Wanneer verliest je kat te veel haar?
Katten verliezen het hele jaar door haren en ruien extra met het wisselen van de zomer- en wintervacht. Van dit haarverlies zou je niet meer moeten merken dan dat je wat extra moet stofzuigen in huis. Maar wanneer je kat zich overmatig wast, of er ontstaan kale of dunbehaarde plekken in de vacht, dan verliest hij te veel haar. Dit abnormale haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. We bespreken hier de meest voorkomende oorzaken.
Parasieten
Een veel voorkomende oorzaak voor haaruitval bij katten is de aanwezigheid van huidparasieten zoals vlooien en mijten.
Vlooien kunnen voor enorme jeuk zorgen. Het vele krabben leidt uiteindelijk tot haaruitval, vooral rond de staart en achterop de rug. Bij een hevige besmetting met vlooien kan een kat over het hele lichaam haaruitval hebben.
Mijten kunnen ook voor haaruitval zorgen, ook al veroorzaken zij niet altijd jeuk. Mijten zijn lastiger te vinden in de vacht dan vlooien. De dierenarts kan ze opsporen door met plakband een monster te nemen van de vacht en deze onder de microscoop te bekijken. Sommige mijtsoorten kunnen alleen gevonden worden door het maken van een afkrabsel van de huid.
Haaruitval door allergie
Wanneer je kat een allergische huidaandoening heeft gaat dit vaak gepaard met erge jeuk. Bij een allergische reactie reageert het lichaam van de kat “overdreven” op bijvoorbeeld een vlooienbesmetting of bepaald voedsel wat gegeten is. Een van deze reacties van het lichaam is jeuk. De kat zal door de jeuk zichzelf veel gaan wassen en krabben, waardoor de haren uitvallen.
Haaruitval door schimmel
Een huidschimmelinfectie kan bij je kat voor kale plekken in de vacht zorgen. Meestal heeft de kat dan ook algeheel een doffe, rommelige vacht. Deze schimmel is erg besmettelijk. Je kat kan hem oplopen door in contact te komen met een geïnfecteerd dier of besmette materialen. Ook mensen kunnen deze schimmelinfectie oplopen. De overige symptomen van een huidschimmelinfectie zijn meestal vaag. De beste methode om een infectie op te sporen is door het inzetten van een schimmelkweek.
Hormonaal haarverlies
In sommige gevallen spelen schommelingen in het hormoonhuishouden van de kat een rol bij het hebben van abnormaal haarverlies. Bijvoorbeeld bij aandoeningen aan de schildklier of de bijnieren. In enkele gevallen kan na castratie of sterilisatie van je kat een dunnere vacht in de flanken en op de buik ontstaan.
Emotionele stress
Katten zijn stressgevoelige dieren. Dit betekent dat een kleine verandering in de omgeving van de kat al voor stressgerelateerde klachten kan zorgen. Bijvoorbeeld een verhuis, of de komst van een andere kat of een baby in het huishouden. Een kat die zich emotioneel niet in orde voelt kan zich overmatig gaan wassen om zich wat beter te voelen. Dit overmatige wassen zorgt voor haaruitval en kale plekken. Het aantonen van haaruitval door emotionele stress kan niet getest worden met een laboratorisch onderzoek. Wel kunnen alle andere oorzaken uitgesloten worden en kan de aard van de klachten wijzen op een emotionele disbalans.
Wat de oorzaak van het haaruitval ook is, je kat zal zich er niet prettig bij voelen. Het is dus verstandig een dierenarts te raadplegen. Hij kan de oorzaak voor het abnormale haarverlies achterhalen. Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.