Gezond tandvlees kat

Gezond tandvlees draagt bij aan een goede mondgezondheid van je kat. Dit is belangrijk voor het algehele welzijn van je dier. Wanneer het tandvlees pijn doet of ontstoken is, zal je kat zich ongelukkig voelen. Wil je weten hoe gezond tandvlees bij je kat eruitziet? Of hoe je de gezondheid van het tandvlees kunt controleren? Lees dan verder!

Gezond tandvlees kat

Hoe ziet gezond tandvlees bij een kat er uit?

Als je het gebit van je kat wil controleren, is het belangrijk dat je weet hoe gezond tandvlees bij een kat eruitziet. Zorg allereerst dat je dier zich op het gemak voelt. Neem je kat bijvoorbeeld op schoot en aai hem rustig. Til met je duim voorzichtig de bovenlip een stukje op, zodat de tanden en het tandvlees zichtbaar worden. Controleer eerst de kleur, deze moet lichtroze zijn.

Controleer daarnaast ook de slijmvliezen van je kat, door kort op het tandvlees te drukken. De kleur wordt dan even iets lichter, waarna het binnen een seconde weer de roze, gezonde kleur moet zijn. Kijk ook of het tandvlees nergens gezwollen of rood is en of het mooi aansluit op het gebit.

Stinkt je kat uit de bek? Dit kan ook een aanwijzing zijn van ongezond tandvlees. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat de mondgezondheid van je kat niet goed is.

Hoe houd je het tandvlees van je kat gezond?

Het is dus belangrijk dat je de mondgezondheid van je kat op peil houdt. Dit kan je bereiken op deze manieren:

  • Tandenpoetsen
    Probeer de tanden van je kat elke dag te poetsen. Dit vinden veel katten niet fijn, maar het is noodzakelijk om het gebit schoon te houden. Tandenpoetsen komt ook het tandvlees en de mondgezondheid van je kat ten goede.
  • Hoewel tandenpoetsen het meest effectief is, kan je ook de wangen van je kat zachtjes masseren. Doe dit ter hoogte van de kiezen, zodat je door de wrijving het tandplak een beetje van de kiezen af schuurt.
  • Geef je kat bij voorkeur geen zachte voeding, maar liever harde brokken. Er bestaan speciale brokken die helpen de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Vraag je dierenarts om het beste voedingsadvies voor jouw kat.
  • Wanneer je kat al last heeft van gebitsproblemen, zoals ontstekingen of tandsteen, is een gebitsreiniging door de dierenarts een goede manier om het tandvlees van je kat gezond te houden.

Wat is het belang van gezond tandvlees bij de kat?

Wanneer de mondgezondheid van je kat aangetast is, bijvoorbeeld door tandplak of tandsteen, kan het ontstoken raken. Ook kan het zich terugtrekken, waardoor de tanden en kiezen zelfs los kunnen gaan staan. Gezond tandvlees speelt dus een belangrijke rol bij de algehele mondgezondheid van je dier.

Zo herken je ongezond tandvlees bij de kat

Je kunt ongezond tandvlees herkennen aan de donkerrode kleur. Een normale kleur tandvlees bij de kat is lichtroze. Ook zal ongezond tandvlees sneller bloeden en kan het zorgen voor een vieze adem.

Vermoed je dat de mondgezondheid van je kat niet in orde is, laat dan een professionele gebitsreiniging door de dierenarts uitvoeren. Zo herstel je de gezondheid van het tandvlees en voorkom je dat er andere gebitsproblemen bij je kat ontstaan.

Veelgestelde vragen over gezond tandvlees bij katten

Welke kleur heeft het tandvlees van een kat?

De meeste katten hebben lichtroze tandvlees. Wanneer het tandvlees rood, of juist erg bleek is, kan dit wijzen op een ontsteking of een ziekte. Sommige katten hebben zwart tandvlees. Dit is normaal, het zijn pigmentvlekken en geen reden tot zorgen.

Hoe vaak moet je het gebit van een kat reinigen?

Je moet het gebit van je kat dagelijks schoonmaken met behulp van een tandenborstel voor katten. Lukt dit niet, doe het dan in ieder geval vier keer per week. Ook het masseren van de wangen helpt bij het schoonhouden van het gebit. Lukt het niet om het gebit van je kat zelf schoon te maken, vraag dan de dierenarts om raad.