Hoe ziet een normaal gebit van de hond eruit?
De tanden en kiezen in de boven- en onderkaak van een hond horen bij een normaal gebit een scharende werking te hebben. De hoektanden van de onderkaak vallen net voor die van de bovenkaak en de snijtanden van de onderkaak vallen net achter die van de bovenkaak. De kiezen boven en onder vallen precies om en om in elkaar, waarbij de bovenkaakskiezen wat aan de buitenzijde van die van de onderkaak vallen. Zo heeft het hele gebit een scharende werking.
Dit scharende gebit was nodig om als wolf een prooi goed te kunnen verwerken, het vlees te kunnen “knippen”. Onze huishonden hebben dit feitelijk nauwelijks meer nodig. Toch wordt dit gebit nog steeds als een normaal gebit bij de hond beschouwd. Bij een normale stand van het gebit heeft de hond gezond, roze tandvlees, een in elkaar passend gebit en geen pijn aan de bek of de kaken.
Hoe herken je een overbeet bij honden?
Een overbeet bij honden is te herkennen aan de onderkaak die korter is ten opzichte van de bovenkaak. Er zijn hondenrassen die vaker last hebben van een overbeet. De problemen ontstaan dan vaak al op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld een hoektand die in het gehemelte prikt, waardoor de hond problemen krijgt met eten. Het is dan ook raadzaam om minimaal een keer per maand met je puppy naar de dierenarts te gaan om het groeiende gebit te laten nakijken. Wanneer de dierenarts al jong een overbeet constateert, kan dit meestal nog bijgestuurd worden. Hierdoor zijn diverse orthodontische ingrepen voorhanden. Op latere leeftijd kan de dierenarts het gebit alleen nog corrigeren door tanden en kiezen te trekken die hinderlijk zijn, of pijn veroorzaken.
Dit zijn kenmerken van een overbeet bij honden:
- Problemen met eten, zoals minder eten, eten laten staan, knoeien
- Met de poot langs de bek wrijven
- Een slechte adem
- Pijn aan het gebit
Lees hier meer over gebitsproblemen bij honden.
Wat zijn mogelijke gevolgen van een overbeet bij honden?
Een afwijkende stand, zoals een overbeet, kan drastische gevolgen hebben voor je hond. Zo zal er sneller tandplak en tandsteen gevormd worden, dat weer zorgt voor tandvleesontsteking, parodontitis en losse tanden en kiezen. Ook kan er een hoektand in het gehemelte prikken, waardoor er wonden ontstaan en de hond pijn heeft bij het kauwen. Soms zo erg dat de hond minder gaat eten en gewicht verliest.
Wat kan je doen tegen een overbeet bij de hond?
Een goede gebitsverzorging is extra belangrijk bij honden met een overbeet. Doordat er bij deze honden tussen de tanden en kiezen vaak minder ruimte is, hoopt er zich hier gemakkelijk vuil en tandplak op. Door dagelijks tandenpoetsen kan je de vorming van tandplak tegengaan. Bij honden met een overbeet is ook vaker een professionele gebitsreiniging nodig.
Behandeling van een overbeet bij honden
Bij het ontdekken van een overbeet kan de dierenarts je doorverwijzen naar een tandheelkundig specialist voor orthodontie (gebitsregulatie). Behandelingen als het trekken van tanden en kiezen en het plaatsen van een beugel of kronen kunnen helpen bij een betere inbeet van het gebit. Zo heeft je hond met overbeet geen pijn en ongemak meer. Hierbij is er een verschil in aanpak tussen puppy’s en volwassen honden. Welke behandeling het beste bij de overbeet van jouw hond past, kan de tandheelkundig specialist vaststellen.
Veelgestelde vragen over een overbeet bij honden
Wat te doen bij een afwijkende beet?
Tijdens het wisselen van het melkgebit kan je puppy tijdelijk een lichte overbeet hebben. Dit kan nog herstellen tijdens de groei. Toch raden we aan een afwijkende stand van het gebit van je pup altijd door een dierenarts na te laten kijken. Wanneer het gebit volgroeid is, is een overbeet een stuk lastiger te behandelen. In de eerste zes levensmaanden van het dier gaan de ontwikkelingen in het gebit razendsnel, regelmatige controles zijn in die fase die echt zeer belangrijk!