Gezondheidscontrole hond

Een regelmatige gezondheidscontrole is van vitaal belang voor je hond. Jouw viervoeter kan het niet vertellen als er een gezondheidsprobleem speelt. Door middel van een gezondheidscheck controleert de dierenarts jouw hond van top tot teen. Zo kunnen vervelende klachten en ziekten voorkomen worden en indien nodig op tijd behandeld worden. Zo weet je zeker dat jouw beste vriendje helemaal gezond is.

Gezondheidscontrole hond

Hoe vaak moet mijn hond op gezondheidscontrole?

Voor een volwassen hond is één tot twee keer per jaar een controle door de dierenarts voldoende. Zo kunnen ziektes en andere problemen tijdig ontdekt en behandeld worden. Een tijdige ontdekking vergroot de kans op genezing van veel ziektes. De gezondheidscheck wordt daarom ook altijd uitgevoerd met de jaarlijkse vaccinaties.

Heb je een puppy of een oudere hond, dan is het raadzaam om vaker op controle te komen. Pups worden gedurende het eerste levensjaar minimaal vier keer door een dierenarts gecontroleerd. Zo wordt onder andere de groei en de ontwikkeling van het gebit nauwkeurig gevolgd. Heb je een senior hond, dan is het advies om minimaal twee keer per jaar een gezondheidscontrole te laten uitvoeren. Vaak is dit onderzoek meer uitgebreid en wordt er ook bloed- en urineonderzoek gedaan.

Puppy controle bij de dierenarts

Heb je een puppy gekocht, dan is het belangrijk dat jouw hondje regelmatig onderzocht wordt door de dierenarts. Deze kan de gezondheid van je kleintje begeleiden en bijsturen indien nodig. Dit zijn enkele zaken die de dierenarts controleert:

  • Aangeboren afwijkingen
  • Een gezonde groei en geeft advies over de juiste voeding voor jouw pup
  • Het indalen van de testikels bij een reu
  • De ontwikkeling van het gebit
  • De bescherming tegen parasieten

Ook zijn er op deze leeftijd nog vaccinaties nodig, die de dierenarts na de controle kan toedienen. Zo voorkom je gezondheidsproblemen bij je puppy, ook op latere leeftijd.

Bezoek dus minimaal een keer per maand met je puppy de dierenarts voor een controle, totdat je hondje een half jaar oud is. Je pup kan maar één keer opgroeien. Het is van groot belang dat dit zonder problemen verloopt.

Advies voor senior honden

Ook voor oudere honden is een gezondheidscheck belangrijk. Dit is een meer uitgebreid onderzoek dan bij de volwassen hond en wordt door dierenartsen geadviseerd vanaf een gemiddelde leeftijd van 8 jaar. Hierbij wordt er extra aandacht geschonken aan bijvoorbeeld een bloed- en urineonderzoek. Ouderdomskwalen sluipen er geleidelijk in en veel honden geven vaak pas laat aan dat ze pijn hebben. Hierdoor worden ze door het baasje over het hoofd gezien en krijgen ziekten de kans om zich verder te ontwikkelen. Bezoek met je senior hond daarom minimaal twee keer per jaar de dierenarts.

Welke controles worden uitgevoerd tijdens het onderzoek?

De dierenarts onderzoekt jouw hond tijdens een gezondheidscontrole volledig van kop tot staart. Er zijn een aantal belangrijke redenen voor het uitvoeren van deze preventieve gezondheidscheck bij je hond. Het vroegtijdig opsporen van ziekten is er één van. Een vroege detectie van een gezondheidsprobleem vergroot namelijk de kans op een succesvolle behandeling en kan voorkomen dat een ziekte of aandoening verergert.

Om de gezondheid van je hond goed te kunnen beoordelen, worden tijdens de controle de volgende onderzoeken uitgevoerd:

  • Ogen
    Een uitgebreide controle van de ogen is belangrijk om ziekten en afwijkingen tijdig te ontdekken. Ook de oogleden en de bindvliezen (oogslijmvliezen) worden gecontroleerd.
  • Oren
    De oorschelp, maar ook de gehoorgang wordt grondig onderzocht met een otoscoop.
  • Gebit
    Het goed onderzoeken van het gebit van je hond kan een lastige klus zijn. De dierenarts doet dit dagelijks waardoor het een stuk gemakkelijker gaat. Bij een gezondheidscontrole wordt daarom ook het gebit van je hond uitgebreid onderzocht op gebitsproblemen.
  • Lymfeklieren
    De dierenarts voelt over het hele lichaam naar de lymfeknopen. Wanneer deze vergroot zijn kan dit een aanwijzing zijn voor ziekte.
  • Huid en vacht
    De huid en vacht worden onderzocht op verdikkingen, korstjes, kaalheid, roodheid, vlooien en nog veel meer. De gezondheid van de huid en vacht kan een graadmeter zijn voor de aanwezigheid van andere aandoeningen.
  • Gewicht en voeding
    Bij elke controle wordt het gewicht van je hond gemeten. Is je dier te licht of te zwaar, dan onderzoekt de dierenarts hoe dit komt en geeft advies over voeding en een gezond gewicht.
  • Buik en spijsvertering
    De buik wordt uitwendig doorvoeld, om pijnlijke plekken en veranderingen aan de organen of afwijkingen te ontdekken. Daarnaast zal de dierenarts vragen stellen over de spijsvertering, bijvoorbeeld of je hond wel eens diarree heeft, of braakt.
  • Controle chip
    Met een chipreader wordt het chipnummer uitgelezen en gekeken of deze goed geregistreerd staat bij de databank.
  • Bewegingsapparaat
    De ledematen, ruggengraat en gewrichten worden onderzocht op afwijkingen en (verborgen) pijnklachten.
  • Ademhaling
    Met een stethoscoop luistert de dierenarts of je hond een normale ademhaling heeft.
  • Hart en bloedvaten
    Ook het hart wordt beluisterd, waarbij eventueel een hartruis of een onregelmatige hartfrequentie vastgesteld kan worden. Ook wordt het aantal slagen per minuut gemeten. Aan de kleur en de vaatvulling van de slijmvliezen kan de bloedsomloop gecontroleerd worden.
  • Geslachtsorganen
    De geslachtsorganen worden onderzocht op afwijkingen. Ook wanneer je dier gecastreerd of gesteriliseerd is, wordt deze controle uitgevoerd. Reuen kunnen bijvoorbeeld last hebben van de voorhuid en teven kunnen melkkliertumoren hebben.
  • Parasieten
    Parasieten zijn het hele jaar door een bedreiging voor de gezondheid van je hond. Tijdens de gezondheidscheck wordt er gecontroleerd op parasieten zoals vlooien en teken en krijg je adviezen over de bestrijding van deze parasieten, inclusief wormen.

Indien nodig kan de dierenarts een vervolgafspraak inplannen, om een gevonden probleem meer uitgebreid te onderzoeken.

Gezondheidscheck en vaccinatie

Net als bij mensen, is het belangrijk dat een hond in goede gezondheid verkeert, alvorens te vaccineren. Vaccins stimuleren het immuunsysteem van het dier om bescherming te bieden tegen specifieke ziekteverwekkers. Als het immuunsysteem verzwakt is door een onderliggende ziekte, kan het effect van de vaccinatie verminderd zijn. Een gezondheidscontrole helpt om de geschiktheid van het immuunsysteem voor vaccinatie te beoordelen.
De dierenarts is verantwoordelijk voor deze controle van jouw hond en kan bij twijfel bijvoorbeeld besluiten de jaarlijkse vaccinatie uit te stellen.

Wat kost een gezondheidscontrole voor mijn hond?

De kosten van een controle van je hond bij de dierenarts lopen uiteen per dierenkliniek. Deze zijn afhankelijk van wat er onderzocht wordt tijdens de gezondheidscontrole. Er zal altijd een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaatsvinden, maar soms zijn er aanvullende onderzoeken nodig. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek, urineonderzoek of andere diagnostiek zoals een röntgenfoto. Het soort onderzoek is afhankelijk van de leeftijd van je hond en de tijd die de dierenarts hiervoor nodig heeft. Informeer bij je dierenarts naar de te verwachten kosten voor jouw hond.

Vraag voor jouw hond een gezondheidscheck aan

Er zijn dus genoeg redenen om de gezondheid van je hond een- tot tweemaal per jaar te laten controleren door een dierenarts. Plan dit consult voor je hond op tijd in, zodat je zeker weet dat jouw dier gezond is en de vaccinatie tijdig gegeven kan worden. Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over de gezondheidscheck bij honden

Hoe belangrijk is de gezondheidscontrole bij een hond?

Een preventieve gezondheidscontrole is zeer belangrijk voor zowel een puppy, als een volwassen of senior hond. Het helpt ziekten en aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen en indien nodig te behandelen. Ook is een gezondheidscheck nodig alvorens een hond te vaccineren. Dit draagt bij aan een lang en gelukkig leven van jouw trouwe viervoeter.

Wat kost een gezondheidscontrole van mijn hond in 2024?

De kosten van een gezondheidscontrole bij de dierenarts zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij speelt de leeftijd van je hond mee, de tijd die de dierenarts nodig heeft voor het onderzoek en of er een ziekte ontdekt wordt of niet. Informeer bij jouw dierenarts naar de te verwachten kosten voor jouw hond.

Hoe vaak moet een hond op controle bij de dierenarts?

Een volwassen hond kan het beste twee keer per jaar lichamelijk onderzocht worden door een dierenarts. Op deze manier kunnen ziekten en aandoeningen op tijd ontdekt en, indien mogelijk, behandeld worden. Honden die regelmatig gecontroleerd en gevaccineerd worden, blijven langer gezond en fit (bron: AAHA guidelines).