bij katten herkent. We hebben de meest voorkomende kenmerken opgesomd:

 • Gele of bruine aanslag op de tanden en kiezen.
  Wanneer je de tanden en kiezen van je kat bekijkt, kun je tandsteen herkennen als een gelige of bruine verkleuring die meestal aan de rand van het tandvlees zit.
 • Een slechte adem, je kat stinkt uit de bek.
  Omdat er in een tandvleesontsteking veel bacteriën zitten, kunnen deze zich ophopen tussen de kiezen. Hier komt een vieze lucht vanaf die je kunt ruiken bij je kat.
 • Rood, gezwollen en pijnlijk of bloedend tandvlees.
  Dit wijst op een tandvleesontsteking, mogelijk veroorzaakt door het tandsteen.
 • Verminderde eetlust, langzaam eten, knoeien.
  Katten laten niet snel zien dat ze pijn lijden. Wanneer je een verandering van het eetpatroon ziet bij je kat, zoals langzamer eten, of veel knoeien, kan dit wijzen op gebitsproblemen.
 • Gewichtsverlies.
  Wanneer de tandsteen niet verwijderd wordt, zal je kat uiteindelijk steeds moeilijker kunnen eten en hierdoor gewicht verliezen.

Ook veel oudere katten hebben klachten die met een ongezond gebit te maken kunnen hebben. Zie je een van deze kenmerken bij jouw kat? Wacht dan niet af en raadpleeg een dierenarts.

Gedragsverandering kat

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Let daarom goed op het gedrag van je kat. Zie je gedragsveranderingen? Deze komen altijd ergens vandaan en zijn een reden tot een onderzoek bij de dierenarts. Deze gedragsveranderingen kan je zien bij een kat met gebitsproblemen:

 • Zich meer terugtrekken of verstoppen.
  Verstopt je kat zich ineens? Of staat hij niet meer vooraan tijdens etenstijd? Een kat die pijn heeft of zich niet lekker voelt zal zich minder laten zien en terugtrekken.
 • Geen zin om te spelen.
  Wanneer je kat normaal graag speelt en dit niet meer wil, kan dit komen door gebitsproblemen.
 • Schrikreactie, of zelfs agressie.
  Wanneer er problemen in de bek zijn kan je kat zelfs schrikken, of zelfs agressief reageren bij aanraking van de kop. Ook kan je dier uit het niets grommen of blazen.
 • Veranderingen in het eetgedrag.
  Moeizaam of erg langzaam eten, het knoeien van voedsel, geen harde voeding meer willen eten, het kan allemaal door pijn aan het gebit komen.
 • Met de pootjes langs het bekje vegen.
  Vooral na het eten kan dit gedrag te zien zijn.

Tandsteen bij katten verwijderen

Wanneer je kat tandsteen heeft, is het raadzaam dit zo snel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat er andere problemen aan het gebit van je dier ontstaan. Tandsteen gaat niet vanzelf over en is te hard om zelf weg te halen. Door middel van een professionele gebitsreiniging kan de dierenarts het tandsteen bij je kat goed en volledig verwijderen. Dit gebeurt onder narcose. Op deze manier kan het gebit onderzocht en gereinigd worden, zonder dat je kat het voelt. Meestal maakt de dierenarts dentale röntgenfoto’s om het gebit volledig te controleren.

Tandsteen bij je kat voorkomen

Door de tanden van je kat te poetsen kan je de vorming van tandsteen voorkomen. Zo verwijder je alle tandplak op tijd, waardoor het niet in tandsteen verandert. Het tandenpoetsen kan echter een ingewikkelde klus zijn. Leer je kitten dit al jong aan, zodat het op latere leeftijd ook beter lukt. Is je kat al ouder, laat je dier dan langzaam wennen aan de gebitsverzorging. Lees hier meer over tandenpoetsen bij je kat.

Daarnaast kan je gebitsverzorgende producten gebruiken, zoals desinfecterende gel of mondspoeling. Ook zijn er speciale brokken die de vorming van tandplak en tandsteen afremmen. Vraag je dierenarts om advies.

Veelgestelde vragen over tandsteen kat

Kan je tandsteen bij je kat zelf verwijderen?

Tandsteen is te hard om zelf te verwijderen. Daarnaast is de kans dat je het tandvlees of de glazuurlaag beschadigt aanwezig. Ook kan je je kat pijn doen. Laat het verwijderen van tandsteen altijd over aan een dierenarts.

Wat kost tandsteen verwijderen bij een kat?

Tijdens een gebitsreiniging wordt al het tandsteen bij je kat op professionele wijze door de dierenarts verwijderd. De kosten hiervan lopen uiteen en hangen af van de leeftijd van je kat en de mondgezondheid. Kosten bestaan uit een narcose, het reinigen van het gebit en eventueel het verwijderen van tanden of kiezen. Meestal worden er ook dentale röntgenfoto’s gemaakt. Vraag je dierenarts om een overzicht van de te verwachten kosten bij jouw kat.

Hoe krijg ik de tanden van mijn kat schoon?

Poets het gebit van je kat met een speciale katten tandenborstel en tandpasta. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, deze is giftig voor katten! Wanneer poetsen niet lukt, kan je eventueel antibacteriële tandgel proberen. Als dit ook niet helpt het gebit van je kat schoon te houden, is een gebitsbehandeling bij de dierenarts een oplossing.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn kat poetsen?

Wanneer het tanden poetsen goed lukt, kun je dit het beste dagelijks doen bij je kat. Koppel het aan iets leuks, zoals een lekker hapje of een lange kroelbeurt. Als je kat het poetsen niet leuk vindt, is enkele keren per week ook voldoende om de tanden schoon te houden.