Hoe oud wordt een kat?

Onze huiskatten kunnen best oud worden. De gemiddelde leeftijd van een kat is ongeveer 14 jaar, bijna een kwart van alle katten wordt zelfs 16 jaar of nog ouder. Hoe oud een kat uiteindelijk wordt, is afhankelijk van aanleg, geluk en het gedrag van de kat zelf. Maar ook jouw gedrag is van invloed op de uiteindelijke leeftijd van je kat. Wil je weten hoe dit zit? En ontdekken wat jij kunt doen om jouw kat zo oud mogelijk te laten worden? Lees dan zeker verder!

Hoe oud wordt een kat?

Wat is de gemiddelde leeftijd van een kat?

Een kat kan qua leeftijd zijn baasje niet overleven. Maar wanneer je de leeftijd van een kat in mensenjaren bekijkt, dan kan dit dier toch behoorlijk oud worden. Een kat van 3 jaar is in mensenjaren naar schatting ongeveer 28 jaar oud. En als een kat 10 jaar oud is, kan je dit vergelijken met een mens van 54 jaar oud.

De gemiddelde leeftijd die een kat in Nederland bereikt, is tussen de 12 en 16 jaar. Dit is vergelijkbaar met mensen tussen de 64 en 80 jaar. Als katten eerder overlijden dan deze gemiddelde leeftijd, komt dit door een aantal oorzaken:

 • Een aanrijding in het verkeer
 • Een ander ernstig ongeluk, zoals een val van grote hoogte of verdrinking
 • Erfelijke of aangeboren aandoeningen
 • Te laat ontdekte blaasgruis- of blaassteen problemen
 • Ernstige ziekte aan één of meerdere organen
 • (Virus) infecties
 • Auto-immuun ziektes
 • Te weinig bewegen, vaak in combinatie met overgewicht
 • Een ongezond voedingspatroon

Hoe oud een kat gemiddeld kan worden is dus mede afhankelijk van deze factoren. Wil je dat jouw kat zo oud mogelijk wordt, probeer deze situaties dan zo goed mogelijk te voorkomen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar door twee keer per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole, kan je een aantal oorzaken al uitsluiten.

Is jouw kat 10 jaar of ouder? Laat dan regelmatig een seniorencheck uitvoeren. De dierenarts kan gezondheidsproblemen in een vroeg stadium ontdekken en zo jouw oudere kat zo lang mogelijk gezond houden.

Hoe oud wordt een raskat?

De gemiddelde leeftijd van een doorsnee kat is dus 14 jaar. Voor raskatten ligt deze gemiddelde leeftijd doorgaans iets lager, omdat zij veelal gefokt zijn op uiterlijke kenmerken en minder op gezondheid. Ook zijn er verschillen tussen de rassen onderling in hoe lang de katten gemiddeld leven.

Toch kan je niet zomaar stellen dat een raskat dus minder oud wordt dan een kruising of Europese korthaar. Sommige raskatten worden bijvoorbeeld gescreend op erfelijke ziekten zoals HCM en PKD, iets wat bij een huis-tuin-en-keukenkat niet gebeurt. Daarnaast zijn veel fokkers erg precies als het gaat om het geven van gezonde voeding en veterinaire zorg, zoals vaccineren, ontwormen en ontvlooien. Hierdoor is de weerstand van de raskat hoog en hebben ziekten minder kans.

Aan de andere kant wordt de dodelijke aandoening FIP vaker gezien op plekken waar veel katten samenleven, zoals in een cattery of bij een fokker. Ook zijn bepaalde rassen gevoeliger voor deze ziekte en speelt stress (bijvoorbeeld door te veel katten in een huis) een rol bij de ontwikkeling van FIP.

Hoe oud een raskat wordt hangt dus volledig af van hoe de fokker let op erfelijke ziekten, om welk ras het gaat, hoe het dier gehuisvest wordt en hoe de levensstijl en verzorging van het dier is.

Levensverwachting kat: binnen vs. buiten

Wanneer je een kat hebt kan je kiezen of je hem of haar altijd binnen houdt, of ook naar buiten wil laten gaan. Als je op een flat of in een appartement woont, heb je die keuze niet en zal je dier altijd binnen moeten leven. Maar hoe oud wordt een kat die altijd in huis is nu eigenlijk?

Het antwoord is eenvoudig: een binnenkat leeft over het algemeen langer dan een kat die ook buiten komt. Hierbij is het verkeer het grootste gevaar: een kat die naar buiten gaat, kan door een voertuig aangereden worden en overlijden. Maar ook tijdens het jagen of vechten kan een kat buiten onoplettend zijn en hierdoor verongelukken. Als laatste kan je kat buiten sneller vergiftigd worden, bijvoorbeeld door het eten van een vergiftigde muis of door aanraking van een giftige plant.

Maar vergis je niet. Hoe oud een binnenkat uiteindelijk wordt, is ook afhankelijk van zijn eigen gedrag. Het komt regelmatig voor dat een ondernemende binnenkat uit een raam of van het balkon valt en zo verongelukt. Ook bewegen binnenkatten vaak te weinig, waardoor ze eerder een ziekte krijgen die gerelateerd is aan overgewicht.

Het is dus niet specifiek te zeggen hoe oud een huiskat wordt, maar je kunt wel stellen dat de gemiddelde leeftijd van een huiskat hoger ligt dan die van een buitenkat.

Heeft sterilisatie of castratie invloed op de leeftijd van een kat?

Het is belangrijk dat een kat die buiten komt gecastreerd of gesteriliseerd is. En niet alleen om een ongewenste zwangerschap of urine sproeien te voorkomen. Dieren die “geholpen” zijn, lopen minder risico op ongelukken dan hun intacte soortgenoten. Dit komt doordat ze minder ver van huis rondzwerven, minder roekeloos over straat gaan en een stuk minder vechten. Dit laatste is een belangrijke oorzaak voor het oplopen van gevaarlijke besmettelijke ziekten, waar je kat aan kan overlijden.

Daarnaast heeft een niet-gesteriliseerde kat een verhoogde kans op borstkanker en baarmoederproblemen. Dit zijn aandoeningen die fataal kunnen aflopen wanneer ze niet tijdig ontdekt worden.

Tips voor een langer leven van een kat

Jij als baasje kunt ervoor zorgen dat jouw kat zo lang mogelijk leeft, door onderstaande tips in acht te nemen.

 • Ga minstens één tot twee keer per jaar met je kat naar de dierenarts voor een gezondheidscheck. Zo kunnen ziektes in een vroeg stadium opgespoord en behandeld worden.
 • Laat een buitenkat bij voorkeur alleen overdag buiten en doe in het donker een reflecterend halsbandje aan. Zorg dat het elastisch is zodat je kat er niet mee achter een tak blijft hangen.
 • Zorg bij je binnenkat voor voldoende afleiding en beweging. Dit is belangrijk voor het geluksgevoel van je dier en het behouden van een gezond gewicht. Dit zijn twee factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang katten kunnen leven.
 • Vaccineer je dier volgens een vaccinatieschema. Hiermee voorkom je gevaarlijke (virus)infecties.
 • Geef je kat een gezonde voeding die past bij zijn leeftijd en levensstijl en te koop is bij de dierenarts. Een goede voeding voorziet jouw kat in alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam. Ook ga je zo overgewicht tegen, een kwaal die veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zorg daarnaast steeds voor voldoende vers drinkwater en minstens een kattenbak per kat in huis.
 • Ontworm je kat regelmatig. Parasieten zijn schadelijk voor de gezondheid van je kat en kunnen levensbedreigend zijn. Behandel daarnaast ook tegen vlooien en buitenkatten tegen teken.
 • Laat je kat op jonge leeftijd castreren of steriliseren.

Veelgestelde vragen

Hoe oud kan een huiskat gemiddeld worden?

De gemiddelde leeftijd van een huiskat is tussen de 12 en 16 jaar. In mensenjaren schatten we deze leeftijd tussen de 64 en de 80 jaar.

Tot welke leeftijd groeit een kat?

Het skelet van een kat is ongeveer uitgegroeid op een leeftijd van 1,5 jaar. Hierna neemt een kat enkel nog in gewicht toe.

Tot welke leeftijd kan een kat zwanger worden?

Een niet gesteriliseerde poes kan erg lang vruchtbaar blijven. Het is echter niet verantwoord om haar na een leeftijd van 8 jaar nog zwanger te laten worden.

Hoe oud wordt een kat in mensenjaren?

De gemiddelde leeftijd van een kat is tussen de 12 en 16 jaar oud. In mensenjaren is dit ruim geschat, circa 64 tot 80 jaar.

Wat zijn de factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden?

Factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden zijn: erfelijke aanleg voor ziekten, de verzorging van de kat door het baasje en het gedrag van de kat zelf.

Wat is de oudste bekende leeftijd die een kat heeft bereikt?

De hoogste leeftijd die een kat ooit heeft bereikt, is volgens het Guinness Book of Records 38 jaar en 3 maanden.

Wat is de beste leeftijd voor het eerste nestje bij een kat?

De beste leeftijd voor een eerste nestje van een poes is wanneer zij goed volgroeid is. Dit is tussen een en anderhalf jaar oud.